Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ EUROGROUP
Παραπέμπουν σε ... μελλοντικές για την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος

INTIME NEWS

Με τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων να αυξάνονται καθημερινά σε ολόκληρη την ΕΕ, δημιουργώντας ανησυχία για αλυσιδωτές αντιδράσεις στις οικονομίες των κρατών - μελών, αλλά και την πεποίθηση πλέον ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα περάσουν βαρύ χειμώνα, συνήλθε χτες βράδυ το Eurogroup, με κύρια έγνοια πώς θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η «πράσινη Συμφωνία της ΕΕ» και οι γενικότερες «πολιτικές για το κλίμα», οι οποίες είναι εκ των βασικών παραγόντων που διαμορφώνουν τη σημερινή έκρηξη τιμών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Ισπανίας, σε δηλώσεις τους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκαν στην ανάγκη άμεσης αντίδρασης της ΕΕ στην άνοδο των τιμών παγκοσμίως για τη διάσωση «των πιο φτωχών πολιτών αλλά και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» παράλληλα με τη διαφύλαξη των στόχων μείωσης εκπομπών ρύπων της ΕΕ μέχρι το 2050.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνιο, ανέφερε τη σημασία συντονισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης στην άνοδο των τιμών, καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται για ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά. Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία ευρωπαϊκού «στρατηγικού αποθέματος» φυσικού αερίου, το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών από τους προμηθευτές σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, συγκρίνοντας κατ' αναλογία με τη συλλογική διαπραγμάτευση που έκανε η Επιτροπή με τους προμηθευτές εμβολίων.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είπε ότι οι αξιωματούχοι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα περιλαμβάνουν μια μακροπρόθεσμη αύξηση των τιμών...

Στην ανάγκη «λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αφού η άνοδος των τιμών θέτει σε κίνδυνο μεταξύ άλλων την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ, αναφέρθηκε και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις, ο οποίος παράλληλα θα έθετε και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων και θα επιδοτεί τις τιμές Ενέργειας σε περιόδους όπου καταγράφουν άνοδο.

Στη χτεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου επαναλήφθηκαν τα περί «προσωρινού φαινομένου» και παραπέμπουν τυχόν αποφάσεις σε επόμενες συνεδριάσεις ή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας τα λαϊκά νοικοκυριά μετά τις αυξήσεις που είδαν στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, ετοιμάζονται για νέο «ξήλωμα» του οικογενειακού προϋπολογισμού ενόψει χειμώνα και προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης. Πλέον, είναι δεδομένο ότι σε 10 μέρες, οπότε και ξεκινούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, η αύξηση σε σχέση με πέρσι θα είναι της τάξης του 40% και η τιμή ανά λίτρο θα κινηθεί από τα 0,8 ευρώ στα 1,1 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ