ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μετατραπεί σε διατηρητέο μνημείο το σπίτι των εξόριστων στη Γαύδο

Εξόριστοι έξω από το σπίτι τους στο Σαρακήνικο (1936 - 1937). Από το αρχείο του Νίκου Γ. Παπαδόπουλου
Εξόριστοι έξω από το σπίτι τους στο Σαρακήνικο (1936 - 1937). Από το αρχείο του Νίκου Γ. Παπαδόπουλου
Να σταματήσει να λειτουργεί ως τουριστικό κατάλυμα το σπίτι των εξόριστων στη Γαύδο και να μετατραπεί σε διατηρητέο μνημείο ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του στη Βουλή, προς την υπουργό Πολιτισμού.

Οι βουλευτές του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν αναλυτικά:

«Το σπίτι που έχτισαν οι εξόριστοι στη Γαύδο κατά τη δεκαετία του 1930, αν και δεν διατηρήθηκε ως τόπος εξορίας μετά το 1941, μόλις το 1999, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1469/50 και με την υπογραφή της τότε υπουργού Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη, χαρακτηρίστηκε "ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία" (ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/203/16542/16-3-99). Το σπίτι αυτό, που ανήκει σήμερα σε ιδιώτη, μετά την παραπάνω απόφαση στην ουσία εγκαταλείφθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Γίνεται φανερό ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό ένα κτίσμα που αποτυπώνει τμήμα της νεότερης Ιστορίας και των αγώνων του λαού μας να τυγχάνει τέτοιας αντιμετώπισης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την υπουργό «να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού «που το χαρακτηρίζει "ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία", και να σταματήσει η βεβήλωση στην οποία υπόκειται ως τουριστικό κατάλυμα».

ΣΕΘΕΑ
Το νέο Σωματείο στο χώρο του Θεάματος - Ακροάματος

Ιδρύθηκε το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και τον Πολιτισμό Περιφέρειας Αττικής (ΣΕΘΕΑ) και καλεί σε Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στην έδρα του Σωματείου (Σαπφούς 10, πλατεία Κουμουνδούρου) στις 18.00, και σε εκλογές την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στον ίδιο χώρο, από τις 12.00 μέχρι τις 20.00.

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα του Σωματείου:

«Αυτό το σωματείο πατάει στην ανάγκη όσων δεν αντέχουν να βλέπουν τη μη ύπαρξη συνδικαλιστικής δράσης, τον συμβιβασμό και το ξεπούλημα των αγώνων, συνολικά της εργατικής τάξης, από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και σε πολλά εργοδοτικά σωματεία που υπάρχουν στον κλάδο μας, ούτε τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε καθημερινά σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, και κυρίως εκεί που δεν υπάρχει καθόλου συνδικαλιστική εκπροσώπηση».

Σημειώνεται ακόμα ότι «ανεξάρτητα από το χώρο δουλειάς, ανεξάρτητα δηλαδή αν κάποιος δουλεύει στο θέατρο, στις συναυλίες, σε στούντιο, σε γραφεία παραγωγής, σε εταιρείες ηλεκτρονικής και φυσικής πώλησης εισιτηρίων, σε εταιρείες ικριωμάτων, σε οποιονδήποτε χώρο βρίσκεται κανείς, το ΣΕΘΕΑ είναι το σωματείο στο οποίο μπορεί να οργανωθεί.

Ο τεχνικός του ήχου, ο φωτιστής, ο ταμίας, ο ταξιθέτης, ο ηχολήπτης, ο υπάλληλος γραφείου παραγωγής, ο διοικητικός υπάλληλος, ο τεχνικός σκηνής, ο ενδυματολόγος, ο εικονολήπτης, ο μπούμαν, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά κοινά προβλήματα. Η ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, η κατάργηση του 8ώρου, 4ωρα και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η απλήρωτη υπερωρία, τα ωράρια - λάστιχο, είναι μορφές εργασίας που συναντάμε ήδη σε πολλούς χώρους του κλάδου μας, σχεδόν σε κάθε παραγωγή».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Σωματείο στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info.sethea@gmail.com.

«Ως την άκρη του κόσμου»

Από την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη και κάθε Σαββατοκύριακο στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3) μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους: «Ως την άκρη του κόσμου». Η ομάδα «C. for Circus» ενώνει τις δυνάμεις και τη φαντασία της με την συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη και τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης και την επιμέλεια της κίνησης η Σεσίλ Μικρούτσικου.

Τι γίνεται όταν το σπίτι σου, οι αγαπημένοι σου, οι φίλοι σου, ο κόσμος όπως τον ήξερες έχουν χαθεί; Τότε θα κάνεις τα πάντα για να τα φέρεις πίσω. Θα περπατήσεις, θα τρέξεις, θα κολυμπήσεις, θα παλέψεις κι αν χρειαστεί θα φτάσεις ως την άκρη του κόσμου.

Η ιστορία μας ξεκινάει μετά από μια καταστροφή. Δυο μικρά παιδιά, οι ήρωες της ιστορίας μας, ξεκινούν τη δική τους περιπέτεια για να βρουν το «σημείο Χ». Την ασφάλεια, το σπίτι. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν ένα σωρό παράξενα πλάσματα, που θα προσπαθήσουν είτε να τους βοηθήσουν είτε να τους εμποδίσουν να πάνε παρακάτω...

«Δεν είναι όλα όπως φαίνονται», θα τους πει η σοφή Μεντιόλα... Δεν χρειάζεται να έχεις ξύλινο πόδι για να είσαι πειρατής, δεν χρειάζεται καν να είσαι πάνω σε καράβι για να ζήσεις μια πειρατική περιπέτεια. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι φαντασία!

Κάθε Σάββατο στις 15.00. Κάθε Κυριακή στις 11.30 και τις 15.00.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου, Μαρία-Ελισάβετ Κοττίνη, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης.

«Αυλαία» για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

«Χρυσός Διόνυσος» για το «Index». Μια ταινία για το Προσφυγικό
«Χρυσός Διόνυσος» για το «Index». Μια ταινία για το Προσφυγικό
Απονεμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου τα βραβεία του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Συνολικά προβλήθηκαν 199 ταινίες σε όλα τα προγράμματα του Φεστιβάλ. Από τις 240 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 60, για να διεκδικήσουν τα βραβεία της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ, 3 animation και 10 σπουδαστικές. Επίσης, το Φεστιβάλ, που φέτος συμπλήρωσε 25 χρόνια από τη διεθνοποίησή του, πρόβαλε 67 ταινίες από 60 χώρες του κόσμου, από την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Ν. Αφρική και την Ανδόρα, μέχρι το Κατάρ, το Βιετνάμ, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν.

Τα βραβεία για τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι τα εξής: Χρυσός Διόνυσος στην «Index» του Νικόλα Κολοβού. Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Βασίλη Κεκάτο για την ταινία «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς». Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Ελληνες του Κόσμου» στην ταινία «Υπνοβατώντας» της Μελίσσας Αναστάση. Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» στον Κωστή Θεοδοσόπουλο για το «Ρουζ». Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την Καλύτερη Γυναίκα Σκηνοθέτη στην Αρτεμη Αναστασιάδου για το «I Am Mackenzie». Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας στους Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδα Βαρτζιώτη για το «Sad Girl Weekend». Βραβείο Animation στη «Βίαιη Εξίσωση» του Αντώνη Ντούσια. Βραβείο Ντοκιμαντέρ στην «Κλεονίκη» της Αννας Αντωνοπούλου.

Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας στον Γιώργο Φρέντζο για «Το Βάρος της Θάλασσας» του Κ. Αλεβίζου. Τιμητική Διάκριση Σεναρίου στον Κωστή Θεοδοσόπουλο για το «Ρουζ». Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Σίσσυ Τουμάση για «Το Βάρος της Θάλασσας». Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Νικολάκη Ζεγκίνογλου για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Β. Κεκάτου. Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στην Λίβια Νερουτσοπούλου για το «Καρτ-Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» του Κ. Αντωνόπουλου. Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής στους Νίκο Γιαννακάκη και Δημήτρη Γιαννούλη για το «Chopper» του Γ. Καψανάκη. Τιμητική Διάκριση Hχου στον Γ. Αντύπα για το «Pathologies of Everyday Life» του Α. Παπαθανασόπουλου. Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ηχου στον Χρήστο Γιαννακόπουλο για το «Sable Noir» του Θ. Τρουμπούκη. Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στον Χρήστο Συμεωνίδη για το «Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς» του Ι. Παναγόπουλου. Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών στον Βαγγέλη Καμπέρη για το «Sad Girl Weekend» των Δ. Τσακαλέα και Λ. Βαρτζιώτη. Τιμητική Διάκριση Ειδικών Εφέ στο «W» του Σ. Κουπετώρη και Τιμητική Διάκριση Μακιγιάζ στην Ιωάννα Λυγίζου για την ταινία «Ρουζ».

Το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να δει τις ταινίες από τις 10 έως τις 16 Οκτώβρη στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Πολιτιστική εκδήλωση της πρεσβείας της Παλαιστίνης

Η πρεσβεία του κράτους της Παλαιστίνης καλεί σήμερα Τετάρτη στην πολιτιστική - μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Κοινός Δρόμος για την Ελευθερία και την Ειρήνη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στον Βύρωνα, στις 8 μ.μ. Συμμετέχουν η γνωστή Παλαιστίνια καλλιτέχνιδα Αμάλ Μουρκούς, ο Λάκης Χαλκιάς, το μουσικό σχήμα «Οκτάβα» και το χορευτικό συγκρότημα της Ενωσης Κρητών Νέας Σμύρνης.

Στο κάλεσμα στην εκδήλωση σημειώνεται ότι «μέσω της μουσικής οι καλλιτέχνες μεταφέρουν ένα μήνυμα Ειρήνης, Ελευθερίας, Ελπίδας και Αγάπης στη νεότερη γενιά και τον λαό της Παλαιστίνης και της Ελλάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ