Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ξεπέρασαν τις 700.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Copyright 2020 The Associated

Συνεχίζεται η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε όλο τον κόσμο από την πανδημία, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 235,8 εκατομμύρια και τους καταγεγραμμένους θανάτους τα 4,8 εκατ.

Ολοένα και πιο δραματική εξελίσσεται η κατάσταση στις ΗΠΑ, με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τις 700.000 (σχεδόν 720.000 σύμφωνα με στοιχεία). Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ηγούνται παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19, αντιπροσωπεύοντας το 19% και το 14% όλων των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων, σύμφωνα με έναν απολογισμό του «Ρόιτερς». Την προηγούμενη βδομάδα καταγράφηκε ένας μέσος όρος άνω των 2.000 θανάτων και άνω των 117.000 κρουσμάτων τη μέρα. Σε εθνικό επίπεδο οι νοσηλείες έχουν μειωθεί τις τελευταίες βδομάδες, όμως ορισμένες πολιτείες, ιδίως στον νότο, με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, καταγράφουν αυξήσεις - ρεκόρ. Μόλις το 56% του αμερικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η Ρωσία κατέγραψε την Κυριακή νέο τραγικό ρεκόρ 890 θανάτων σε ένα 24ωρο και συνολικά σχεδόν 210.000 θανάτους (πάνω από 350.000 είναι οι νεκροί σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία).

Στο μεταξύ, στη Βραζιλία, όπου οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί προσεγγίζουν τις 600.000, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες υγειονομικής περίθαλψης («Prevent Senior») κατηγορείται ότι συγκάλυψε θανάτους από Covid-19, πίεσε τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν αναποτελεσματικές θεραπείες και δοκίμασε μη αποδεδειγμένα φάρμακα σε ηλικιωμένους ασθενείς, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αντιλαϊκή κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, με την απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων προστασίας.

Αυξάνονται οι χώρες που αξιοποιούν τα κουβανικά εμβόλια

Στο μεταξύ, τα εμβόλια που κατάφερε να αναπτύξει η Κούβα, κόντρα στους τεράστιους περιορισμούς που επιβάλλει ο απάνθρωπος αποκλεισμός από τις ΗΠΑ, εξάγονται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο.

Η Βενεζουέλα παρέλαβε την Κυριακή 900.000 δόσεις του κουβανικού εμβολίου «Abdala», ενώ αναμένει συνολικά 15 εκατ. δόσεις. Αργεντινή και Μεξικό έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια κουβανικών εμβολίων.

Στη Νικαράγουα, με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και μόλις το 4% του πληθυσμού εμβολιασμένο, οι αρχές έδωσαν άδεια επείγουσας χρήσης σε κουβανικά εμβόλια, τα «Abdala» και «Soberana 02».

Το Βιετνάμ έχει δώσει επίσης άδεια επείγουσας χρήσης του «Abdala» και θα αγοράσει 10 εκατ. δόσεις, ενώ στο Ιράν χορηγείται το «Soberana 02».

Στην ίδια την Κούβα, το 83,6% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ το 45,9% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Αδεια για αντιικό χάπι θα ζητήσει η «Merck»

Την ίδια ώρα η ΕΕ, εναλλάσσοντας τον «εθνικισμό» με τη «διπλωματία των εμβολίων», στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αποφάσισε πως παρατείνεται έως τέλη Δεκέμβρη ο μηχανισμός ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ, προκειμένου να εγγυηθεί τον εφοδιασμό των 27 κρατών - μελών, επικαλούμενη τις «αβεβαιότητες» που τροφοδοτούνται από την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών. Κυρίως παρακολουθούνται οι εξαγωγές της «AstraZeneca» προς τη Βρετανία και άλλα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη.

Στο μεταξύ, αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να εγκρίνει το πρώτο αντιικό χάπι για την Covid-19 θα υποβάλει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία «Merck».

Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, η κλινική δοκιμή τελευταίου σταδίου έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου. Εάν εγκριθεί θα είναι η πρώτη θεραπεία αυτού του είδους. Πρόκειται για χάπι που χορηγείται δύο φορές τη μέρα και συνταγογραφείται για 5 μέρες σε ασθενείς με Covid. Μέχρι στιγμής, οι μόνες θεραπείες που έχουν εγκριθεί είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία συνήθως χορηγούνται μέσω ενδοφλέβιων εγχύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ