Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προσκλητήριο σε επενδυτές με «δέλεαρ» τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Προσκλητήριο σε επενδυτές της Ολλανδίας να αναζητήσουν κερδοφόρες διεξόδους στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε χτες με τον ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, τον οποίο διαβεβαίωσε, μετά την Αγκελα Μέρκελ, ότι η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ της συνέχισης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των «εμποδίων» για την υλοποίηση επενδύσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση στις κοινές τους δηλώσεις ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτήν τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι». «Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον», ανέφερε, παραπέμποντας σε μπίζνες επωφελείς για επιχειρηματικούς ομίλους των δύο κρατών, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων για να ενισχύσει την καπιταλιστική κερδοφορία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Ρούτε για τη θερμή υποδοχή και τη θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον (...) Η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας», δήλωσε απ' την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «Het Financieele Dagbla» διαβεβαίωσε τους επίδοξους επενδυτές ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και «έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».

Σε ερώτηση για την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες μέρες, ο Κυρ. Μητσοτάκης κινήθηκε στην πεπατημένη που ακολουθούσε και ο προκάτοχός του, εγκωμιάζοντας την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και την κατάπτυστη συμφωνία με την Τουρκία, που αποτελεί ευαγγέλιο και για τη δική του κυβέρνηση. Ζήτησε μάλιστα απ' την ΕΕ περισσότερα μέτρα καταστολής στα σύνορα. Οπως είπε, «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική. Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες». Με το βλέμμα δε στις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ πρόσθεσε ότι «όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες».

Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% - ώστε να βρεθεί επιπλέον «δημοσιονομικός χώρος» για τη στήριξη του κεφαλαίου - ο πρωθυπουργός παρέπεμψε αόριστα στο μέλλον, όταν θα έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και με την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020. Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η συμφωνία της για τόσο υψηλά πλεονάσματα «είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» που δρομολογεί στο Δημόσιο, μιλώντας για την ανάγκη «να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο», ώστε τάχα να ενισχυθεί η διαφάνεια, και για δημιουργία συνθηκών που θα ευνοούν υποτίθεται τους «άξιους δημόσιους υπαλλήλους», βασικά τη «δαμόκλειο σπάθη» της «αξιολόγησης» για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Νωρίτερα χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν, απ' όπου υπερασπίστηκε «μια ισχυρότερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά για τη στήριξη της ανάπτυξης». Σκιαγραφώντας το μοντέλο μιας Παιδείας πλήρως υποταγμένης στις ανάγκες της αγοράς, ανέφερε: «Επισκεφτήκαμε, το πρωί, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν και είδαμε στην πράξη τι σημαίνει να λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο το οποίο βρίσκεται κοντά στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Τι σημαίνει ένα ανταγωνιστικό κέντρο καινοτομίας, που προωθεί την ανάπτυξη με τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με αιχμή πάντα την έρευνα και την τεχνολογία. Μια τέτοια Ελλάδα θέλουμε να φτιάξουμε: Μια Ελλάδα ανοιχτή σε νέες ιδέες, φιλόξενη στη διεθνή επιχειρηματικότητα και, πάντα, δυναμική στις πρωτοβουλίες της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ