ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική απάντηση στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα

Μαχητική η απεργιακή διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Μαχητική η απεργιακή διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Μαχητική απάντηση στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης έδωσαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ετοιμότητας για κλιμάκωση του αγώνα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου συμμετείχαν εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς. Μαζί με τα σωματεία τους και ξεπερνώντας κάθε είδους εμπόδια, έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Εκεί βρέθηκαν εργαζόμενοι από τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις υπηρεσίες, εκπαιδευτικοί μαζί με τις ΕΛΜΕ, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, εργαζόμενοι στους δήμους συσπειρωμένοι στο κλαδικό Συνδικάτο του νομού, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στην ΕΥΑΘ, οι συνταξιούχοι και τα εγγόνια τους, μαθητές και φοιτητές που δίνουν τη μάχη μαζί με το εργατικό κίνημα.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης SLOGA Σερβίας, πολυμελής αντιπροσωπεία της οποίας βρίσκεται στη Χαλκιδική για τον φιλικό αγώνα μπάσκετ εργαζομένων Ελλάδας - Σερβίας, που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η SLOGA στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών φιλίας και αλληλεγγύης των εργαζομένων των Βαλκανίων, 20 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και 20 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ.

Ο Ζ. Βεσελίνοβιτς χαιρέτισε τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα ενάντια στη νέα αντεργατική επίθεση. Οπως είπε, οι εργαζόμενοι στη Σερβία αντιμετωπίζουν εξίσου άγρια επίθεση και παλεύουν ενάντια σε κυβέρνηση, εργοδότες, κίτρινα συνδικάτα. Και τόνισε: «Είναι δύσκολος αγώνας, όμως είμαστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα κερδίσουμε. Με τον κοινό αγώνα γινόμαστε πιο δυνατοί».

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γιώργος Καραγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας. Από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική, για νόθευση των διαδικασιών και αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων στο εκεί Εργατικό Κέντρο (βλ. ρεπορτάζ στη σελ. 15).

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα «για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, για να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Από το πρωί στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και της ενημέρωσης των εργαζομένων μέχρι την τελευταία στιγμή, για την ανάγκη να δοθεί με επιτυχία η απεργιακή μάχη, κόντρα στις συντονισμένες προσπάθειες υπονόμευσής της από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΕΚΘ.

Κλιμάκια των ταξικών δυνάμεων βρέθηκαν σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, δίνοντας κουράγιο στους εργαζόμενους να μπουν μαζί τους στη μάχη, όπως σε χώρους του Εμπορίου («Πράκτικερ» κ.α.) και του Επισιτισμού - Τουρισμού.

Το εργοτάξιο της επέκτασης του αεροδρομίου και όλα τα μεγάλα εργοτάξια νέκρωσαν. Στον όμιλο ΟΤΕ η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, ενώ ξεχώρισε η συμμετοχή των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ομίλου στον Φοίνικα. Στην Τράπεζα Πειραιώς, η συμμετοχή στην απεργία στα κεντρικά γραφεία έφτασε το 50%, ενώ σε μεγάλα ποσοστά κινήθηκε και στα καταστήματα.

Από νωρίς πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους υγειονομικοί από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για τις απολύσεις συναδέλφων τους επικουρικών ψυχιάτρων και καταγγέλλουν επισφαλή λειτουργία των κλινικών, λόγω έλλειψης προσωπικού, μαζί με απολυμένους τραυματιοφορείς από το ΑΧΕΠΑ, εργαζόμενους που περιμένουν ακόμα να «αντικαταστήσουν» τους εργολάβους που τάχα πέταξε η προηγούμενη κυβέρνηση από τα νοσοκομεία, μαζί με εργαζόμενους από άλλα νοσοκομεία. Ολοι μαζί στη συνέχεια πήραν τη θέση τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων, στο Αγαλμα Βενιζέλου, συμμετείχαν και εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ, οι οποίοι νωρίτερα το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Χαιρέτισε την απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, περιέγραψε τις επιπτώσεις που θα έχει το πολυνομοσχέδιο - σκούπα, κατήγγειλε το ρόλο της συνδικαλιστικής μαφίας, προειδοποίησε ότι η ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει όχημα για να χτυπηθούν παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα.

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο «ODEON Μακεδονία»

Την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους απαίτησαν οι εργαζόμενοι στο «ODEON Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στην είσοδο της επιχείρησης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, με τη στήριξη του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ).

Η εργοδοσία τούς οφείλει δεδουλευμένα 3 μηνών και οι εργαζόμενοι αρνούνται πλέον να συμβιβαστούν με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και τη χρόνια κοροϊδία. Απαιτούν να πληρώνονται στην ώρα τους, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι ενώνουν τη φωνή τους με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, που παλεύει ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενάντια στην κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ και στην επιβολή σιγής νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο. Τέλος, καταγγέλλουν την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους ανθρώπους της στη διοίκηση του ΕΚΘ.

Μαχητική απεργιακή κινητοποίηση στην Πάτρα

Από τη μαζική πορεία που ακολούθησε τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο
Από τη μαζική πορεία που ακολούθησε τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο
Δεκάδες σωματεία και πλήθος απεργών και διαδηλωτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου, δίνοντας ηχηρή απάντηση στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, με μια μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και ένα συλλαλητήριο με παλμό.

Την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Κώστας Σπανός, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος από τον Σύλλογο Εργαζομένων Τραπεζών Αγροτικής - Πειραιώς και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Βασίλη Βασιλείου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. «Είναι δεκάδες σήμερα τα Σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που από το πρωί δίνουν τη μάχη της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς και επιχείρηση, εκατοντάδες συνδικαλιστές που ρίχτηκαν στη μάχη της απεργιακής φρουράς. Αυτή η μάχη είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια, μπορεί να αποτελέσει σήμερα βήμα κλιμάκωσης του αγώνα», καλώντας «να οργανωθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχείρηση. Να πυκνώσουν οι συσκέψεις, οι συνελεύσεις, η συλλογική δράση. Αυτά είναι τα όπλα μας και δεν τα παραδίδουμε!».

Στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Επιτίθενται στους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι αντιδρούν και με το δίκιο τους, κι εμείς, ως δημοτική αρχή, είμαστε δίπλα τους, όπως ήμαστε όλα τα χρόνια υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους. Οι πόλεις χτίζονται από αυτούς που εργάζονται και όχι από αυτούς που κάνουν μπίζνες στην πλάτη τους».

Σκέτη πρόκληση...

Με προκλητικές ανακοινώσεις, με μπαράζ δηλώσεων στελεχών του, με πρωτοσέλιδα των «φιλικών» ΜΜΕ και παρουσία πρώην υπουργών του σε συγκεντρώσεις, όπως έκανε ο Ευ. Τσακαλώτος, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε για μια ακόμα φορά να φορέσει «φιλεργατικό» προσωπείο, εμφανιζόμενος να καλεί προκλητικά στη χτεσινή απεργία, για να δοθεί τάχα «ένα ηχηρό μήνυμα στα σχέδια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και του ΣΕΒ».

Αυτό που δεν λένε βέβαια είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντεργατική επίθεση ακριβώς από εκεί που την άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία γι' αυτό ακριβώς το αντιλαϊκό έργο της λάμβανε και λαμβάνει τα σχετικά συγχαρητήρια από τον ΣΕΒ και όλες τις εργοδοτικές ενώσεις.

Λέει για παράδειγμα στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «μετατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις σε διακοσμητικό στοιχείο», αλλά δεν λέει ότι η επίθεση αυτή πατάει στο ίδιο αντεργατικό οπλοστάσιο που διατήρησε και διεύρυνε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα έκανε με την εφαρμογή του περιβόητου «νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου», για τη μόνιμη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό.

Καθόλου τυχαία, εξάλλου, από το προκλητικό «κάλεσμα» του ΣΥΡΙΖΑ για την απεργία απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο περαιτέρω χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης. Είναι, φαίνεται, τόσο έντονες οι μνήμες από την απεργοκτόνα διάταξη που ψήφισε ως κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ, που... προτίμησε να «το κάνει μόκο»!

Η πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν είναι καινούργια: Εδώ δεν ντρέπονταν να καμώνονται ότι καλούν στις απεργίες ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου και στα αντιλαϊκά πολυνομοσχέδια που οι ίδιοι ψήφιζαν όταν ήταν κυβέρνηση, τώρα που είναι... «αντιπολίτευση» θα κωλώσουν;

Αλλες συγκεντρώσεις

Συγκέντρωση στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας πραγματοποίησαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων συνδικάτων, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά την ανοιχτή προσπάθεια των προηγούμενων ημερών να υπονομεύσουν την ομόφωνη απεργιακή απόφαση του ΕΚΑ, δεν εμφάνισαν... ούτε ομιλητές στη συγκέντρωση.

Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία στη Βουλή, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθούσε μπλοκ δυνάμεων που πρόσκεινται στο ΣΕΚ.

Αλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην οδό Πεσματζόγλου και στα Χαυτεία, από ορισμένα πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις της «εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς», «αντιεξουσιαστές» κ.ά., με τους διαδηλωτές να πορεύονται προς το Σύνταγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ