Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Δεν έχουν τέλος τα δωράκια στους ομίλους

Νέες ευνοϊκές διατάξεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή, συνεχίζοντας τη δημιουργία του φιλοεπενδυτικού κλίματος, με τον λογαριασμό να πέφτει βαρύς στον λαό. Με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια προβλέπεται η κατάργηση και αυτού του συμβολικού φόρου του 1% για τη συγχώνευση επιχειρήσεων, ενώ αυξάνεται στα 800.000 ευρώ το αφορολόγητο των δωρεών των γονικών παροχών, που σίγουρα δεν αφορά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους κ.λπ.

Ακόμα, υποτίθεται στο όνομα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, περιέχονται δύο διατάξεις. Η μία αφορά τη δημιουργία Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, θα χρηματοδοτούνται οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού για να διατηρήσουν «χαμηλά» τις τιμές του ρεύματος. Τα έσοδά του θα προκύπτουν μέσα από το εμπόριο ρύπων του θερμοκηπίου, τους οποίους όμως πληρώνουν οι λαϊκοί καταναλωτές. Η δεύτερη διάταξη προβλέπει τη μείωση για τρεις μήνες (μέχρι τον Δεκέμβρη) κατά 2% (από 12% στο 10%) του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Σχολιάζοντας τις διατάξεις της τροπολογίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε καθαρό ότι το Κόμμα θα την καταψηφίσει γιατί είναι κομμένη στα μέτρα της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων. Οσον αφορά την αύξηση του αφορολόγητου των δωρεών γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ σημείωσε ότι είναι φανερό πως «αυτή η διάταξη εξυπηρετεί την οικονομική ολιγαρχία», «διευκολύνει τη μεταβίβαση και τους σχεδιασμούς επιχειρήσεων». Αλλωστε, όπως είπε, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο εργαζόμενος που είναι στην αναστολή, ο συνταξιούχος δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν ούτε πατίνι. Αντίστοιχα, όπως σημείωσε, η διάταξη για την κατάργηση ακόμα και του τυπικού φόρου συγχωνεύσεων για τις επιχειρήσεις διευκολύνει τη μεγέθυνση των επιχειρηματικών ομίλων, άρα του κεφαλαίου και της δράσης του. Για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης τόνισε ότι πρόκειται για ένταση της αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων με τα τέλη ρύπων, που έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, «για να δώσετε κάποια ψίχουλα σε αυτούς οι οποίοι έχουν καταναλώσει ως 300 κιλοβατώρες. Και τι τους επιστρέφετε; Ως 9 ευρώ για 300 κιλοβατώρες».

Τόνισε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να ανακουφίσει πραγματικά τον λαό από την ακρίβεια θα έκανε δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στην Ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες και στο νερό και την απώλεια των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό να την πληρώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία και να καταργηθεί το 2,5% που πάει κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για ΝΑΤΟικές δαπάνες. Αλλά αυτά τόνισε, έρχονται, σε αντίθεση με τη στρατηγική της ΕΕ που ακολουθούν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο βουλευτής του Τρ. Αλεξιάδης, το όλο πρόβλημα είναι ότι «επιλέξατε να τη φέρετε με μορφή τροπολογίας. Αν τη φέρνατε με την έννοια των άρθρων σε ένα νομοσχέδιο θα τη συζητούσαμε». Κατά ψήφισαν ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση και «παρών» το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ