Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι στις αυξήσεις και τους εκβιασμούς, ρεύμα φτηνό για το λαό!

Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ σε γραφεία της ΔΕΗ ΑΕ ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» και το νέο άγριο χαράτσωμα του λαού

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Κινητοποιήσεις σε γραφεία της ΔΕΗ ΑΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις πραγματοποίησαν χτες συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στο προωθούμενο νέο άγριο χαράτσωμα του λαού με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενάντια στην ένταση των εκβιασμών σε όσες λαϊκές οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν, συνολικά ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας που καταδικάζει σε ενεργειακή φτώχεια χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και φέρνει απολύσεις εργαζομένων.

Στην Αττική

Στην Αττική πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και αυτοαπασχολούμενων, ενώ αγωνιστικές παρεμβάσεις οργανώθηκαν σε μια σειρά από συνοικίες του Λεκανοπεδίου.

«Οχι στις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στις διακοπές ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τις απολύσεις. Διεκδικούμε ρεύμα φτηνό για όλο το λαό», έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ στην κεντρική κινητοποίηση στην Αθήνα, στην οποία ξεδίπλωσαν επίσης τα πανό τους το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Από τα μεγάφωνα ακούστηκε το κάλεσμα στην κινητοποίηση με το πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων, ενώ μέλη των σωματείων που συμμετείχαν μοίραζαν ανακοινώσεις. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης μίλησαν ο Ηλίας Μαστρολέων, μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, και ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ.

Ο Ηλίας Μαστρολέων σημείωσε πως «ο λογαριασμός της "απελευθέρωσης" είναι εφιαλτικός για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους του κλάδου» και πως ό,τι συμβαίνει σήμερα αποτελεί «μόνο ένα μέρος της επίθεσης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, αφού ο σχεδιασμός που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον συνεχίζει η ΝΔ προβλέπει παραπέρα ένταση των εκβιασμών και απειλών προς τα λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές». Οι εξελίξεις, τόνισε, «επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους σχεδιασμούς αυτούς, αλλά χρειάζεται να δώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση».

Ο Δημήτρης Βιτάλης επισήμανε: «Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα κιτάπια της ΔΕΗ για χρέη και χιλιάδες ακόμα περιμένουν τα ραβασάκια για κατασχέσεις, δείχνει ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες. Η ανάγκη για φθηνό ρεύμα για όλο το λαό είναι πραγματική, είναι κοινωνικό δικαίωμα για όλους μας. Γι' αυτό το επόμενο διάστημα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε κανένας συνάδελφος να μη μείνει χωρίς ρεύμα στη δουλειά και το σπίτι (...) Κανένας μόνος του, να βγούμε έξω, να παλέψουμε με τα σωματεία μας και σε κοινή δράση με τα εργατικά σωματεία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράλληλα, καταγγέλθηκε ότι ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ενημερωθεί για την κινητοποίηση και για το αίτημα συνάντησης, επιστράτευσε την τακτική της κωλυσιεργίας προκειμένου αυτή τελικά να μην πραγματοποιηθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Παρεμβάσεις σε καταστήματα της ΔΕΗ έγιναν επίσης χτες από σωματεία και φορείς σε άλλες συνοικίες της Αττικής:

Στα Καμίνια, μαζική κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών και φορέων του Πειραιά. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Στο Αιγάλεω έγινε κινητοποίηση στη ΔΕΗ, στην οποία συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας, το Παράρτημα Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω (μέλος της ΟΓΕ), ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Βαρβάρας (μέλος της ΟΓΕ), το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας.

Στην Καλλιθέα, η Λαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ, ενώ στον Αγιο Δημήτριο αίσθηση προκάλεσαν η παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης αγωνιστικής παρέμβασης, καθώς και η στάση της διευθύντριας του υποκαταστήματος που κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους να μοιράσουν την ανακοίνωσή τους στους εργαζόμενους.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στο Παγκράτι έκαναν μαζικοί φορείς και σωματεία των ανατολικών συνοικιών.

Στην Ελευσίνα έγινε συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ από σωματεία και φορείς του Θριασίου. «Οχι στις αυξήσεις και στις διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ. Φθηνό ρεύμα για το λαό», ανέγραφε το πανό των σωματείων και των φορέων που αναρτήθηκε στην είσοδο των γραφείων της ΔΕΗ.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και στη Θεσσαλονίκη σε δύο υποκαταστήματα της ΔΕΗ, από συνδικάτα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, οι κινητοποιήσεις έγιναν σε υποκατάστημα απέναντι από τα Δικαστήρια και στο υποκατάστημα της οδού Βούλγαρη.

Στο υποκατάστημα της οδού Βούλγαρη πραγματοποίησε νωρίτερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, ενάντια στη διακοπή ρεύματος σε σπίτι ανέργου με προβλήματα υγείας και ανήλικο παιδί. Η αντικαταστάτρια της διευθύντριας, μετά από επικοινωνία με τα κεντρικά της ΔΕΗ, δεσμεύτηκε για προώθηση του ζητήματος στο νέο διοικητή της ΔΕΗ και για αναστολή της απόφασης διακοπής μέχρι την εξέταση του ζητήματος.

Κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν χτες και στη Θεσσαλία: Στη Λάρισα από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και τον Εμπορικό Σύλλογο, καθώς και στον Βόλο, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Σήμερα, Τετάρτη, σε κινητοποίηση στα ταμεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη, στις 10 π.μ., καλούν τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Εργαζόμενων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, Οικοδόμων Κοζάνης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Γουνεργατών/τριών Σιάτιστας, Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Κοζάνης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ).

Αύριο, Πέμπτη, αντίστοιχη κινητοποίηση στη ΔΕΗ στη Νάουσα, στις 11 π.μ., οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ