ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
Τα swing της Πέννυς Μπαλτατζή στη Μαθητική Σκηνή

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές της δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ, την Παρασκευή, ήταν η παρουσία της Πέννυς Μπαλτατζή στη Μαθητική Σκηνή, που «ανάγκασε» το κοινό να χορέψει στους ρυθμούς των swing και της latin jazz που η μπάντα της εκτελούσε με δεξιοτεχνία κι εκείνη «έντυνε» με την υπέροχη φωνή της και την μπριόζικη σκηνική παρουσία της.

Η Πέννυ εμφανίστηκε και τραγούδησε στο Φεστιβάλ σε προχωρημένη εγκυμοσύνη - «κι ο μπέμπης μου χορεύει μαζί σας», είπε από το μικρόφωνο - παρουσιάζοντας ένα χαρακτηριστικό μέρος της δουλειάς της, τραγούδια που την έχουν καταστήσει μια από τις πιο αγαπημένες καλλιτέχνιδες του είδους της τα τελευταία χρόνια.

Τα γνωστά της χορευτικά swing τραγούδια «Το κορίτσι», «Ενα φιλί», «Εξωτικό χαρμάνι», το πιο ιδιαίτερο «Στην Τρούμπα, στην Καστέλα» - που ξεκινά σε ρυθμούς χασάπικου για να καταλήξει σε ένα ξέφρενο ska - αλλά και γνωστές επιτυχίες άλλων δημιουργών πρόσφεραν στο κοινό αυτήν την ιδιαίτερη μουσική ψυχαγωγία που κάποιος μπορεί να συναντήσει στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή της συναυλίας όταν η Πέννυ Μπαλτατζή κατέβηκε από τη σκηνή, τραγούδησε και χόρεψε με το κοινό, το οποίο της ανταπέδωσε με τη ζεστή του συμμετοχή την εξαιρετική μουσική παράσταση που μας προσέφερε.


Ξεσήκωσαν με τις συναυλίες τους «Sober on Tuxedos» και «Kollektiva»

Ξεσήκωσαν οι συναυλίες στο Φοιτητικό Στέκι τη δεύτερη μέρα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ο «Μηχανισμός» ήταν το πρώτο γνώριμο άκουσμα που άνοιξε τη συναυλία του αγαπημένου συγκροτήματος «Kollektiva», δίνοντας τον τόνο για τη συνέχεια. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι «Sober on Tuxedos», που με τη σειρά τους ξεσήκωσαν με την ενέργεια και τη διάθεσή τους.

Στους ρυθμούς επαναστατικών τραγουδιών όπως το «Bandiera Rossa» και άλλων αγαπημένων κομματιών τραγούδησε το κοινό που μαζικά αγκάλιασε τη συναυλία. Ο στίχος «ο δρόμος που τραβώ δεν έχει τελειωμό» τραγουδήθηκε πάνω και κάτω από τη σκηνή, γεμίζοντας ενθουσιασμό το χώρο του Φοιτητικού Στεκιού.

Τα δύο συγκροτήματα ευχαρίστησαν την ΚΝΕ και το Φεστιβάλ, ενώ πριν κατέβουν από τη σκηνή οι «Sober on Tuxedos», ευχήθηκαν καλή αντάμωση.



Μικροί επισκέπτες στο «κόκκινο Αερόστατο»

Το χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» επισκέφθηκαν δεκάδες παιδιά και διασκέδασαν με τις «5 Γωνιές» δραστηριοτήτων που είναι στημένες στο χώρο.

Στο χώρο του Φεστιβάλ που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, αλλά και σ' αυτούς των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, τα χαμόγελα, τα γέλια και η δημιουργία ξεχείλισαν καθώς οι επισκέπτες του επισκέφθηκαν τις Γωνιές του «κόκκινου Αερόστατου» και παιδικής κατασκήνωσης με τίτλο «Ελα κι εσύ στην παρέα μας!», του «Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει...», με πρωτότυπα παιχνίδια και κατασκευές, του Αθλητισμού, που περιλαμβάνει γνωριμία με μαχητικά αθλήματα και αθλήματα στίβου, του «Για έναν άλλο κόσμο, όμορφο και δίκαιο, για όλα τα παιδιά» αλλά και του «Στον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών».

Για τις τέσσερις Γωνιές - εκτός του Αθλητισμού - οι μικροί επισκέπτες χρησιμοποίησαν υλικά όπως πινέλα, απόχες και κόλλες, ενώ μέσα από τις κατασκευές κατανόησαν την επιτακτική ανάγκη να σωθεί το περιβάλλον και το πώς οι εταιρείες κερδίζουν υπέρογκα ποσά.



Θέατρο από μαθητές για μαθητές!

Τον «Μαθητικό Καζαμία» παρουσίασαν στο Μαθητικό Στέκι μαθητές όλων των τάξεων του 3ου Λυκείου Πετρούπολης. Ενα θεατρικό που φτιάχτηκε με μεράκι από τους ίδιους και με τη βοήθεια καθηγητών τους, μιλώντας για το σχολείο όπως είναι... αλλά και όπως θα έπρεπε να είναι. Εμπνευσή τους ήταν η ζωή στο σχολείο και η καθημερινότητα σε αυτό, όπως είπαν χαρακτηριστικά πριν ξεκινήσουν την παράσταση. «Βάλαμε φαντασία, μουσική και χορό, πήραμε αποσπάσματα από θεατρικά κείμενα, γράψαμε κι εμείς μερικά και με κορμό έναν μηνιαίο καζαμία βρεθήκαμε μπροστά στο κοινό», συμπλήρωσαν.

Πρωταγωνιστές όλα τα παιδιά που συμμετείχαν. Στοιχεία του θεατρικού το χιούμορ, η σάτιρα, αλλά και η καταγγελία μιας πιεστικής για τους μαθητές καθημερινότητας. Ο προβληματισμός φτάνει παραπέρα, για ένα καλύτερο σχολείο, σε μια καλύτερη κοινωνία. Συγκινητική στιγμή όταν δίνουν μήνυμα στους δασκάλους και καθηγητές τους, παραφράζοντας το ποίημα του Τ. Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος», ως εξής: «Γιατί αν έστω κι ένα παιδί είναι χωρίς τροφή και βιβλία, κανείς δάσκαλος δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος!».

«Μπορούμε να κάνουμε το σχολείο καλύτερο αν αγωνιστούμε», δήλωσαν κάποιοι μαθητές. Γι' αυτό και δεν είναι τυχαία η επιλογή του αγαπημένου τραγουδιού των «Κοινών Θνητών» «Του Κόσμου οι Λαοί» για το κλείσιμο της παράστασης.


Νεανική stand up comedy

Οι περιπέτειες των γονιών στον κόσμο της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων, οι δυσκολίες των μικρών αδερφών, η ελληνορθόδοξη παιδεία, ήταν μερικά από τα θέματα που με πολύ χιούμορ σχολίασαν οι νέοι καλλιτέχνες της stand up comedy, Σπ. Φλώρος και Αλ. Μαλιάτσης, στη μαθητική σκηνή. Το νεανικό κυρίως κοινό που παρακολούθησε την πολύ όμορφη παράσταση των δύο παιδιών είχε την ευκαιρία να δει πιο ανάλαφρα ακόμα και δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας έφηβος στις μέρες μας, στο σχολείο, στην κοινωνικοποίησή του, ακόμα και στα πρώτα του βήματα όταν θα βγει στο δρόμο του μεροκάματου.

Μια πραγματικά αξιόλογη δουλειά από δύο πολλά υποσχόμενους νέους δημιουργούς, που ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρόσκληση που τους απηύθυνε να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ και αποχαιρετώντας το κοινό που τους παρακολούθησε ευχήθηκαν «κάθε χρόνο να γινόμαστε και περισσότεροι στους αγώνες».


Μαζική συμμετοχή παιδιών στον Στίβο και στο «Αfro fitness»

Δεκάδες παιδιά βρέθηκαν στο Στέκι Αθλητισμού του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», προκειμένου να συμμετέχουν στο «kids athletics», ένα πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ που φέρνει τους μαθητές Δημοτικού πιο κοντά στα αθλήματα του Στίβου με παιγνιώδη μορφή.

Ειδικότερα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν - χωρισμένα σε ομάδες - το δρομικό αγώνισμα κάνοντας σλάλομ, ταχύτητα και εμπόδια, το μήκος άνευ φόρας και τη ρίψη μπάλας. Δίπλα τους σε αυτήν τη «γνωριμία» με τα αθλήματα είχαν τους προπονητές του Πανελληνίου Κώστα Αντωνόπουλο, Βίκυ Μανιάτη, αλλά και τον υπεύθυνο του ΣΕΓΑΣ, Στέφανο Ματάκη.

Νικητής από τις ομάδες... δεν υπήρξε. Αλλωστε, ο στόχος - η επαφή με τον Αθλητισμό - επετεύχθη.

Παράλληλα, έγινε παρουσίαση του «Afro fitness», μία εκδοχή της Zumba, με σύγχρονη αφρικανική μουσική από την ομάδα «Anasa».


Μια παράσταση με έντονη κίνηση και ζωντάνια

Γεμάτοι ζωντάνια η ομάδα «Τρομπετίνι» ξεσήκωσε τους λιλιπούτειους θεατές του Παιδότοπου με την παράστασή της «Ενας Παράξενος Μουσικός», βασισμένη σε μια ιστορία των Αδελφών Γκριμ.

Ο «παράξενος μουσικός» δελέαζε με την τρομπέτα του τα ζώα του δάσους που του ζητούσαν να τους μάθει μουσική. Ομως εκείνος τα εξαπατούσε και τα αιχμαλώτιζε στο δάσος. Αλλά η Νεράιδα του δάσους ήταν αποφασισμένη να μην ανεχτεί αυτήν την κατάσταση: Εχοντας ως συμμάχους της τα παιδιά του κοινού, ακολουθώντας την κίνηση των πουλιών, του ποταμού, σκαρφαλώνοντας στο βουνό και τρέχοντας μέσα στο δάσος, κατάφεραν να ελευθερώσουν τα ζώα που είχε αιχμαλωτίσει ο παράξενος μουσικός και να τον διώξουν από το δάσος των παιδιών!

Οι μικροί θεατές του Παιδότοπου συμμετείχαν με πάθος σε όλη την εξέλιξη του μουσικού αυτού παραμυθιού, ακολουθώντας κάθε κίνηση της Νεράιδας. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους φρόντισαν να φτάσουν οι νότες ψηλά, ως το φεγγάρι και τ' αστέρια, και κατάφεραν να γίνουν μαέστροι της ζωής!

Με γέλιο και πολύ καλή διάθεση υποδέχθηκαν οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ στον Παιδότοπο τις μαριονέτες της παράστασης «Τεχνοβάτες», κλείνοντας με τον πιο όμορφο τρόπο το πρόγραμμα για παιδιά και γονείς.

Μπροστά στη σκηνή παρέλασαν πολλές μαριονέτες, που με τη συμμετοχή των παιδιών γέμισαν γέλια και παιδικές φωνές το χώρο της παράστασης.


Το αδιαχώρητο με την Ματούλα Ζαμάνη!

Μικρή για να χωρέσει τον κόσμο αποδείχθηκε η Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων στο κλείσιμο της βραδιάς. Ο λόγος για την Ματούλα Ζαμάνη, που ήρθε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ και με την ιδιαίτερη χροιά της κατάφερε να μας ταξιδέψει! Ξεκινώντας με ηπειρώτικα παραδοσιακά και συνεχίζοντας με σύγχρονα αγαπημένα, «άναψε φωτιά» στους εκατοντάδες που ήρθαν για να ακούσουν την ξεχωριστή φωνή της.



Αφιέρωμα σε αγαπημένα τραγούδια από τον κινηματογράφο

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Γρ. Βαλτινό
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Γρ. Βαλτινό
Μια συλλογή από αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, τραγούδια «που ξέφυγαν από το σελιλόιντ και μπήκαν στις καρδιές μας», απόλαυσαν οι επισκέπτες το βράδυ της Παρασκευής στη Λαϊκή Σκηνή του Φεστιβάλ.

Το αφιέρωμα «Τραγούδια σε γκρο πλαν», που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά η Κίρκη Καραλή, περιλάμβανε συνθέσεις που ακούστηκαν σε ελληνικές ταινίες, καλύπτοντας μία περίοδο από το 1954 έως το 2000. Από τη «Λόλα» και τη «Στέλλα» μέχρι «Εκείνο το καλοκαίρι» και «Αυτή τη νύχτα που μένει», με οδηγούς τον Κακογιάννη, τον Κούνδουρο, τον Σακελλάριο, τον Βούλγαρη, τον Δημόπουλο, τον Ντασέν και άλλους σπουδαίους, υπό τους ήχους του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου και τόσων άλλων μεγάλων, όπως σημείωσε ο Γρηγόρης Βαλτινός, καλωσορίζοντας στο αφιέρωμα.

Εκτός από τον ίδιο, τα τραγούδια που ακούστηκαν ερμήνευσαν επίσης οι ηθοποιοί Δανάη Κατσαμένη, Λένα Κιτσοπούλου, Λήδα Μανιατάκου, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Μαριάνθη Σοντάκη και Ταξιάρχης Χάνος, με μαέστρο τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Εκαναν το κοινό να σιγοτραγουδήσει μαζί τους «Κάθε λιμάνι και καημός», «Πες μου μια λέξη», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», «Θάλασσα πλατιά», «Ο μήνας έχει 13» και πολλά άλλα τραγούδια που προέκυψαν από τις συναντήσεις σημαντικών συνθετών και σκηνοθετών, που έντυσαν μουσικά αγαπημένες ταινίες, που άφησαν εποχή.


Λίγο πριν από την έναρξη του αφιερώματος, στο χώρο της Λαϊκής Σκηνής βρέθηκε και συνομίλησε με τους συντελεστές ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ