ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Δράσεις για το περιβάλλον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μαθητική πορεία αύριο Παρασκευή στις 12 μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

Σε πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τα σχολεία για την προστασία του περιβάλλοντος καλούν οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και η τελευταία διοργανώνει μαθητική πορεία την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, στις 12 μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η Επιτροπή της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει τα προβλήματα από τη συνεχή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις ανυπολόγιστες συνέπειες που προκύπτουν. Θυμίζει τους αγώνες που έγιναν και με τη συμμετοχή των μαθητών για να σταματήσει η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, να προστατευτούν και να αναβαθμιστούν με σύγχρονες υποδομές τα πάρκα, άλλοι χώροι, διάφορα δημόσια κτίρια, τα σχολεία.

Αναφέρεται σε ορισμένα παραδείγματα, όπως τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, δημιουργούν έντονη δυσοσμία, έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, μολύνουν με τα απόβλητά τους το νερό και το έδαφος. Αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την πρόκληση εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος.

Επίσης στη βιομηχανία τσιμέντου ΤΙΤΑΝ, στην περιοχή της Ευκαρπίας, που έχει άδεια καύσης σκουπιδιών για να εξασφαλίζει φτηνή Ενέργεια και να αυξάνει το κέρδος της επιχείρησης, καταδικάζοντας τους κατοίκους της περιοχής να εισπνέουν κάθε μέρα τοξικούς ρύπους.

Θυμίζει ότι στην Τούμπα το ρέμα έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ότι δεν επιδοτούνται από την ΕΕ αναγκαία αντιπλημμυρικά - αντιπυρικά - αντισεισμικά έργα, ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν σχολεία που περιέχουν αμίαντο (2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης) και μαθητές κάνουν μάθημα σε σχολεία kibo ή σε προκάτ.

Τέλος, αναφέρεται στα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στις γειτονιές, όπως τα πρώην στρατόπεδα «Παύλου Μελά», Κόδρα, Καρατάσου, που παραμένουν αναξιοποίητα με σκοπό να περάσουν στα χέρια ιδιωτών αντί να αποτελέσουν χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής τους οποίους θα απολαμβάνουν δωρεάν οι κάτοικοι της πόλης. Αλλά και στην κατάσταση στον Θερμαϊκό Κόλπο εξαιτίας των αστικών λυμάτων, των λιπασμάτων και των βιομηχανικών αποβλήτων, καθώς και στο δάσος του Σέιχ Σου, που όπως όλα τα δάση παραμένει χωρίς αντιπυρική θωράκιση.

Σοβαρά προβλήματα και στην Αττική

Στην αντίστοιχη ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας αναφέρεται σε σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα στην Αττική, όπως:

«Καζάνια πετρελαίου στο Κερατσίνι ή αλλιώς "καζάνια του θανάτου"... Ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, δημιουργούν έντονη δυσοσμία, προκαλούν λιποθυμίες σε συμμαθητές μας. Είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εκτεταμένου ατυχήματος δίπλα σε σπίτια. Ομως τα "καζάνια του θανάτου" είναι εκεί, γιατί βοηθούν τρομερά στην "ανάπτυξη" του λιμανιού του Πειραιά.

ΧΥΤΑ στη Φυλή... Η χωματερή, που είχαν υποσχεθεί ότι θα κλείσει, τελικά επεκτείνεται και έρχεται πιο κοντά σε οικισμό. Συμμαθητές μας ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια. Στις γειτονιές των Ανω Λιοσίων τα ποσοστά του καρκίνου έχουν αυξηθεί κατά 31,7% τα τελευταία χρόνια, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από την υπόλοιπη Αττική. (...)

Φωτιά στο Μάτι και πλημμύρες στη Μάνδρα με εκατοντάδες νεκρούς, όπως και σεισμοί στην Αθήνα και αλλού, που οδηγούν σε δεκάδες προβλήματα στα σχολεία μας... Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει έναν κανόνα: Επιδοτεί έργα (με δικά μας λεφτά, από τη φορολογία των γονιών μας) στη λογική "κόστος - όφελος". Αυτό σημαίνει ότι επιδοτεί μόνο έργα που η αξιοποίησή τους μετά θα της αποφέρουν κέρδη. Αρα, δεν επιδοτεί αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα, κι ας οδηγεί αυτό σε νεκρούς...

Επιλέγουν να εγκαταλείψουν τους χώρους πρασίνου και τα πάρκα στις γειτονιές μας, όπως πρόσφατα το Πάρκο Τρίτση στη Δυτική Αττική, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους!

Διαρροή πετρελαίου στον Σαρωνικό πέρυσι το καλοκαίρι. Τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στη θάλασσα όπου κάναμε μπάνιο τόσα χρόνια, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης του ατυχήματος στο πλοίο, ούτε περιορισμού της ζημιάς μετά».

Για τα κέρδη καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές μας

Οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Αθήνας και Θεσσαλονίκης τονίζουν ότι για την καταστροφή του περιβάλλοντος «φταίνε οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, που καταστρέφουν συνολικά τις ζωές μας για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών.

Οι ίδιοι που αφήνουν τα σχολεία χωρίς καθηγητές και βιβλία, που έχουν κάνει τη μόρφωση ένα ακριβοπληρωμένο τρεχαλητό σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο, είναι οι ίδιοι που αφήνουν απροστάτευτες τις γειτονιές μας και τις πόλεις μας από σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες (...)

Προφανώς και ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι πιο προσεκτικός και να σέβεται το περιβάλλον στο οποίο ζει. Ομως, δυστυχώς, δεν θα λυθεί έτσι το πρόβλημα. Ακόμα περισσότερο, δεν θα λυθεί με το να κινητοποιηθούμε μαζί με αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα, δηλαδή τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ».

Τέλος, παρουσιάζουν το πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης για:

  • Αμεσα μέτρα αναβάθμισης και προστασίας των γειτονιών με χώρους πρασίνου, πάρκα. Και όσων ήδη υπάρχουν και δημιουργίας νέων.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση στα πάρκα και στους αθλητικούς χώρους. Να μπορούν όλοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση.
  • Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια, ειδικά όσα πέρασαν πρόσφατα σεισμό, και να διορθωθούν άμεσα τα κτιριακά προβλήματα με ευθύνη δήμων - Περιφέρειας - υπουργείου Παιδείας.
  • Στα σχολεία και στους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας στις γειτονιές να προχωρήσουν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά - αντισεισμικά - αντιπυρικά έργα.
  • Να μην προχωρήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα του ΧΥΤΑ στη Φυλή και των καζανιών στο Κερατσίνι.
  • Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών.

Εκπαίδευση στις «αξίες» του ιμπεριαλισμού...

Επέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής «Future Leaders Exchange» για μαθητές

Η επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Future Leaders Exchange» (FLEX) από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και το Τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα ανακοινώνεται με επείγουσα εγκύκλιο προς τα σχολεία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κομμάτι της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, με στόχο τις συνειδήσεις των νέων, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία εξελίσσεται ο «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας - ΗΠΑ και σχεδιάζεται η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το «Future Leaders Exchange» (FLEX) περιγράφεται ως ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τη διοίκηση του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (US Department of State). Οργανώνεται από τα Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση (American Councils for International Education), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που από το 1974 απλώνει τη δραστηριότητά του σε 90 χώρες, περικλείοντας 94.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ηγέτες χωρών, υπουργοί, μέλη της βουλής, πρέσβεις και στελέχη επιχειρήσεων.

Το FLEX προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές που επιλέγονται μέσω διαγωνισμού για να ταξιδέψουν και να μείνουν για ένα ακαδημαϊκό έτος στις ΗΠΑ, φιλοξενούμενοι σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές που φοιτούν στη Γ' Γυμνασίου ή στην Α' Λυκείου, έχουν γενικό μέσο όρο βαθμολογίας από 13,1 έως 20, γνωρίζουν Αγγλικά και πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί βίζα για τις ΗΠΑ. Μετά την έγκριση της αίτησής τους, οι μαθητές θα γράψουν ένα τεστ Αγγλικών και τρεις εκθέσεις και «η τελική επιλογή θα βασιστεί στην επίδοση στο διαγωνισμό και στην ετοιμότητα του μαθητή για την εμπειρία της ανταλλαγής».

Στη σχετική ιστοσελίδα σημειώνεται πως οι μαθητές του FLEX «κερδίζουν ηγετικές ικανότητες, μαθαίνουν για την αμερικανική κοινωνία και τις αξίες της, και μαθαίνουν τους Αμερικανούς για τις χώρες και πολιτισμούς τους». Με τέτοια... βαριά ονόματα στους διοργανωτές και στη συγκεκριμένη περίοδο έντασης συνολικότερων προσπαθειών να ξεχαστούν τα εγκλήματα που υπογράφουν τα γεράκια του πολέμου και να αμβλυνθεί ο αντιαμερικανισμός, είναι προφανές πως κριτήριο δεν είναι να «κερδίσουν» οι μαθητές. Παράλληλα, δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο πρόγραμμα... ταξιδιωτικού χαρακτήρα, αφού συνυπάρχει με μια σειρά παρεμβάσεις της γενικότερης εκστρατείας ξεπλύματος των ιμπεριαλιστών και κάμψης των αντιδράσεων στους σχεδιασμούς τους.

Ειδικά στο χώρο της Εκπαίδευσης έχει προαναγγελθεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία, με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, στο - συγχαρητήριο για την ανάληψη των καθηκόντων της - μήνυμά του στην υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, να σημειώνει πως «υπάρχουν τόσα πολλά για εμάς να κάνουμε μαζί σε αυτόν τον χώρο»... Ενώ σε επαφές που έχει στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες η υπουργός Παιδείας, συζήτησε την προώθηση συνεργασιών με τις ΗΠΑ στο χώρο της Εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ