ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Ηρώδειο

Σήμερα στις 9 μ.μ. η σπουδαία παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη

Σήμερα στις 21.00 ανεβαίνει ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής» στην Ηλιούπολη, την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά.

Στην κορυφή του Καυκάσου, ο Ηφαιστος και οι συνοδοί του στήνουν έναν ψηλό στύλο, όπου δένουν τον τιμωρημένο Προμηθέα. Μόνοι του συμπαραστάτες οι άνθρωποι που νίκησαν το φόβο τους. Κάποια στιγμή φτάνει ο Ωκεανός. Του προτείνει να συμβιβαστεί με τον θεό και να ζητήσει συγγνώμη. Ο Προμηθέας δεν τον εμπιστεύεται και τον διώχνει. Μόνος στα δεσμά του, συνεχίζει. Μετά φτάνει η Ιώ, που φέρνει την άνοιξη στον έρημο τόπο. Ο Προμηθέας χαίρεται, αλλά γνωρίζει ότι σύντομα η Ιώ θα χαθεί μέσα στους μεγάλους δρόμους, όπως είναι η μοίρα που της έδωσε η κατάρα της Ηρας. Καταχνιά σκεπάζει τα πάντα και πάλι. Μετά εμφανίζεται ο Ερμής, που του ανακοινώνει την τελική καταδίκη του, να χαθεί στο παντοτινό σκοτάδι...

Ο μύθος παρουσιάζεται από την παράσταση σαν ένας παντοτινός λαϊκός θρύλος που ισχύει ακόμα και στις μέρες μας. Οσο οι προκαταλήψεις απέναντι στην ελευθερία του ατόμου ισχύουν, όσο η ανθρώπινη σκέψη ποδηγετείται από θρησκείες και εξουσίες, όσο υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο Προμηθέας θα παραμένει δεσμώτης κάπου στη Γη, μέσα στις μεγαλουπόλεις. Περιμένει ακόμη να τον ελευθερώσουμε...

Τον Προμηθέα θα υποδυθεί η βραβευμένη με «Olivier Award» ως καλύτερη ηθοποιός Κάθριν Χάντερ. Μαζί της μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών. Τον κεντρικό ρόλο του αφηγητή κρατά ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος έχει υποδυθεί ο ίδιος τον Προμηθέα στο παρελθόν δύο φορές. Στο ρόλο του Ηφαίστου είναι ο Δημήτρης Πιατάς, που για πρώτη φορά ερμηνεύει τραγικό ρόλο. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ. Ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο εννεαμελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά είναι του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ. Την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Ιταλός Marcello Magni.

Παραστάσεις του Εθνικού σε θέατρα της Αττικής

Από τις «Ικέτιδες»

Elina Giounanli/nophoto.gr

Από τις «Ικέτιδες»
Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου «Ορέστεια» και «Ικέτιδες» περιοδεύουν στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

Στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας θα παιχτεί την Κυριακή 1/9, ολόκληρη η τριλογία, η μοναδικά σωζόμενη, της «Ορέστειας». Τον «Αγαμέμνονα», που είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας και αφηγείται την επιστροφή του Αγαμέμνονα στο Αργος μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη. Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας, «Χοηφόροι», που σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ, κυριαρχεί η φιγούρα της Ηλέκτρας που πενθεί τον πατέρα της και προσμένει τον ερχομό του αδερφού της, για να εκδικηθούν. Το τρίτο μέρος της τριλογίας, «Ευμενίδες», που σκηνοθετεί η Γεωργία Μαυραγάνη, έχει ως θέμα την καταδίωξη του Ορέστη από τις Ερινύες και τη δοκιμασία που πρέπει να περάσει, προκειμένου να εξευμενιστούν και να μετατραπούν σε Ευμενίδες. Στις 20 Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί το πρώτο μέρος της τριλογίας στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, ενώ στις 21 Σεπτέμβρη θα ανέβουν στον ίδιο χώρο από κοινού οι «Χοηφόροι» και οι «Ευμενίδες».

Παίζουν: Α. Ξάφης, Ε. Σαουλίδου, Α. Λογοθέτης, Μ. Κίτσου, Γ. Χρυσοστόμου, Γ. Νιάρρος κ.ά.

Τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη θα παιχτούν στο Βεάκειο οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας τους είναι στο Ηρώδειο στις 5 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο Δεξαμενής στο Κορωπί στις 11 Σεπτέμβρη και στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας στις 15 Σεπτέμβρη. Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα προσφεύγουν στον βασιλιά της Αθήνας, Θησέα, ζητώντας τη βοήθειά του, γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους. Η τραγωδία, γραμμένη το 422 π.Χ., φέρνει τον απόηχο αληθινού γεγονότος, όταν οι Θηβαίοι νίκησαν τους Αθηναίους σε μάχη δύο χρόνια πριν και για μέρες δεν τους επέτρεπαν να θάψουν τους νεκρούς τους.

Παίζουν: Κ. Δανδουλάκη, Α. Σακελλαρίου, Κ. Καρβούνη, Θ. Κατσαφάδος κ.ά.

Πικάσο και Αρχαιότητα

Συνεχίζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η ομολογουμένως ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός». Πρόκειται για μια σπάνια έκθεση για τα κεραμικά και τα σχέδια που εμπνεύστηκε ο Πικάσο από την αρχαιότητα σε συνομιλία με αρχαία έργα.

«Αν κάποιος σημείωνε πάνω σε ένα χαρτί όλες τις διαδρομές που διήνυσα και τις ένωνε μεταξύ τους με μία γραμμή, θα σχεδίαζε ενδεχομένως έναν Μινώταυρο», σημείωνε ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος.

Στην έκθεση, σπάνια έργα του Πικάσο με θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές και άλλα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, συνδιαλέγονται θεματικά με αντίστοιχες αρχαιότητες. Η έκθεση αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο που φέρνει μέσα του ο καλλιτέχνης, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή κατά τις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον Ζαν Κοκτό.

Τα πικασικά έργα - σχέδια και κεραμικά από την καλλιτεχνική δημιουργία του Πικάσο από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960 - προέρχονται από ιδρύματα, μουσεία και συλλογές του εξωτερικού. Τα έργα της αρχαιότητας προέρχονται από 15 συνολικά ελληνικά μουσεία και συλλογές. Πρόκειται για γλυπτά, κεραμικά και χάλκινα που χρονολογούνται από τους χρόνους της προϊστορίας έως και την Υστερη Ρωμαϊκή περίοδο.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Επιστρέφει ο «Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος»

Με την ταινία «Αυτή η Γη είναι δική μας» επιστρέφουν οι προβολές στο πλαίσιο της ενότητας «Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος», του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, στις 9.30 το βράδυ, στο Νότιο Πάρκο.

Το εξαιρετικό πολιτικό δράμα του Lucas Belvaux, που κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2017, δημιούργησε προβληματισμούς στο κοινό με την ιδιαίτερα ρεαλιστική αφήγηση της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.

Η Πoλίν είναι μια αυτοαπασχολούμενη νοσοκόμα σε μια κωμόπολη της Γαλλίας. Αφοσιωμένη και γενναιόδωρη στις σχέσεις της, αποτελεί ηθικό πρότυπο για όλους. Ενα ανερχόμενο εθνικιστικό κόμμα θα εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία και την ακεραιότητά της, τοποθετώντας την υποψήφια στις τοπικές εκλογές. Χωρίς να έχει καμία πολιτική πεποίθηση η ίδια και παρά τις αντιδράσεις του περίγυρού της, η Πoλίν συνεχίζει μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια σε ένα συγκλονιστικό φινάλε.

Πρωταγωνιστούν: Εμιλι Ντεκέν, Γκιγιόμ Γκουί, Αντρέ Ντουσολιέ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ανέλαβε ο Δ. Λιγνάδης

Πραγματοποιήθηκε χτες η τελετή παραλαβής - παράδοσης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου. Τη θέση του Στάθη Λιβαθηνού ανέλαβε ο Δημήτρης Λιγνάδης και τη θέση του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή, που κατείχε ο Θοδωρής Αμπαζής, η δραματολόγος Ερι Κύργια.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν ανέλυσε το σχεδιασμό του Εθνικού για τη νέα χρονιά. Προσανατολίζεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες βδομάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ