INTIME NEWS |
Σύμφωνα με πληροφορίες, με το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο προωθείται μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων:
-- Αρση επιχειρηματικών «εμποδίων» αναφορικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάργηση, όπως λένε, της «απαρχαιωμένης κατηγορίας» «μεσαίας όχλησης», ιδίως για βιοτεχνικές και εμπορικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
-- Επιτυγχάνεται η απλούστευση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο γενικός κανόνας είναι πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και να διενεργείται εκ των υστέρων ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Στόχος, όπως λένε, είναι η αποφυγή χρονοτριβής και άσκοπων καθυστερήσεων και η μείωση των διοικητικών βαρών ώστε να ενισχυθεί η «αναπτυξιακή προοπτική».
-- Ανάθεση σε τρίτους (τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις) της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του «αναπτυξιακού» νόμου, όπως και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων.
-- Δημιουργία «ψηφιακής τράπεζας γης», μέσω της οποίας θα επεκτείνεται η δυνατότητα αγοραπωλησιών και μεταφοράς συντελεστών δόμησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν υπάρχει διατηρητέο κτίσμα ή άλλο «βάρος» στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας, θα προβλέπεται το ενδεχόμενο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε «περιοχές υποδοχής». Επιπλέον (πέρα από τα διατηρητέα κτίρια) ως παραδείγματα μεταφοράς του συντελεστή δόμησης παρουσιάζονται εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες και ξενοδοχεία, καθώς και ακίνητα κοινωφελών χρήσεων τα οποία έχουν δεσμευθεί.
-- Επιχειρηματικά πάρκα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στόχος θα είναι η ευκολότερη εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός του πάρκου, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ του φορέα διαχείρισης πάρκου και εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση διαφορών. Μεταξύ άλλων, παρέχονται νέα κίνητρα για επενδύσεις σε επιχειρηματικές ζώνες - πάρκα, για επενδύσεις ύψους πάνω από 15 εκατ. ευρώ.
-- Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Προβλέπονται η αποτύπωση και η συγκέντρωση όλων των γεωχωρικών δεδομένων (π.χ. όροι και περιορισμοί δόμησης, δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές NATURA, κ.λπ.) σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα, για τη διευκόλυνση των «επενδυτών».
-- «Ενιαία ρύθμιση» για τις κεραίες τηλεπικοινωνιών, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς. Θα προβλέπονται ακόμη η δημιουργία πάρκων κεραιών και η θέσπιση Εθνικού Παρατηρητηρίου.
-- Επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια κ.ά.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, με το ίδιο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο προωθούνται και οι αντιδραστικές αλλαγές για τη δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας και για τις αρχαιρεσίες στα συνδικάτα, σε συνδυασμό και με άλλες αντεργατικές διατάξεις με άξονα την προσέλκυση «επενδυτών».
Θυμίζουμε ότι οι νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις θα «κλειδώσουν» σε επόμενο νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, προωθείται η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% σε δύο χρόνια, κάτι που σε ένα τμήμα του ήδη έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώτη δόση θα προχωρήσει η μείωση του συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 24%.
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω δεδομένη είναι και η μείωση του φόρου επί των μερισμάτων που διανέμονται στους μετόχους (από 10% σε 5%), σε συνέχεια και εδώ της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχεδιάζονται και ειδικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%.
ΚΚΕ: Απαράδεκτο το καθεστώς διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης
Τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη τοποθέτησε πρόεδρο του Αρείου Πάγου το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο που έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. Στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε ο Βασίλης Πλιώτας.
Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης γεννήθηκε το 1953 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβρη του 2018. Μεταξύ άλλων, τον Απρίλη του 2013 έχοντας το βαθμό του αεροπαγίτη ορίστηκε ως ειδικός ανακριτής, προκειμένου να διενεργήσει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.
Ο Βασίλης Πλιώτας γεννήθηκε το 1955, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φλεβάρη του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012. Μεταξύ άλλων έχει αναλάβει υποθέσεις όπως τη διερεύνηση των συνθηκών εισόδου στη χώρα του ηγέτη των Κούρδων Αμπ. Οτσαλάν, την υπόθεση του ναυαγίου του «Δύστος», είχε ζητήσει την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είχε αναλάβει τις αποκαλούμενες υποθέσεις «παραδικαστικού κυκλώματος», καθώς και υποθέσεις τρομοκρατίας. Να σημειωθεί ότι η επιλογή του για τη θέση του εισαγγελέα έγινε από τον εισαγγελικό κλάδο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα ετών των δικαστικών Ενώσεων και ειδικά της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Στις πρώτες δηλώσεις ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα προσπαθήσει «(...) με φρόνηση και συναίνεση να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης». Και ο νέος εισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας στο ίδιο πνεύμα ανέφερε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί πλήρως «για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου:
«Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση κατέθεσε πρόταση, έτσι ώστε να αλλάξει το σημερινό νομικό πλαίσιο και η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να μη διορίζεται με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, απ' την εκάστοτε κυβέρνηση.
Η επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, απ' την κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίζεται πάνω σε αυτό το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς, η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να διορίζεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό το καθεστώς έχει την αποδοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, συνεπώς το όποιο ενδιαφέρον τους για την "ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης" είναι πέρα για πέρα υποκριτικό».
Τα επόμενα βήματα στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που ολοκλήρωσε τη διήμερη συνεδρίασή της χτες, με τον Αλ. Τσίπρα να αναφέρει πως στόχος είναι «η οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και η διεύρυνση της απήχησής του στην κοινωνία», ως «αξιόπιστη» εναλλακτική για την αστική διαχείριση.
Στο φόντο της συζήτησης για το ποιος είναι ο προσφορότερος τρόπος για την οργανωτική προσαρμογή στις ανάγκες του ρόλου του ως βασικής δύναμης της σοσιαλδημοκρατίας και πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η προσπάθεια αυτή «πρέπει να έχει ως στόχο την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υπέρβασή του. Τον μετασχηματισμό του σε ένα πλατύ, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα», που όπως είπε «θα εκφράζει την προοδευτική δημοκρατική παράταξη σε ολόκληρη την κοινωνική και ιστορική της βάση», προσθέτοντας πως «το εγχείρημά μας είναι ταυτόχρονα τομή αλλά και συνέχεια στη μέχρι σήμερα πορεία» σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εσωκομματική κατάσταση, λέγοντας ότι «είναι μεγάλη πολυτέλεια να γυρίσουμε σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας. Οι επιθέσεις στον Γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων».
Αναφερόμενος στα σενάρια απευθείας εκλογής του προέδρου, τόνισε πως «πρόκειται επίσης για μία συζήτηση αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο» και πως σε ό,τι τον αφορά «δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας». Ωστόσο, κάθε άλλο παρά το απέκλεισε, προσθέτοντας: «Η συζήτηση όμως για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία εμπεριέχει και τον τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλη η ηγεσία. Γιατί ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών».
Ζήτησε ακόμη από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να χτίσουμε δομές ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση», εντάσσοντας σε αυτές και τα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα» και μιλώντας για «ψηφιακό μετασχηματισμό» του κόμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε τη δημιουργία ενιαίου κέντρου με την «Προοδευτική Συμμαχία», την άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων «προσωπικοτήτων» στην Κεντρική Επιτροπή, τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας «για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος (eSYRIZA)», τη δημοσιοποίηση της Πολιτικής Διακήρυξης για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη και την έναρξη καμπάνιας εγγραφών. Ακόμα, ανοιχτές συνελεύσεις για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών και ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί από σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, όπου θα έχει συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Ο. Σολτς.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «στόχος της επίσκεψης είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η συζήτηση με την κα Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020 - 2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της Ενέργειας».
Στην ατζέντα της συζήτησης θα τεθούν ακόμα ζητήματα που αφορούν τις διεργασίες για τη μετεξέλιξη της ΕΕ, την «ασφάλεια» και τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή στο πλαίσιο της ευόδωσης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Ακόμα οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, η μετανάστευση και η σχέση με την Τουρκία.