ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κάλεσμα αγώνα για στελέχωση του ΕΚΑΒ και των μονάδων Υγείας

Συλλαλητήριο την Τρίτη 27 Αυγούστου, μετά τον τραγικό θάνατο του νεαρού σε γήπεδο μπάσκετ

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ζητήματα της Υγείας στη Σάμο
Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ζητήματα της Υγείας στη Σάμο
Συλλαλητήριο την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο δημοτικό γήπεδο Καρλοβάσου, οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, απαιτώντας την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων Υγείας. Καλούν τα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, γονέων και κηδεμόνων, τους αθλητικούς, πολιτιστικούς και άλλους φορείς της Σάμου να πουν «φτάνει πια» και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Ενα ασθενοφόρο στη βάρδια, μια παιδίατρος στο νοσοκομείο

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νεαρού που αντιμετώπισε καρδιολογικό πρόβλημα ενώ έπαιζε μπάσκετ σε υπαίθριο γήπεδο στο Καρλόβασι, βρέθηκε στο προσκήνιο η άκρως σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ.

Στις περισσότερες βάρδιες υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για ολόκληρο το νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παράρτημα του ΕΚΑΒ θα έπρεπε να υπηρετούν 24 εργαζόμενοι για να βγαίνουν οι βάρδιες, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα δύο τουλάχιστον ασθενοφόρα, όμως αυτήν τη στιγμή το προσωπικό περιορίζεται σε 9 μόλις άτομα.

Το ελλιπέστατο αυτό προσωπικό καλείται να καλύψει όχι μόνο τα έκτακτα περιστατικά αλλά και τις μεταφορές νοσηλευομένων ασθενών και μη περιπατητικών ασθενών προς το σπίτι τους μετά το τέλος της νοσηλείας τους.

Η υποστελέχωση και οι ελλείψεις προσωπικού δεν περιορίζονται στο ΕΚΑΒ, αλλά αποτελούν πρόβλημα συνολικά για τις δομές Υγείας και το Νοσοκομείο της Σάμου.

Το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα της μιας μόνο παιδιάτρου, που καλείται να καλύψει τα επείγοντα και τακτικά περιστατικά της Παιδιατρικής και Μαιευτικής κλινικής, με επώδυνες συνέπειες και κινδύνους για την ίδια, τα παιδιά και τους γονείς, ανέδειξε το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Η παιδίατρος εργάζεται για μήνες χωρίς άδεια, ενώ σε περίπτωση απουσίας της με αναρρωτική άδεια ή με ρεπό, οι γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να βρουν ιδιώτη γιατρό και σε πολλές περιπτώσεις να τον πληρώσουν οι ίδιοι.

Στο νοσοκομείο υπάρχουν τρεις οργανικές θέσεις παιδιάτρων, ωστόσο είναι όλες κενές. Η παιδίατρος έχει μετακινηθεί από το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), όπου είναι η οργανική της θέση, με αποτέλεσμα τα παιδιά που προσέρχονται στο Κέντρο να μην έχουν παιδίατρο.

Με μια ακόμα μετακίνηση παιδιάτρου από το Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι επιχείρησε το υπουργείο Υγείας να καλύψει το κενό που προέκυψε μέσα στο καλοκαίρι, καθώς η εργαζόμενη έπρεπε να πάρει την άδεια που δικαιούται. Οταν διαπιστώθηκε πως ο συγκεκριμένος παιδίατρος βρισκόταν σε άδεια ανατροφής, το υπουργείο ανακοίνωσε τη «σύναψη σύμβασης έργου με δύο παιδίατρους» για διάστημα δύο μηνών.

Προτεραιότητα η πάλη για την υγεία του λαού

«Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο!Η υγεία του λαού είναι προτεραιότητα για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, γιατί αφορά την ίδια τη ζωή του λαού μας», τονίζουν το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και στις μονάδες Υγείας στο νησί μας είναι επικίνδυνες και εγκληματικές για τις ζωές των παιδιών μας, των οικογενειών μας και τις δικές μας. Σήμερα ήταν ένα νέο παιδί, χτες ένας πολύτεκνος πατέρας, προχτές ένας άλλος συνάνθρωπός μας. Φτάνει πια!

Δεν ανεχόμαστε σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο, άνθρωποι να κινδυνεύουν ή να πεθαίνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες "υπολογίζουν" την Υγεία του λαού ως κόστος, μετατρέποντάς τη σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και όχι σε κοινωνικό αγαθό που πρέπει να απολαμβάνει ο καθένας μας.

Δεν ανεχόμαστε ολόκληρο το νησί να είναι με ένα ασθενοφόρο στη βάρδια, η Παιδιατρική κλινική να κινδυνεύει με κλείσιμο και να λειτουργεί μόνο με μία γιατρό, να λείπουν ειδικότητες και άλλες να είναι μονήρεις επειδή δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δεν ανεχόμαστε να μην μπορεί κάποιος να κάνει τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις ή να έχει την αναγκαία ιατρική φροντίδα και νοσηλεία λόγω ελλείψεων προσωπικού και μηχανημάτων ή να βάζει το χέρι στην τσέπη (αν έχει) για να μετακινηθεί εκτός Σάμου.

Δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν όλοι αυτοί που με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση την Υγεία.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και έχουν ως βάση τους τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια Υγεία, από όλες τις κυβερνήσεις, που οδηγεί στην έλλειψη προσωπικού, σε κακή λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, στην εντατικοποίηση και καταπόνηση των υγειονομικών και στην αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους ασθενείς, την ίδια ώρα που δίνουν πακτωλό χρημάτων και φοροαπαλλαγών σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου της Υγείας».

Το πλαίσιο διεκδικήσεων

Το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο διεκδικούν:

  • Να σταματήσει η εγκληματική πολιτική στην Υγεία.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν άμεσα το ΕΚΑΒ και το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου με πληρώματα ασθενοφόρων, καθώς και όλες οι μονάδες Υγείας του νησιού με το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Συντονίζουν τον αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Υγείας από τους εργαζόμενους πέντε νοσοκομείων

Την άμεση προκήρυξη θέσεων για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων στα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις απαιτούν τα Σωματεία Εργαζομένων σε «Θριάσιο», Δράμα, Λευκάδα, Πρέβεζα και Σάμο, με ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας, προαναγγέλλοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σε συντονισμό με άλλα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, φοιτητικούς και γυναικείους συλλόγους και φορείς χρόνιων ασθενών, και κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτουν στην επιστολή (απογραφή ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο), ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώνεται κάθε χρόνο, αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις (με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς) ξεπερνούν τις 30.000 και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο αν απολυθούν οι 2.800 περίπου εργαζόμενοι, μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασής τους, τον Φλεβάρη - Μάρτη 2020 και της απόρριψης (από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Χρυσής Αυγής, Ποταμιού, Ενωσης Κεντρώων) του αιτήματος για μονιμοποίησή τους με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Ακολουθεί η λήξη της σύμβασης και άλλων 1.200 εργαζομένων του ίδιου προγράμματος, την ώρα που ήδη συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, πολλοί από τους οποίους δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019.

«Για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας ευθύνεται η υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Υγεία είναι "ατομική ευθύνη", η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και οι παροχές πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το "μη μισθολογικό κόστος" και εμποδίζουν την επιχειρηματική κερδοφορία. Γι' αυτό προωθούν συντονισμένα παρόμοια αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία - Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση σε όλες τις χώρες της ΕΕ», σημειώνουν τα πέντε σωματεία και μεταξύ άλλων διεκδικούν:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου), ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων και πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Οριακή η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Σερρών λόγω της υποστελέχωσής του σε ιατρικό προσωπικό καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Σερρών. Δύο μήνες μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις, με αφορμή την παραπέρα μείωση του ιατρικού προσωπικού μετά και την αποχώρηση 7 ιατρών είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω λήξης της σύμβασής τους, η κατάσταση είναι οριακή.

Αν και με βάση το κουτσουρεμένο οργανόγραμμα θα έπρεπε να εργάζονται τουλάχιστον 250 γιατροί (161 ειδικοί και 89 ειδικευόμενοι), σήμερα στο νοσοκομείο δουλεύουν μόλις 156 (89 ειδικοί γιατροί, 55 ειδικευόμενοι και 12 επικουρικοί) και μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των γιατρών θα μειωθεί στους 136, μετά τις αναμενόμενες αποχωρήσεις 7 γιατρών λόγω συνταξιοδότησης, 5 επικουρικών και 17 ειδικευόμενων, από τους οποίους δεν προβλέπεται να αντικατασταθούν οι 8.

Η ΕΝΙΣ ξεκαθαρίζει ότι για να λειτουργήσει το νοσοκομείο με στοιχειώδη ασφάλεια, θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να στελεχωθεί τουλάχιστον με 30 γιατρούς. Παράλληλα, απαιτεί να ξεκινήσει σχεδιασμός για την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο είναι τα στοιχεία που δίνει η ΕΝΙΣ. Ενδεικτικά, η Ουρολογική κλινική έμεινε κλειστή από 28 έως 31 Ιούλη λόγω έλλειψης προσωπικού και για τον Αύγουστο θα παραμείνει κλειστή από 21 έως 31 Αυγούστου καθώς απέμειναν μόλις δύο γιατροί. Η Νευρολογική κλινική ανέστειλε τη λειτουργία του Ιατρείου Ανοιας, ενώ αυξήθηκε και η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία. Το Αναισθησιολογικό λειτουργεί με 4 γιατρούς με αποτέλεσμα τη μείωση των χειρουργείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ