ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Διαβεβαιώσεις για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου και τήρηση των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις για την προσήλωσή του σε αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και συμφωνίες παρείχε στην Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή τους χτες στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την κατά γράμμα τήρηση των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την Αγκ. Μέρκελ να υπερασπίζεται την υλοποίηση των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.

Στις κοινές δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, κάνοντας καθαρό ότι η κυβέρνησή του «θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020», στο όνομα της αξιοπιστίας έναντι των εταίρων και μετά θα επιδιώξει συζήτηση για τη μείωσή τους - προκειμένου να βρεθεί επιπλέον «χώρος» για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων - μια συζήτηση που θα διευκολύνει, όπως είπε, «η γενναία ανάπτυξη».

Αποδέσμευσε πάντως το ζήτημα αυτό απ' το πλαίσιο των διμερών σχέσεων με τη Γερμανία, λέγοντας ότι απασχολεί τους «θεσμούς» και ότι «την κατάλληλη στιγμή θα συζητηθούν με τους θεσμούς και, εφόσον χρειαστεί, και διμερώς».

Δεσμεύτηκε ακόμα για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου, για «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές πιο γρήγορα και πιο βαθιά από ό,τι είχαν επιβληθεί στη χώρα την εποχή μνημονίων, διότι θα είναι δικές μας» και πρόσθεσε: «Θέλουμε τη Γερμανία σύμμαχο».

Απ' την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος επικρότησε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της ΝΔ, για την οποία ενημερώθηκε απ' τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «κοινές απόψεις και αντιλήψεις» και συμβουλεύοντας τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει καθώς στην υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων «το 50% είναι ψυχολογία». Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ότι «το κλίμα έχει βελτιωθεί» και συνεπώς «οι δεσμεύσεις της Ελλάδας είναι πιο εύκολες τώρα».

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν ακόμα θέματα για τα οποία έχουν επιδείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους τα γερμανικά μονοπώλια και αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη διαχείριση των απορριμάτων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχουν «κοινές αναπτυξιακές προκλήσεις», ότι οι δύο κυβερνήσεις «ετοιμάζουν ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα» στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και ότι στις «αρχές του χρόνου θα παρουσιάσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων». Εκανε ακόμα γνωστό ότι θα διοργανωθεί ένα «μεγάλο συνέδριο για να παρουσιάσουμε αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες» σε γερμανικές επιχειρήσεις, ενώ έκανε αναφορά και στη ΔΕΗ που, όπως είπε, «είναι σε πολύ δύσκολη φάση» και η κυβέρνηση θέλει τάχα να την «εξυγιάνει». Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η Αγκ. Μέρκελ δήλωσε πως «θέλουμε να προσελκύσουμε επιχειρηματίες σε αυτό το σεμινάριο», προσδιόρισε το επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΑΠΕ και τα απορρίμματα και ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία για να θεσμοθετηθούν ρυθμιστικοί κανόνες στην Ελλάδα για τις πράσινες τεχνολογίες.

Για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό οι δηλώσεις τους κινήθηκαν στη γραμμή της υπεράσπισης της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να πλειοδοτεί στα μέτρα καταστολής στα σύνορα και να ζητά αλλαγή της νομοθεσίας για την παροχή ασύλου, που όπως όλα δείχνουν θα δίνεται με το σταγονόμετρο.

Η καγκελάριος εμφανίσθηκε ικανοποιημένη από τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη εξαίροντας τη βούληση της κυβέρνησης της ΝΔ «να δώσει σάρκα και οστά σε αυτή (σ.σ. στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας), ώστε να λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός», που περιλαμβάνει και τις επιστροφές στην Τουρκία. Δήλωσε ότι «συμμερίζεται την άποψη Μητσοτάκη για καλύτερο επιμερισμό των ευθυνών», αλλά εκτίμησε ότι «είμαστε πολύ μακριά από μία βιώσιμη λύση».

Φυσικά, συζητήθηκαν και οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για τα Βαλκάνια, με την καγκελάριο να μιλά για «κοινές πτυχές» για τις «ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας, τους Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας» και τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταλογίζει μεν «σοβαρά ελαττώματα» στη συμφωνία των Πρεσπών, εντούτοις να υποστηρίζει ότι αυτά «μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων», την υλοποίηση δηλαδή των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν έθεσε το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και απάντησε γενικά και αόριστα λέγοντας πως «ελπίζουμε κάποια στιγμή να κλείσει» και ότι «η οριστική διευθέτηση θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρίτο πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής χτες, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος, που επέλεξε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ για νομοσχέδιό της, το οποίο κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, για να συζητηθεί νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Επιτροπή!

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Αλλες Επείγουσες Διατάξεις» - για τα διπλώματα οδήγησης και τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, με το οποίο η κυβέρνηση επαναφέρει το προηγούμενο διάτρητο καθεστώς, αυξάνοντας και το κόστος απόκτησης διπλώματος - στο οποίο όμως «φιλοξενούνται» ζητήματα τομέων οκτώ υπουργείων!

Ενδεικτικά, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών για τις τιμές εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης, διατάξεις των υπουργείων Περιβάλλοντος και Τουρισμού που αφορούν τροποποιήσεις προηγούμενων νόμων, την παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά αναρτημένων δασικών χαρτών, την περιβαλλοντική αδειοδότηση κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών για ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ (βλέπε και σχετικό θέμα σελ. 7), διατάξεις των υπουργείων Πολιτισμού - Αθλητισμού, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και άλλα.

Δεν νομιμοποιούμε την απαράδεκτη διαδικασία

«Αποχωρούμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν νομιμοποιούμε την απαράδεκτη διαδικασία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε ότι είναι πρόκληση να έρχεται ως κατεπείγον ένα επί της ουσίας πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει έως και ρύθμιση για τα ανταποδοτικά τέλη και την εξαγορά των δήμων για την επέκταση της χωματερής της Φυλής.

Σημείωσε ότι από τα πέντε πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, τα τρία ήταν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ένα με αυτή του επείγοντος και ένα με την κανονική διαδικασία. «Ξεπερνάτε τα ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το απαράδεκτο καθεστώς.

«Η κυβέρνηση οδηγεί τη διαδικασία σε άσχημες ατραπούς, εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτήν τη διαδικασία και προειδοποιούμε ότι αν συνεχιστεί θα πάρουμε κι άλλου είδους μέτρα. Απ' αυτήν την άποψη αποχωρούμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας απ' τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής», κατέληξε.

Συνάντηση με τις Β. Θάνου και Α. Νάκου

Πραγματοποιήθηκε, χτες, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη Βουλή, συνάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλου με τις Βασιλική Θάνου και Αννα Νάκου, μετά από αίτημα των τελευταίων, με θέμα τις εξελίξεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε τα εξής: Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η στάση του αυτή σχετίζεται με το ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των άλλων «Ανεξάρτητων Αρχών». Αλλωστε, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη μια επιτροπή, όταν τα μέλη της ορίζονται, κατά βάση, από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία και όταν αυτά είναι αναγκασμένα να στηρίζουν ένα αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που επιβάλλει το ευρωενωσιακό και εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε «φωτογραφικές» διατάξεις, που αξιοποιούν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή της ΝΔ, για να διασφαλίσουν την υλοποίηση των σχεδιασμών τους.

Το ΚΚΕ τοποθετείται από θέση αρχής με το «παρών» στη διαδικασία επιλογής των προσώπων που απαρτίζουν τις «Ανεξάρτητες Αρχές» όχι ως προσωπική μομφή, αλλά για το γεγονός της συμμετοχής τους σε αυτές τις Αρχές.

Τέλος, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη των πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της πορείας των εκκρεμών υποθέσεων που διαχειρίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε Συνδιάσκεψη του ΚΚ Σουηδίας

Ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, μεταβαίνει στη Στοκχόλμη σήμερα, Παρασκευή 30 Αυγούστου, όπου θα εκπροσωπήσει το ΚΚΕ σε Συνδιάσκεψη του ΚΚ Σουηδίας που πραγματοποιείται από 31 Αυγούστου έως 1 Σεπτέμβρη και θα συζητήσει πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα.

Θα συμμετάσχει επίσης σε εκδήλωση προς τιμήν των Σουηδών που έπεσαν στον αγώνα κατά του φασισμού, η οποία θα γίνει το Σάββατο 30 Αυγούστου στο μνημείο «La Mano» για τους αγωνιστές με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες στην Ισπανία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικεί τα εύσημα της Μέρκελ με όχημα την προσήλωση στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και συμφωνίες

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί τα εύσημα της Μέρκελ, όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του κ. Τσίπρας, με όχημα τόσο τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται να τρέξει η κυβέρνησή του, όσο και την προσήλωσή του στις ευρωΝΑΤΟικές συμφωνίες που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συμφωνία των Πρεσπών. Οι όποιες επενδύσεις θα βρουν στρωμένο το έδαφος με νέα αντεργατικά μέτρα αλλά και προνόμια για το κεφάλαιο.

Οσο για "την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό", ο λαός μας πρέπει να ξέρει πως οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρας μας, η διαμονή τους στα άθλια hot spots και οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στη χορήγηση ασύλου, είναι τα αποτελέσματα ακριβώς αυτής της συμφωνίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ