Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Εντονη διπλωματική κινητικότητα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Συνεχίζεται η έντονη διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με στόχο την αποκλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης που συσσωρεύεται στον Περσικό Κόλπο, εξαιτίας των προσπαθειών των ΗΠΑ να ανατρέψουν το στάτους κβο στην περιοχή.

Χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα μαζί με τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσανκάρ, αποκάλυψε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συζητήσει εκ των προτέρων με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τη γαλλική «πρωτοβουλία» για την, όπως ανέφερε, «αναβίωση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και των επιμέρους συμφωνιών που τη συνοδεύουν. Ωστόσο, επισήμανε, αναφερόμενος στις «πρόσφατες πρωτοβουλίες» με στόχο τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ότι «θα αποδώσουν αποτελέσματα μόνο εάν συμπεριλαμβάνει τα συμφέροντα όλων των πλευρών και την υποστηρίζουν όλες οι πλευρές». Απέφυγε πάντως στη συνέχεια να αναφερθεί, στην παρούσα φάση, «σε λεπτομέρειες» της γαλλικής πρωτοβουλίας. Από την άλλη, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην επιθετική τακτική των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, τόνισε πως είναι «πολύ εχθρικό να θεωρείς το Ιράν υπεύθυνο για όλες τις συγκρούσεις σε Συρία, Παλαιστίνη, Υεμένη ή σε γειτονικές χώρες του Ιράν». Υποστήριξε ότι το Ιράν θα πρέπει να συμμετάσχει στο διάλογο και ότι θα θέσει το ζήτημα σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ...

Οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως και ζητήματα διμερούς συνεργασίας, θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Σεπτέμβρη. Χτες ο Ζαρίφ ήταν στη Μαλαισία (έπειτα από επισκέψεις σε Κίνα και Ιαπωνία), συζητώντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού με τον Μαλαισιανό πρωθυπουργό Μαχαθίρ μπιν Μοχάμαντ και τον ομόλογό του, Σαϊφουντίν Αμπντουλάχ.

Οσον αφορά το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Αdryan Daria-1», που πλέει εδώ και μερικές μέρες στη Μεσόγειο έχοντας αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ με αργό πετρέλαιο αξίας 130 εκατ. δολαρίων δίχως τελικό προορισμό, χτες βράδυ εμφανίστηκε να πλέει ανοικτά της Αττάλειας στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ