Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τους αγώνες των εργαζομένων!

Μαχητική κινητοποίηση Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι θα πάρει αποφασιστική απάντηση η προσπάθεια να βάλουν νέα εμπόδια στην απεργία και να παρέμβουν στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέσω των προωθούμενων νέων αντιδραστικών αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο.

Τα μέλη των σωματείων έφτασαν με πορεία στο υπουργείο Εργασίας, που ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας που έγινε το πρωί, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο υπουργείο, οι συγκεντρωμένοι έγραψαν με μπογιά, στον πλαϊνό τοίχο της εισόδου του, το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τους αγώνες», με την υπογραφή του ΠΑΜΕ. Κόλλησαν επίσης στην πρόσοψη του κτιρίου του υπουργείου αυτοκόλλητο με σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, τη συλλογική οργάνωση και τη δράση των εργαζομένων».

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Φαρμάκου, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος και Οικοδόμων, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη.

Ξεκάθαρο μήνυμα από τους διαδηλωτές στην πρόσοψη του υπουργείου
Ξεκάθαρο μήνυμα από τους διαδηλωτές στην πρόσοψη του υπουργείου
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι συνδικαλιστές απηύθυναν κάλεσμα απεργιακής ετοιμότητας ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση να μπει στο γύψο η συνδικαλιστική δράση.

Καμιά ανοχή στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης

Μετά τη συνάντηση η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, επισημαίνοντας:

«Από την πλευρά του υπουργείου έγινε προσπάθεια να υποβιβαστεί το ζήτημα. Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων, είπαν ότι δεν έχουν καταλήξει και ότι είναι ζητήματα προς συζήτηση.

Από την ίδια τη συζήτηση όμως προέκυψε ότι ο σχεδιασμός υπάρχει. Είναι στα χαρτιά του υπουργείου το σχέδιο της παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων. Αυτό βγήκε ξεκάθαρα. Αυτό που μένει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει. Και μάλιστα, όπως συνήθως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις, έτσι και αυτή εδώ, βάζουν το ζήτημα της "διαβούλευσης", δηλαδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να καθίσουν να δουν πώς θα ψαλιδίσουν τη δράση τους. Εμείς του κάναμε ξεκάθαρο ότι δεν θα δεχθούμε καμία κρατική παρέμβαση, καμία νομοθετική παρέμβαση στη λειτουργία των συνδικάτων. Οτι τα συνδικάτα είναι οργανώσεις των εργατών και ως τέτοιες εμείς τις υπερασπίζουμε και πως αυτό που διασφαλίζει τη λειτουργία τους είναι η ίδια η οργάνωση και η μαζική δράση των εργαζομένων στις οργανώσεις τους. Αυτό είναι που με τα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας πάει να εμποδιστεί και να ξηλωθεί.

Κάναμε ξεκάθαρο ότι για εμάς δεν μπαίνει ζήτημα "διαβούλευσης", για να διαμορφωθεί ένα τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους. Οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει θα πάρει την απάντηση που χρειάζεται από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Ετοιμάζουμε τις κινητοποιήσεις μας, την απεργία, συζητάμε στους χώρους δουλειάς, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους και στο ταξικό εργατικό κίνημα.

Γιατί είναι και πολλοί οι καλοθελητές και αυτό είναι προφανές από τις συζητήσεις που γίνονται, κρυφά ή φανερά, με τη νόθα και διορισμένη αυτήν τη στιγμή ηγεσία της ΓΣΕΕ, να μπει χέρι στα συνδικάτα, στα δικαιώματα των εργατών, στις αποφάσεις, στην ίδια την απεργία. Θα πάρουν την απάντηση που πρέπει! Συνεχίζουμε, οργανώνουμε τον αγώνα μας!».

Πληθαίνουν οι αποφάσεις σωματείων για απεργιακή ετοιμότητα

Στο μεταξύ, ανταποκρινόμενες σε αυτό το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πληθαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν αποφάσεις για αγωνιστική - απεργιακή ετοιμότητα απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο.

Ηδη δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα οργανώνουν την απάντησή τους στα κυβερνητικά σχέδια για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, με την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας, ακόμα και για τις αρχαιρεσίες σωματείων, με το φακέλωμα του «ηλεκτρονικού μητρώου» για τα συνδικάτα, αλλά και ενάντια στο νέο χτύπημα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με «ρήτρες εξαίρεσης» επιχειρήσεων από αυτές.

Στις σχετικές αποφάσεις προστίθενται το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», η ΕΛΜΕ Λήμνου, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Τα σχέδια της κυβέρνησης καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και οργανώνει μια σειρά από περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, προκειμένου να ενημερωθούν οι οικοδόμοι για τις εξελίξεις και να συζητήσουν για την απάντηση που πρέπει να δώσει ο κλάδος. Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του Συνδικάτου, στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί: Σήμερα, Τετάρτη, στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτου» στον Πειραιά. Αύριο, Πέμπτη, στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Την Παρασκευή, στο εργοτάξιο της «ORBIT» (Κηφισίας και Λασκαρίδου).

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μη σκύψουν το κεφάλι, να περιφρουρήσουν τη συλλογική οργάνωση και δράση, απαντώντας με τη μαζική τους συμμετοχή σε απεργία αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει τέτοιον αντεργατικό νόμο», τονίζει το Συνδικάτο.

Πλατύ κάλεσμα στα σωματεία, στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις και τους εργαζόμενους να συζητήσουν για το νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, που καλεί αύριο, Πέμπτη, σε συνέλευση, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ