Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Ηρώδειο

Σήμερα στις 9 μ.μ. η σπουδαία παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη

Σήμερα στις 21.00 ανεβαίνει ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής» στην Ηλιούπολη, την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά.

Στην κορυφή του Καυκάσου, ο Ηφαιστος και οι συνοδοί του στήνουν έναν ψηλό στύλο, όπου δένουν τον τιμωρημένο Προμηθέα. Μόνοι του συμπαραστάτες οι άνθρωποι που νίκησαν το φόβο τους. Κάποια στιγμή φτάνει ο Ωκεανός. Του προτείνει να συμβιβαστεί με τον θεό και να ζητήσει συγγνώμη. Ο Προμηθέας δεν τον εμπιστεύεται και τον διώχνει. Μόνος στα δεσμά του, συνεχίζει. Μετά φτάνει η Ιώ, που φέρνει την άνοιξη στον έρημο τόπο. Ο Προμηθέας χαίρεται, αλλά γνωρίζει ότι σύντομα η Ιώ θα χαθεί μέσα στους μεγάλους δρόμους, όπως είναι η μοίρα που της έδωσε η κατάρα της Ηρας. Καταχνιά σκεπάζει τα πάντα και πάλι. Μετά εμφανίζεται ο Ερμής, που του ανακοινώνει την τελική καταδίκη του, να χαθεί στο παντοτινό σκοτάδι...

Ο μύθος παρουσιάζεται από την παράσταση σαν ένας παντοτινός λαϊκός θρύλος που ισχύει ακόμα και στις μέρες μας. Οσο οι προκαταλήψεις απέναντι στην ελευθερία του ατόμου ισχύουν, όσο η ανθρώπινη σκέψη ποδηγετείται από θρησκείες και εξουσίες, όσο υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο Προμηθέας θα παραμένει δεσμώτης κάπου στη Γη, μέσα στις μεγαλουπόλεις. Περιμένει ακόμη να τον ελευθερώσουμε...

Τον Προμηθέα θα υποδυθεί η βραβευμένη με «Olivier Award» ως καλύτερη ηθοποιός Κάθριν Χάντερ. Μαζί της μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών. Τον κεντρικό ρόλο του αφηγητή κρατά ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος έχει υποδυθεί ο ίδιος τον Προμηθέα στο παρελθόν δύο φορές. Στο ρόλο του Ηφαίστου είναι ο Δημήτρης Πιατάς, που για πρώτη φορά ερμηνεύει τραγικό ρόλο. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ. Ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο εννεαμελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά είναι του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ. Την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Ιταλός Marcello Magni.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ