Θύελλα αντιδράσεων στο Λονδίνο για την απόφαση παύσης της Βουλής έως τις 14 Οκτώβρη...
Copyright 2019 The Associated |
«Πλώρη» για άτακτο Brexit, με παράκαμψη της Βουλής των Κοινοτήτων, επιχειρεί να βάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ Β' αποδέχθηκε χτες το αίτημά του για παύση των εργασιών της Βουλής για περίπου πέντε βδομάδες (από 12 ή 14 Σεπτέμβρη έως τις 14 Οκτώβρη) με αφορμή τα συνέδρια των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Η απόφαση αυτή πρακτικά σημαίνει μεταξύ άλλων πως αφενός μειώνεται δραστικά ο χρόνος αντίδρασης του βρετανικού Κοινοβουλίου μέχρι την ημερομηνία - ορόσημο της 31ης Οκτώβρη (οπότε έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ) και αφετέρου επιταχύνει τις διαδικασίες της αντιπολίτευσης για πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού ή ακόμη και για την προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών.
Το «μπαλάκι» πέφτει συνεπώς στη μεριά του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλδημοκρατών Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που κινητοποιείται εδώ και μερικές μέρες προκειμένου να δει πώς θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ψήφιση πρότασης μορφής κατά της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα σενάρια που φέρεται πως εξετάζει είναι το ενδεχόμενο να μη γίνει ο ίδιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός αλλά κάποιο «ουδέτερο» πρόσωπο που θα μπορούσε να συσπειρώσει τους πολέμιους του άτακτου Brexit από κάθε κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι λίγος και οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται πυκνές όταν ξαναρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη, 3 Σεπτέμβρη, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων μετά τις θερινές διακοπές.
Οσον αφορά, πάντως, το ενδεχόμενο εκλογών, αξίζει να σημειωθεί η θέση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, που έχει δηλώσει πως δεν διαφωνεί με τις πρόωρες εκλογές, αρκεί να γίνουν μετά το Brexit, δηλαδή μετά τις 31 Οκτώβρη.
Η παύση εργασιών της Βουλής αποδοκιμάστηκε σχεδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μίλησε για «σκάνδαλο και απειλή για τη δημοκρατία» δηλώνοντας «σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον», ενώ ο αντιπρόεδρος των Εργατικών, Τομ Γουάτσον, χαρακτήρισε την ενέργεια του Τζόνσον «εντελώς σκανδαλώδη για τη δημοκρατία μας (...) και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να συμβεί». Εκπρόσωπος των αντιπολιτευόμενων Φιλελεύθερων Δημοκρατών σχολίασε πως πρόκειται για «κήρυξη πολέμου που θα απαντηθεί με σιδερένια γροθιά». Βουλευτές των Πρασίνων μίλησαν για «συνταγματική προσβολή».
Η πρωθυπουργός της Σκοτίας και αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος SNP, Νίκολα Στέρτζον, εκτίμησε ότι «η παύση των εργασιών της Βουλής έως τις 14 Οκτώβρη θα επιφέρει ανείπωτη και διαρκή ζημιά στη χώρα σε βάρος της θέλησης των βουλευτών» και ότι αυτό «δεν είναι δημοκρατία αλλά δικτατορία».
Ενδιαφέρον είχε η αντίδραση του Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγού του «Κόμματος του Brexit». Ο Φάρατζ εκτίμησε πως η απόφαση για παύση των εργασιών της Βουλής δύο βδομάδες πριν από το Brexit κάνει σίγουρη την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού. Θεωρεί πιθανές τις γενικές εκλογές αλλά επισημαίνει πως «το μέγα ερώτημα είναι εάν ο Τζόνσον σκοπεύει να προωθήσει τη συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ...». Και κατέληξε: «Εάν το κάνει, τότε το κόμμα του Brexit θα τον πολεμήσει με κάθε τρόπο! Αλλά εάν ζητήσει ένα καθαρό Brexit τότε θα τον βοηθήσουμε να εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία στις γενικές εκλογές»...
Ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν δήλωσε ότι φανερώνει τη «σαφή πρόθεση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για "Brexit - συντριβή" αδιαφορώντας για τις συνέπειες για την Ιρλανδία».
Στην αντίπερα πλευρά στάθηκαν οι αντιδράσεις του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών του Τζόνσον. Η Αρλίν Φόστερ, αρχηγός του DUP, επικρότησε την απόφαση για παύση των εργασιών της Βουλής έως τις 14 Οκτώβρη παρατηρώντας πως «θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της Ενωσης και τη διεκπεραίωση μίας λογικής συμφωνίας καθώς θα αποχωρούμε από την ΕΕ».
Επίσης, έχει σημασία και η αντίδραση του Συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ, που δήλωσε πως εξετάζει εάν υπάρχουν περιθώρια για να χρησιμοποιήσει νομικά μέσα κατά της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον για πολυήμερη παύση των εργασιών της Βουλής.
Αξιοσημείωτη είναι η ασυνήθιστη επιλογή του Αγγλικανού αρχιεπισκόπου Καντέρμπερι, Τζάστιν Ουέλμπι, να ταχθεί κατά του άτακτου Brexit. Παρόμοια αίσθηση προκάλεσε και η ανοιχτή επιστολή 25 Αγγλικανών επισκόπων που εξέφρασαν «ανησυχία» για τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit «στους φτωχούς ανθρώπους και άλλες ευπαθείς ομάδες» αλλά και για τον κίνδυνο μία τέτοια εξέλιξη να καταρρακώσει μια «κατακερματισμένη χώρα».
Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως η πρώτη αντίδραση από το εξωτερικό για τις εξελίξεις στο Λονδίνο ήρθαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που με ανάρτησή του στο «Τουίτερ» σχολίασε ότι θα είναι πλέον «πολύ δύσκολο για τον Τζέρεμι Κόρμπιν να επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο πρωθυπουργό». Χαρακτήρισε τον Τζόνσον «ακριβώς αυτό που αναζητά το Ηνωμένο Βασίλειο» και προέβλεψε πως... «θα αποδειχθεί σπουδαίος».
Η συναίνεση της βασίλισσας Ελισάβετ Β' στο αίτημα του Τζόνσον προκάλεσε άμεσα την κινητοποίηση του αρχηγού των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, και της αρχηγού των αντιπολιτευομένων Φιλελεύθερων Δημοκρατικών (που είναι το μόνο κόμμα με ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ), Τζο Σουίνσον, που απέστειλαν επίσης επιστολές διαμαρτυρίας στη βασίλισσα ζητώντας εκτάκτως συνάντηση μαζί της. Βρετανικά ΜΜΕ παρακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις στο Λονδίνο παρατηρούσαν πως πλέον εμπλέκεται σε συνταγματική κρίση και η βασίλισσα...
Επιπλέον, διακομματική ομάδα περίπου 70 βουλευτών προσέφυγε χτες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σκοτίας στο Εδιμβούργο απαιτώντας να μπλοκαριστεί η απόφαση για αναστολή των εργασιών της Βουλής. Το Δικαστήριο συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει την προσφυγή των βουλευτών.
Ακολούθησαν χτες το απόγευμα συγκεντρώσεις και μικρές διαδηλώσεις πολέμιων του άτακτου Brexit έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο αλλά και σε άλλες περιοχές του Λονδίνου και πόλεις της χώρας ενώ μέσω διαδικτύου άρχισε η συγκέντρωση υπογραφών με στόχο να εμποδιστεί ένα άτακτο Brexit. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως μέσα στις πρώτες τέσσερις ώρες οι υπογραφές είχαν ξεπεράσει τις 450.000.
Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί χτεσινή δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το ίδρυμα YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας «The Times» και καταγράφει πως 47% των Βρετανών αντιτίθεται στην απόφαση του Τζόνσον για παύση των εργασιών της Βουλής έως τα μέσα Οκτώβρη. Αντίθετα, σύμφωνο είναι μόνο το 27%.
ΡΩΜΗ.--
Σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον (απερχόμενο πρωθυπουργό) Τζουζέπε Κόντε κατέληξαν χτες το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), όπως ανακοίνωσαν μετά τις συναντήσεις που είχαν με τον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα. Το τελευταίο διάστημα είχαν εκφραστεί ανησυχίες από τμήματα της αστικής τάξης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, εξαιτίας των δυσκολιών της καπιταλιστικής οικονομίας και των δύσκολων διαπραγματεύσεων που αναμένονται για την έγκριση του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν τον Οκτώβρη. Θυμίζουμε ότι στις 8 Αυγούστου ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα που συγκυβερνούσε με το Μ5S τους τελευταίους 14 μήνες, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Κόντε και αποχώρησε από την κυβέρνηση, ζητώντας πρόωρες εκλογές. Στις 20 Αυγούστου ο Τζ. Κόντε ανακοίνωσε την παραίτησή του και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο επικεφαλής του M5S, Λουίτζι Ντι Μάγιο, δήλωσε χτες πως παρά τη συμμαχία με το PD, το κόμμα του δεν θα «προδώσει τις δεσμεύσεις του», καθώς η ανάληψη της πρωθυπουργίας ξανά από τον Τζ. Κόντε «εγγυάται την εφαρμογή των πολιτικών μας». Για να δικαιολογήσει τη συμμαχία με το σοσιαλδημοκρατικό PD, που κυβερνούσε επί σειρά ετών στην Ιταλία προκαλώντας λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ το M5S αυτοαποκαλείται «αντισυστημικό» κόμμα, είπε ότι οι έννοιες «αριστερά» και «δεξιά» είναι «ξεπερασμένες» και πως το κόμμα του είναι «πάνω από ιδεολογίες». Πάντως παραδέχτηκε πως υπάρχει σύγκλιση προγραμμάτων με το PD «υπεράνω των προσώπων» που θα αναλάβουν τα κυβερνητικά πόστα.
Ο Ντι Μάγιο αναφέρθηκε μάλιστα στη στήριξη του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρόσωπο του Τζ. Κόντε για την πρωθυπουργία της Ιταλίας, λέγοντας πως αυτή δείχνει ότι «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».
Νωρίτερα, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Σ. Ματαρέλα, ο επικεφαλής του PD, Νίκολα Τσινγκαρέτι, είχε δηλώσει τη συμφωνία του κόμματός του να οριστεί ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας από το M5S, δηλαδή να είναι και πάλι ο Τζ. Κόντε. Κατά τα άλλα, η Ιταλία, είπε, χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα σηματοδοτήσει «μια καμπή και ασυνέχεια» με τη λαϊκιστική κυβέρνηση, του Μ5S με τη Λέγκα! Ισχυρίστηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μια «νέα» «αναδιανεμητική και πράσινη» οικονομική συνταγή.
«Ο Ματαρέλα πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτό το άσεμνο θέαμα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μ. Σαλβίνι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμμαχίας Μ5S - PD, ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Κόντε έχει υποδειχθεί και ελέγχεται από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Κάλεσε για ακόμη μια φορά σε νέες εκλογές άμεσα, θέλοντας να επωφεληθεί και από τα υψηλά ποσοστά που εμφανίζεται να έχει το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις.
«Δηλώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάγκη να δοθεί ο λόγος στους Ιταλούς» με νέες εκλογές και «εκφράσαμε την ανησυχία για το επικίνδυνο σενάριο που διαμορφώνεται» με πιθανή κυβέρνηση M5S - PD, είπε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και επικεφαλής της «Φόρτσα Ιτάλια» (FI), Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική συμμαχία «πολιτικά λάθος και ανεπαρκή λύση». Πρόσθεσε ότι χωρίς το κόμμα του «η κεντροδεξιά δεν πρόκειται να νικήσει».