Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συνεχίζονται ο εγκλωβισμός και τα μέτρα «ανακύκλωσης» της αθλιότητας

Αφιξη προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Αφιξη προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη
Με μέτρα «ανακύκλωσης» της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου αλλά και έντασης της καταστολής επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να διαχειριστεί την αύξηση των προσφυγικών ροών, ακολουθώντας κατά γράμμα τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και συνολικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» με τη μεταφορά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, που δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό και αναμένεται να αντικατασταθούν άμεσα με τις συνεχείς αφίξεις. Πέρα από τη μετακίνηση ενός μικρού αριθμού προσφύγων προς την ενδοχώρα, τα άλλα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ επικεντρώνονται στην ένταση της καταστολής. Για παράδειγμα, ανακοινώθηκε η κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών, με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασε, χτες το πρωί, το «Aqua Blue», το δεύτερο πλοίο από τη Λέσβο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας. Πρόκειται για πάνω από 720 άτομα που θα φιλοξενηθούν σε δομές της Βόρειας Ελλάδας και οι 379 από αυτούς αναμένεται να μετακινηθούν στη Νέα Καβάλα, ενώ οι υπόλοιποι σε άλλες δομές. Το πρώτο πλοίο έφτασε προχτές το απόγευμα με περίπου 640 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια, που μεταφέρθηκαν με 21 λεωφορεία στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, όπου έχουν στηθεί 200 σκηνές. Συνολικά, χτες και σήμερα μεταφέρθηκαν από τον καταυλισμό της Μόριας 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τη διαμαρτυρία των προσφύγων στη Μαλακάσα

Eurokinissi

Από τη διαμαρτυρία των προσφύγων στη Μαλακάσα
Ηδη, όμως, στη δομή της Νέας Καβάλας εκτός των 1.400 ατόμων που μεταφέρονται τώρα, διαμένουν σε κοντέινερ 924 πρόσφυγες (επισήμως η χωρητικότητα είναι 700 ατόμων και από τον περασμένο Μάη μένουν σε σκηνές 450) και μετανάστες 25 διαφορετικών εθνικοτήτων. Ετσι, οι ανησυχίες που υπάρχουν για τις δυνατότητές της να καλύψει τις ανάγκες τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών είναι έκδηλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την υδροδότηση καθώς το ΚΥΤ υδροδοτείται από τον ίδιο αγωγό που παίρνει νερό και το χωριό της Νέας Καβάλας, αλλά και εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων. Εχει ήδη στείλει έγγραφο προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ζητώντας μεταφορά νερού και στήριξη στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Επιπλέον, διαρρέεται η πληροφορία ότι υπάρχουν κυβερνητικά σχέδια για χρήση στρατοπέδων και ξενοδοχείων για τη στέγαση άγνωστου αριθμού αιτούντων άσυλο, που όμως δεν διευκρινίζονται...

Να υπογραμμιστεί ότι αυτήν τη στιγμή συνεχίζουν να ζουν στη Μόρια σχεδόν 10.000 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4.500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού, που είναι για 3.000 άτομα, και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το Κέντρο, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από ΜΚΟ. Και στη Λέρο, στις δύο δομές, χωρητικότητας 950 ατόμων, αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται πάνω από 1.800!

Αντίδραση για τις δηλώσεις που καλλιεργούν το ρατσισμό

Απαράδεκτες δηλώσεις που καλλιεργούν το ρατσισμό και «χαϊδεύουν» τα αυτιά των κάθε λογής φασιστοειδών έκανε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών, ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε την Εθνική, Ιστορική και Φυλετική αλλοίωση των νησιών».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωσή της τονίζει πως θέσεις σαν αυτή είναι «επικίνδυνες» και πως «διαμορφώνει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η προαναγγελθείσα σύσκεψη των δημάρχων των νησιών του Β. Αιγαίου», τις επόμενες μέρες.

Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Με αφορμή τη θέση που ανέπτυξε κατά το χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου, ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης ότι: "Δεν θα επιτρέψουμε την Εθνική, Ιστορική και Φυλετική αλλοίωση των νησιών...", έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Οι θέσεις αυτές είναι επικίνδυνες και "χαϊδεύουν" τα αυτιά εθνικιστικών ομάδων καλλιεργώντας εθνικισμό και ρατσισμό.

(...) Η θέση αυτή του περιφερειάρχη διαμορφώνει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η προαναγγελθείσα σύσκεψη των δημάρχων των νησιών του Β. Αιγαίου, δηλαδή: Της επικρότησης των αυταρχικών και κατασταλτικών μέτρων. Της εναπόθεσης στο ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Της καλλιέργειας αυταπατών στους νησιώτες ότι με την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ είμαστε σε θετικό δρόμο.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Βορείου Αιγαίου θεωρεί ότι ήρθε η ώρα:

Να κλείσουν τα hot spots σε όλα τα νησιά. Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απ' τα νησιά στην ελληνική ενδοχώρα, όπου εκεί σε ανθρώπινες συνθήκες να εξετάζονται γρήγορα τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να πηγαίνουν στους τόπους προορισμού τους. Να αποζημιωθούν 100% όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές απ' την εξέλιξη του κοινωνικού φαινομένου. Να εξασφαλιστεί η εργασία των σημερινών εργαζομένων στις προσφυγικές δομές, στους δήμους ή τις περιφέρειες του τόπου κατοικίας τους. Καλούμε όλους τους φορείς του Β. Αιγαίου να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη λύση του Προσφυγικού σ' αυτή την κατεύθυνση».

  • Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες πρόσφυγες και μετανάστες στον παράδρομο της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας, στο ρεύμα προς Λαμία. Οι μετανάστες διαμαρτύρονταν, καθώς όπως έλεγαν δεν έχουν χρήματα για να μετακινηθούν με το τρένο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ