ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ 2019
Η ώρα της επιστροφής για την Εθνική

Σε τελική φάση Ευρωβόλεϊ μετά από 10 χρόνια αγωνίζεται από σήμερα η Εθνική βόλεϊ ανδρών, με στόχο την ύψιστη δυνατή διάκριση. Είναι η 15η φορά που η Ελλάδα δίνει το «παρών» στην τελική φάση της διοργάνωσης, με ορόσημο το χάλκινο μετάλλιο το 1987, ενώ στην τελευταία της παρουσία, το 2009 στη Σμύρνη, κατέλαβε την 8η θέση.

Το Ευρωβόλεϊ 2019 διεξάγεται σε τέσσερις χώρες, Γαλλία, Βέλγιο, Σλοβενία και Ολλανδία, από σήμερα 12 μέχρι και τις 29 Σεπτέμβρη. Η Ελλάδα στην πρώτη φάση συμμετέχει στον 1ο όμιλο, στο Μονπελιέ, με αντιπάλους την «οικοδέσποινα» Γαλλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Πρώτος αντίπαλος της Εθνικής, σήμερα, η Βουλγαρία.

Ξεχωρίζουν τρεις, κρίνουν πρόκριση δύο

Αρχική επιδίωξη του ελληνικού συγκροτήματος είναι να βρεθεί στην τετράδα του ομίλου, που δίνει την πρόκριση στους «16» του τουρνουά. Αποστολή καθόλου εύκολη, αφού η παρουσία τριών από τις ισχυρές δυνάμεις του ευρωπαϊκού βόλεϊ (Ιταλία, Γαλλία και Βουλγαρία) καθιστά τον 1ο όμιλο έναν από τους δυσκολότερους της πρώτης φάσης.

Με τις τρεις αυτές ομάδες να φαντάζουν ως τα απόλυτα φαβορί για την πρόκριση, η Εθνική αναμένεται να δώσει μάχη με την Πορτογαλία και τη Ρουμανία ώστε να προλάβει το «τρένο» της τετράδας. Να σημειωθεί ότι στη φάση των «16» ο 1ος όμιλος διασταυρώνεται χιαστί (1ος - 4ος, 2ος - 3ος κ.ο.κ.) με τον 3ο όμιλο, όπου συμμετέχουν Ρωσία, Τουρκία, Σλοβενία, Φινλανδία, Λευκορωσία και Βόρεια Μακεδονία.

Ελληνική αισιοδοξία

Μετά από 10 χρόνια η Εθνική βόλεϊ επιστρέφει σήμερα σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Eurokinissi

Μετά από 10 χρόνια η Εθνική βόλεϊ επιστρέφει σήμερα σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
Παρόλο που υπάρχει επίγνωση των δυσκολιών, στην ελληνική ομάδα πιστεύουν ότι ο αρχικός στόχος της πρόκρισης στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης είναι εφικτός.

Μιλώντας για τη συμμετοχή της ομάδας στο Ευρωβόλεϊ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ανδρεόπουλος δήλωσε υπερήφανος για τους παίκτες του που κατάφεραν να φτάσουν στην τελική φάση, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία τους για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αναγνώρισε την αγωνιστική ανωτερότητα των τριών φαβορί και ότι η εναπομείνασα θέση που οδηγεί στους «16» θα κριθεί ανάμεσα στις άλλες τρεις ομάδες του ομίλου, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα φιλόδοξες και δυνατές ομάδες τη Ρουμανία και την Πορτογαλία. Οπως επισήμανε, σε τέτοιου είδους αγώνες οι ομάδες δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους και αυτό περιμένει να κάνουν και οι παίκτες της Εθνικής.

Τέλος, ο ομοσπονδιακός τεχνικός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προετοιμασία της ομάδας και τη βεβαιότητά του ότι θα εμφανιστεί έτοιμη στην πρεμιέρα, θέτοντας παράλληλα ως στόχο τη βελτίωσή της παιχνίδι με το παιχνίδι.

ΠΟΛΟ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Στην οκτάδα η Εθνική

Συνεχίζοντας τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, η Εθνική πόλο νέων γυναικών εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας. Η Εθνική με αντίπαλο την Κίνα για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων έφτασε στην τρίτη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες, με σκορ 8-6, και κατέκτησε την 1η θέση του ομίλου της, χάρη στην οποία δεν θα χρειαστεί να δώσει αγώνα μπαράζ για την οκτάδα. Στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει μία από τις Ολλανδία και Ισπανία.

Ο αγώνας με την Κίνα ήταν αμφίρροπος, με την ελληνική ομάδα όμως να διατηρεί σταθερά το προβάδισμα στο σκορ (4-3, 5-4, 7-6). Οι παίκτριες της Εθνικής άντεξαν στην πίεση της Κίνας στο τρίτο οκτάλεπτο και στην τελευταία περίοδο, χάρη στο καθοριστικό γκολ της Ελλης Πρωτοπαπά και την πολύ καλή άμυνα, σφράγισαν τη νίκη.

Ελλάδα: Κοτσιώνη, Κατσιμπρή, Λούδη, Ελληνιάδη 1, Πρωτοπαπά 3, Μαστρόκαλου, Νίνου 2, Κοκκινάκη, Δούλη 1, Κοντονή, Κανετίδου 1, Αρχοντάκη.

Κίνα: Ντονγκ, Γουάνγκ Σ. 2, Ζου, Τσεν 1, Λου 3, Γουάνγκ Κ., Σου, Ξου, Μενγκ, Μπάι, Ξιάο, Γιαν, Ξίε.

ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ 79-89
Γαλλική «πτήση», αμερικανική «προσγείωση»

Τη μεγαλύτερη έκπληξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της Κίνας πραγματοποίησε η Γαλλία, νικώντας 89-79 τις ΗΠΑ στα προημιτελικά, και πήρε θριαμβευτική πρόκριση στα ημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή αύριο στις 15.00.

Ηταν η πρώτη ήττα για τους Αμερικανούς σε επίσημο αγώνα μετά από 63 συνεχόμενες νίκες σε διοργανώσεις της FIBA και Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελευταία φορά που είχαν χάσει ήταν το 2006, από την Ελλάδα στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ, ενώ μένουν εκτός μεταλλίων για πρώτη φορά από το 2002, όταν είχαν μείνει 6οι στην Ιντιανάπολη.

Η Γαλλία πραγματοποίησε αψεγάδιαστη εμφάνιση απέναντι στο μεγάλο φαβορί, το αντιμετώπισε στα ίσα, έδειξε περίσσευμα πάθους και δικαιώθηκε για την προσπάθειά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και όταν οι «τρικολόρ» βρέθηκαν από το +10 (53-43 στο 25') στο -7 (65-72 στο 32') χάρη σε ένα ξέσπασμα των Αμερικανών, έδειξαν χαρακτήρα και κατάφεραν να γυρίσουν εκ νέου υπέρ τους τα δεδομένα.

Η Γαλλία είχε τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, με MVP τον Γκομπέρ και άξιους συμπαραστάτες τους Ντε Κολό και Φουρνιέ, οι οποίοι έδιναν λύσεις με μακρινά σουτ. Παράλληλα είχε άριστη κυκλοφορία της μπάλας, ενώ κυριάρχησε και στα ριμπάουντ (44 έναντι 28).

Από την άλλη, οι ΗΠΑ εγκλωβίστηκαν στο ρυθμό των Γάλλων, μια σειρά από βασικά τους ατού βρέθηκαν σε κακή μέρα, ενώ συνολικά σαν ομάδα δεν είχαν την απαραίτητη συγκέντρωση και στηρίζονταν κυρίως σε ατομικές ενέργειες. Με πρωταγωνιστές τους Μίτσελ και Γουόκερ πραγματοποίησαν ξέσπασμα στο διάστημα 25' - 32', χωρίς όμως να έχουν συνέχεια, καθώς η γενικότερη εικόνα τους εξακολουθούσε να είναι μέτρια.

ΗΠΑ: Μπαρνς 4, Μπράουν 9, Χάρις 5, Λόπεζ, Μίντλετον 5, Μίτσελ 29, Πλάμλι, Σμαρτ 11, Τέρνερ 2, Γουόκερ 10, Γουάιτ 4.

Γαλλία: Αλμπισί 5, Μπατούμ 6, Ντε Κολό 18, Φουρνιέ 22, Γκομπέρ 21, Λαμπεϊρί, Λεσόρ 3, Εμπαγιέ 2, Ντιλικίνα 11, Τουπάν 1.

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ντέρμπι Σερβίας - ΗΠΑ για την 5η θέση...

Αν και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έβλεπαν το συγκεκριμένο ζευγάρι στον τελικό της διοργάνωσης, τελικά ΗΠΑ και Σερβία καλούνται σήμερα να κοντραριστούν σε... ντέρμπι συμμετέχοντας στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5 - 8. Στο άλλο ματς θα υπάρχει η ευρωπαϊκή κόντρα της Πολωνίας με την Τσεχία. Οι νικητές θα αγωνιστούν για την 5η θέση (Σάββατο 14/9 11.00) και οι ηττημένοι για την 7η (Σάββατο 14/9 11.00)

Το σημερινό πρόγραμμα:

Σερβία - ΗΠΑ (14.00 ΕΡΤ Sports)

Πολωνία - Τσεχία (15.00 ΕΡΤ Sports)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ 82-70
Πάτησαν «γκάζι» στο β' μέρος

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά στο τέλος της τρίτης περιόδου, η Αυστραλία νίκησε 82-70 την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης Τσεχία και έγινε η τέταρτη ομάδα που πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα «καγκουρό» θα διεκδικήσουν την πρόκριση στον μεγάλο τελικό με αντίπαλο την Ισπανία αύριο στις 11.00.

Οι Αυστραλοί για 25 λεπτά τα βρήκαν σκούρα απέναντι στους αξιόμαχους Τσέχους, οι οποίοι με κορυφαίο τον Σατοράνσκι κατάφερναν να βρίσκονται για τα καλά στη διεκδίκηση της νίκης. Από τα μισά της τρίτης περιόδου όμως η Αυστραλία με πρωταγωνιστή τον Πάτι Μιλς κατάφερε να επιβάλει στον αγώνα τον γρήγορο ρυθμό που τη βόλευε, «έτρεξε» ένα επιμέρους 17-1 και προηγήθηκε με 60-44, ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη.

Στην τελευταία περίοδο οι Τσέχοι έκαναν την ύστατη προσπάθεια για επιστροφή και μείωσαν στους 8 (65-57), και πάλι ο Μιλς όμως, με συμπαραστάτες τους Μπόγκουτ και Ντελαβεντόβα, έδωσε τις λύσεις και οδήγησε την Αυστραλία στη νίκη.

Αυστραλία: Γκούλντινγκ 14, Μιλς 24, Μπόγκουτ 10, Ινγκλς 6, Ντελαβεντόβα 9, Κέι 4, Μπέινς 6, Λαντέιλ 7, Κρικ 2.

Τσεχία: Αούντα 21, Βιοράλ, Πούμπρλα 10, Χρούμπαν 2, Σατοράνσκι 13, Σιλμπ 5, Μπάλβιν, Πέτερκα 7, Μπόχατσικ 8, Κριζ 4.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Πασαδόροι: Ντίμα Φιλίποφ, Κώστας Στιβαχτής.

Διαγώνιοι: Νίκος Ζουπάνι, Ηρακλής Παπαδόπουλος.

Ακραίοι: Θανάσης Πρωτοψάλτης, Αλέξανδρος Ράπτης, Ραφαήλ Κουμεντάκης, Ανδρέας Φράγκος.

Κεντρικοί: Παναγιώτης Πελεκούδας, Γιώργος Πετρέας, Θοδωρής Βουλκίδης, Γιώργος Παπαλεξίου.

Λίμπερο: Μενέλαος Κοκκινάκης, Δημήτρης Ζήσης.

Προπονητής: Δημήτρης Ανδρεόπουλος

Α' ΟΜΙΛΟΣ
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15.15: Βουλγαρία - ΕΛΛΑΔΑ

18.15: Πορτογαλία - Ιταλία

21.45: Γαλλία - Ρουμανία

ΤΕΝΙΣ - DAVIS CUP
Νικηφόρο ξεκίνημα για Ελλάδα

Νικηφόρο ήταν το ξεκίνημα της Εθνικής ανδρών τένις στους αγώνες για τον όμιλο της 3ης κατηγορίας της Ευρωαφρικανικής Ζώνης του DAVIS Cup που διεξάγονται στο Τατόι. Η Εθνική, που συμμετέχει έχοντας στις τάξεις της και τον Στέφανο Τσιτσιπά, επικράτησε, στην πρεμιέρα του ομίλου, του Λουξεμβούργου με 3-0. Στον πρώτο μονό αγώνα ο Μιχάλης Περβολαράκης κάνοντας σπουδαία εμφάνιση νίκησε με ανατροπή τον Ούγκο Νάστασι με 2-1 σετ (6-7, 6-3, 6-1) κάνοντας το 1-0 για την Ελλάδα. Ακολούθησε η εύκολη νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά απέναντι στον Τομ Ντίντριχ με 2-0 σετ (6-0, 6-1) για τον δεύτερο μονό αγώνα. Τις ελληνικές νίκες συνέχισαν στο διπλό οι Μάρκος Καλοβελώνης και Πέτρος Τσιτσιπάς, που επικράτησαν των Κρις Ρόντες και Κριστόφ Τολ με 2-0 σετ (6-4, 7-5). Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Πολωνία νίκησε με 3-0 το Μονακό. Για τον β' όμιλο είχαμε: Εσθονία - Βόρεια Μακεδονία 3-0, Λετονία - Μαυροβούνιο 3-0.

Στο σημερινό πρόγραμμα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Πολωνία (11.00) ενώ το Μονακό το Λουξεμβούργο. Για τον β' όμιλο θα κοντραριστούν: Εσθονία - Λετονία, Βόρεια Μακεδονία - Μαυροβούνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ