Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καθ' οδόν το «Ορούτς Ρέις» και η Λουτ

Η Τουρκία συνεχίζει να δημιουργεί τετελεσμένα ενόψει νέου γύρου παζαριού

Το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Ορούτς Ρέις» (φωτ. αρχείου)
Το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Ορούτς Ρέις» (φωτ. αρχείου)
Νέο στοιχείο της κλιμάκωσης της παρέμβασης της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων ενόψει του παζαριού για το Κυπριακό αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η κάθοδος του 4ου πλοίου που θα συμμετέχει σε έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες και στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου. Πρόκειται για το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», που ξεκίνησε από τη Θάλασσα του Μαρμαρά το μεσημέρι της Τρίτης και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να φτάσει σε λιμάνι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με εξειδικευμένες σελίδες για την ναυσιπλοΐα το πλοίο αυτό χτες το απόγευμα βρισκόταν σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο και κατευθυνόταν προς τα ανοιχτά της Ρόδου με τελικό προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας. Θυμίζουμε ότι ήδη στα λεγόμενα οικόπεδα 2, 9, 13 της κυπριακής ΑΟΖ (στα νότια της Λεμεσού) κινείται για σεισμογραφικές έρευνες το πλοίο «Μπαρμπαρός», με μια ευρύτερη περιοχή να έχει δεσμευτεί με «NAVTEX» για 5 μήνες, ενώ γύρω από την Κύπρο δρουν τα πλοία - γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ».

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, συνεχώς κάνει δηλώσεις για αξιοποίηση των εδαφών της κατεχόμενης Αμμοχώστου, τα λεγόμενα Βαρώσια, περιοχή που είναι κλειστή, μια πόλη - φάντασμα από την περίοδο της τουρκικής εισβολής και κατοχής, το 1974. Είπε συγκεκριμένα: «Κάναμε δύο πράγματα που έπληξαν τις ισορροπίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το ένα είναι τα Βαρώσια και το άλλο είναι το γεγονός ότι έχουμε έρθει στο στάδιο των γεωτρήσεων φυσικού αερίου. Οι Ελληνοκύπριοι που έχουν περιουσία στα Βαρώσια είναι συνέταιροί μας. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας πει ότι υπάρχει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να δέσει τα χέρια μας. Πολύ σύντομα, θα εξασφαλίσουμε την οργάνωση μιας περιοδείας του Τύπου στα Βαρώσια».

Σε αυτό το κλίμα θα γίνουν τις επόμενες μέρες οι επαφές της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να καταληχθούν οι λεγόμενοι όροι αναφοράς που, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνουν την Κοινή Διακήρυξη του 2014, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών και τις προτάσεις Γκουτέρες, οι οποίες, θυμίζουμε, άνοιγαν το δρόμο και για διάφορα νέα σχήματα εγγυητριών δυνάμεων που μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμα και το ΝΑΤΟ. Οσο για την Κοινή Διακήρυξη, είναι το νέο ντε φάκτο διχοτομικό σχέδιο που αναφέρεται σε «δύο συνιστώντα κράτη». Ετσι κι αλλιώς και το Κυπριακό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διευθέτησης και ανταγωνισμού ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με καταλύτη τον έλεγχο του ενεργειακού της πλούτου και των αγωγών μεταφοράς του.

Οι συναντήσεις της Λουτ προετοιμάζουν τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στα τέλη Σεπτέμβρη, που σχεδιάζεται να δώσει το έναυσμα για ένα νέο γύρο παζαριού στο Κυπριακό, όπως είχε γίνει στο θέρετρο της Ελβετίας Κραν Μοντανά, πριν από 2 χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι ίσως η ανακοίνωση των όρων αναφοράς «γίνει μετά την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον γγ του ΟΗΕ» και πρόσθεσε ότι «αυτό που βεβαίως θα ανακοινώσει ο γγ του ΟΗΕ θα είναι οι γενικοί όροι της βάσης διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι με το πέρας της συνάντησης θα ανακοινωθεί και η πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς (και με τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), χωρίς να μπαίνει συγκεκριμένη ημερομηνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ