ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καβγάς για την πρόταση δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αναζωπυρώθηκε με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα «Observer», με την οποία απηύθυνε πρόταση στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εκτεθούν τα Γλυπτά στην Αθήνα το 2021, με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αντίστοιχες συζητήσεις είχαν γίνει και στις αρχές του 2000 με αφορμή τα τότε εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, σε δήλωσή του προς τον «ΣΚΑΪ», ανέφερε ότι «θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού». Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αποδοχή από τον Εμανουέλ Μακρόν της πρότασης του Ελληνα πρωθυπουργού να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Βυζαντινό Μουσείο.

Κάπως έτσι, το δίκαιο αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών μετατρέπεται σε «δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», όπως ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στην προσπάθειά του, βέβαια, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο είναι μια «πρώτη κίνηση», ενώ υποσχέθηκε ότι «από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο». Το ίδιο θα γίνει και με το Λούβρο, όπου θα εκτεθούν ευρήματα που θα βγουν για πρώτη φορά από την Ελλάδα.

Τα παραπάνω έδωσαν το «πάτημα» για μια ακόμα ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να σχολιάζει ότι η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι «αφελής πρωτοβουλία», καθώς «επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους», ενώ αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις και του τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρολιάκου, καθώς και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.

Η αντιπαράθεση βέβαια ξεπερνά τα όρια της υποκρισίας, αφού διαχρονικά καμία ουσιαστική πίεση δεν έχει ασκηθεί από τα αστικά κόμματα για την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών. Εξάλλου, οι ανούσιες αντιπαραθέσεις τους και τα μεγάλα λόγια για τα Μάρμαρα δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτισή τους στο πώς αντιμετωπίζουν τον Πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά, ως αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, ως «βιτρίνα» που προσδίδει προστιθέμενη αξία και όχι ως πηγή γνώσης για την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και μελέτης των συνθηκών που ανέδειξαν τους αρχαίους πολιτισμούς, τις ηθικές όσο και τις αισθητικές τους αξίες, η ανάδειξη των οποίων δεν μπορεί να γίνει με την απομάκρυνση των ευρημάτων από το περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκαν.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προσκλητήριο σε επενδυτές με «δέλεαρ» τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Προσκλητήριο σε επενδυτές της Ολλανδίας να αναζητήσουν κερδοφόρες διεξόδους στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε χτες με τον ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, τον οποίο διαβεβαίωσε, μετά την Αγκελα Μέρκελ, ότι η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ της συνέχισης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των «εμποδίων» για την υλοποίηση επενδύσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση στις κοινές τους δηλώσεις ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτήν τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι». «Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον», ανέφερε, παραπέμποντας σε μπίζνες επωφελείς για επιχειρηματικούς ομίλους των δύο κρατών, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων για να ενισχύσει την καπιταλιστική κερδοφορία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Ρούτε για τη θερμή υποδοχή και τη θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον (...) Η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας», δήλωσε απ' την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «Het Financieele Dagbla» διαβεβαίωσε τους επίδοξους επενδυτές ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και «έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».

Σε ερώτηση για την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες μέρες, ο Κυρ. Μητσοτάκης κινήθηκε στην πεπατημένη που ακολουθούσε και ο προκάτοχός του, εγκωμιάζοντας την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και την κατάπτυστη συμφωνία με την Τουρκία, που αποτελεί ευαγγέλιο και για τη δική του κυβέρνηση. Ζήτησε μάλιστα απ' την ΕΕ περισσότερα μέτρα καταστολής στα σύνορα. Οπως είπε, «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική. Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες». Με το βλέμμα δε στις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ πρόσθεσε ότι «όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες».

Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% - ώστε να βρεθεί επιπλέον «δημοσιονομικός χώρος» για τη στήριξη του κεφαλαίου - ο πρωθυπουργός παρέπεμψε αόριστα στο μέλλον, όταν θα έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και με την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020. Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η συμφωνία της για τόσο υψηλά πλεονάσματα «είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» που δρομολογεί στο Δημόσιο, μιλώντας για την ανάγκη «να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο», ώστε τάχα να ενισχυθεί η διαφάνεια, και για δημιουργία συνθηκών που θα ευνοούν υποτίθεται τους «άξιους δημόσιους υπαλλήλους», βασικά τη «δαμόκλειο σπάθη» της «αξιολόγησης» για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Νωρίτερα χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν, απ' όπου υπερασπίστηκε «μια ισχυρότερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά για τη στήριξη της ανάπτυξης». Σκιαγραφώντας το μοντέλο μιας Παιδείας πλήρως υποταγμένης στις ανάγκες της αγοράς, ανέφερε: «Επισκεφτήκαμε, το πρωί, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν και είδαμε στην πράξη τι σημαίνει να λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο το οποίο βρίσκεται κοντά στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Τι σημαίνει ένα ανταγωνιστικό κέντρο καινοτομίας, που προωθεί την ανάπτυξη με τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με αιχμή πάντα την έρευνα και την τεχνολογία. Μια τέτοια Ελλάδα θέλουμε να φτιάξουμε: Μια Ελλάδα ανοιχτή σε νέες ιδέες, φιλόξενη στη διεθνή επιχειρηματικότητα και, πάντα, δυναμική στις πρωτοβουλίες της».

ΚΙΝΑΛ
«Σήκωσε το γάντι» η Γεννηματά

Επίθεση σε όσους, όπως είπε, «ξαφνικά θυμήθηκαν να δηλώσουν ότι αγωνιούν για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του, με μερικά χρόνια καθυστέρηση», εξαπέλυσε χτες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, στην ομιλία της για τη 45η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο των τοποθετήσεων των Ν. Παπανδρέου και Π. Γερουλάνου, με τις οποίες ζητούσαν επιστροφή στο «brand name» του ΠΑΣΟΚ και εγκατάλειψη του σχήματος του ΚΙΝΑΛ. Η Φ. Γεννηματά πρόσθεσε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στην άνοδο του "καινούργιου". Υπάρχει μέσα από το Κίνημα Αλλαγής», σημείωσε πως «όλη η προσπάθειά μας εξελίσσεται μέσα από το Κίνημα Αλλαγής» θυμίζοντας με νόημα πως «έχουμε ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου μας ότι τα κόμματα κάνουν ένα βήμα πίσω, όχι άλλη σύγχυση στη βάση μας. Μόλις πριν από 5 μήνες, 65.000 μέλη μας εξέλεξαν δημοκρατικά τους αντιπροσώπους μας για το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και αυτοί ομόφωνα αποφάσισαν την ενιαία λειτουργία του κόμματός μας. Οι αποφάσεις αυτές του ανώτερου οργάνου του κόμματος, ειδικά όταν είναι τόσο πρόσφατες, δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση».

Είπε ακόμη πως «κανείς δεν θα "παίξει" με τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ και το συναίσθημα των ανθρώπων που το στηρίζουν. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ ως "σφραγίδα διαπραγμάτευσης" για τις προσωπικές του επιδιώξεις», προσθέτοντας ότι «είναι ώρα μάχης για το παρόν και το μέλλον (...) της παράταξης» και ότι «όποιος όμως δεν τα αντιλαμβάνεται αυτά και παραμένει προσκολλημένος στις προσωπικές του φιλοδοξίες ας έρθει στο Κίνημα Αλλαγής, υπάρχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες να θέσει θέμα νέας εκλογής, ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή από τη βάση, από 220.000 ανθρώπους της παράταξης».

Κατά τ' άλλα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπερασπίστηκε όλα τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη σημερινή «υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση» για τα ζητούμενα του κεφαλαίου. Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «υποτιμούν τη νοημοσύνη των Ελλήνων δημοκρατών, των Ελλήνων σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών όσοι πιστεύουν ότι μια επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά δήλωσή του στην κεντροαριστερά θα είναι το όχημα επανόδου του κ. Τσίπρα στην εξουσία» και στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για «επιχείρηση λεηλάτησης της κεντροαριστεράς», νεοφιλελεύθερα «βαρίδια» κ.ο.κ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιπαράθεση στα όρια της μικροπολιτικής υποκρισίας

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:

«Η αντιπαράθεση για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα αγγίζει τα όρια της μικροπολιτικής υποκρισίας, καθώς μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική πίεση δεν έχει ασκηθεί τόσο προς το Βρετανικό Μουσείο, όσο και προς μουσεία άλλων κρατών, για την παράνομη κατοχή των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας, αφού ο στόχος των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της χώρας μας να συνεργάζονται, σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού, με αυτά τα κράτη, προέχει σε σχέση με την τύχη των μαρμάρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ