Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συμφώνησαν για σχηματισμό κυβέρνησης «5 Αστέρια» και Δημοκρατικό Κόμμα

ΡΩΜΗ.--

Σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον (απερχόμενο πρωθυπουργό) Τζουζέπε Κόντε κατέληξαν χτες το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), όπως ανακοίνωσαν μετά τις συναντήσεις που είχαν με τον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα. Το τελευταίο διάστημα είχαν εκφραστεί ανησυχίες από τμήματα της αστικής τάξης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, εξαιτίας των δυσκολιών της καπιταλιστικής οικονομίας και των δύσκολων διαπραγματεύσεων που αναμένονται για την έγκριση του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν τον Οκτώβρη. Θυμίζουμε ότι στις 8 Αυγούστου ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα που συγκυβερνούσε με το Μ5S τους τελευταίους 14 μήνες, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Κόντε και αποχώρησε από την κυβέρνηση, ζητώντας πρόωρες εκλογές. Στις 20 Αυγούστου ο Τζ. Κόντε ανακοίνωσε την παραίτησή του και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του M5S, Λουίτζι Ντι Μάγιο, δήλωσε χτες πως παρά τη συμμαχία με το PD, το κόμμα του δεν θα «προδώσει τις δεσμεύσεις του», καθώς η ανάληψη της πρωθυπουργίας ξανά από τον Τζ. Κόντε «εγγυάται την εφαρμογή των πολιτικών μας». Για να δικαιολογήσει τη συμμαχία με το σοσιαλδημοκρατικό PD, που κυβερνούσε επί σειρά ετών στην Ιταλία προκαλώντας λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ το M5S αυτοαποκαλείται «αντισυστημικό» κόμμα, είπε ότι οι έννοιες «αριστερά» και «δεξιά» είναι «ξεπερασμένες» και πως το κόμμα του είναι «πάνω από ιδεολογίες». Πάντως παραδέχτηκε πως υπάρχει σύγκλιση προγραμμάτων με το PD «υπεράνω των προσώπων» που θα αναλάβουν τα κυβερνητικά πόστα.

Ο Ντι Μάγιο αναφέρθηκε μάλιστα στη στήριξη του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρόσωπο του Τζ. Κόντε για την πρωθυπουργία της Ιταλίας, λέγοντας πως αυτή δείχνει ότι «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Νωρίτερα, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Σ. Ματαρέλα, ο επικεφαλής του PD, Νίκολα Τσινγκαρέτι, είχε δηλώσει τη συμφωνία του κόμματός του να οριστεί ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας από το M5S, δηλαδή να είναι και πάλι ο Τζ. Κόντε. Κατά τα άλλα, η Ιταλία, είπε, χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα σηματοδοτήσει «μια καμπή και ασυνέχεια» με τη λαϊκιστική κυβέρνηση, του Μ5S με τη Λέγκα! Ισχυρίστηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μια «νέα» «αναδιανεμητική και πράσινη» οικονομική συνταγή.

«Ο Ματαρέλα πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτό το άσεμνο θέαμα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μ. Σαλβίνι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμμαχίας Μ5S - PD, ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Κόντε έχει υποδειχθεί και ελέγχεται από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Κάλεσε για ακόμη μια φορά σε νέες εκλογές άμεσα, θέλοντας να επωφεληθεί και από τα υψηλά ποσοστά που εμφανίζεται να έχει το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις.

«Δηλώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάγκη να δοθεί ο λόγος στους Ιταλούς» με νέες εκλογές και «εκφράσαμε την ανησυχία για το επικίνδυνο σενάριο που διαμορφώνεται» με πιθανή κυβέρνηση M5S - PD, είπε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και επικεφαλής της «Φόρτσα Ιτάλια» (FI), Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική συμμαχία «πολιτικά λάθος και ανεπαρκή λύση». Πρόσθεσε ότι χωρίς το κόμμα του «η κεντροδεξιά δεν πρόκειται να νικήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ