ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ψυχροί και θρασείς οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης οι απολογίες των δύο χρυσαυγιτών, του Δ. Λιακόπουλου και του Χρ. Στεργιόπουλου, για τη ρατσιστική εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργάτη, Σαχζάτ Λουκμάν, στα Πετράλωνα. Και οι δύο έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για τη δολοφονία. Οπως μάλιστα έκρινε το δικαστήριο, «η επιλογή του θύματος έγινε λόγω φυλετικής καταγωγής. Είναι έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά». Σήμερα και ύστερα από 6,5 χρόνια φυλακή, έχουν αποφυλακιστεί αφού το Εφετείο τούς αναγνώρισε ελαφρυντικά. Να επισημανθεί ότι μαρτυρία αστυνομικού που τους συνέλαβε κάνει λόγο για συνομιλία που είχαν στο ΑΤ Πετραλώνων. «Ναι, έχουμε εμπλακεί σε επεισόδιο με έναν αλλοδαπό... Καλά δεν του κάναμε; Αφού μπαίνουν στα σπίτια μας... Εχουν έρθει στη χώρα μας, μας ληστεύουν, μας κάνουνε κακό... Καλά δεν του κάναμε;», του απάντησαν χαρακτηριστικά.

Ο μεροκαματιάρης Σαχζάτ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με ένα «επαγγελματικό χτύπημα», παρόμοιο με αυτό του Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα. Με επτά μαχαιριές και δύο στιλέτα τύπου «πεταλούδα», οι δύο χρυσαυγίτες τον άφησαν στον τόπο τα χαράματα της 17ης Γενάρη του 2013. Στα σπίτια των δύο μετά τη δολοφονία είχαν εντοπιστεί τρία στιλέτα - «πεταλούδα», ένας σουγιάς, μια μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, ένα αεροβόλο πιστόλι, μια σιδερογροθιά, μεταλλικά σφαιρίδια, δύο σφαίρες πολεμικού τυφεκίου, δύο ξύλινα ρόπαλα και σφεντόνα. Επίσης στο σπίτι του ενός από τους δύο κατηγορουμένους, του Δ. Λιακόπουλου, βρέθηκαν και 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της ναζιστικής οργάνωσης.

Για το εν λόγω οπλοστάσιο επισημάνθηκε χτες από το δικαστήριο ότι έχει ομοιότητες με όπλα που βρέθηκαν σε σπίτια άλλων μελών της ναζιστικής οργάνωσης. Για τα όπλα ο Δ. Λιακόπουλος ισχυρίστηκε ότι τα είχε γιατί του αρέσει δήθεν το κυνήγι και το ψάρεμα. Οσον αφορά το υλικό της Χρυσής Αυγής, ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για ψηφοδέλτια τα οποία χρησιμοποιούσε για γραφική ύλη. Πάντως για τα περί ψηφοδελτίων τού επισημάνθηκε από το δικαστήριο ότι πρόκειται για προπαγανδιστικό υλικό και ότι επίσης ο μεγάλος αριθμός των φυλλαδίων δεν συνάδει με τα όσα λέει, ότι δήθεν τα μοίραζαν σε καφετέρια όπου κάθονταν. Αίσθηση έκανε επίσης η αναφορά του Χρ. Στεργιόπουλου στον κατηγορούμενο χρυσαυγίτη για τη δολοφονία Φύσσα, Γ. Τσακανίκα: «Τον γνώρισα στη φυλακή, μου έδωσε χαρτί ότι δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή». «Γιατί, ξέρει ο Τσακανίκας όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής; Γιατί το λέτε έτσι; Ηταν στέλεχος ο Τσακανίκας;», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του δικαστηρίου.

«Περιστατικό της στιγμής, παρεξήγηση», χαρακτήρισε τις 6 μαχαιριές στον Λουκμάν ο Στεργιόπουλος, κάνοντας λόγο για «αβαθή και αδύναμα» χτυπήματα. «Δεν ήθελα να του κάνω κάτι περισσότερο, αν ήθελα θα το είχα κάνει», είπε, περιγράφοντας επί της ουσίας ότι ήξερε τι έκανε. Από την πλευρά του ο Λιακόπουλος χαρακτήρισε τη δική του μαχαιριά «υπερβολή και λάθος». «Καλά, μια δολοφονία, απλώς υπερβολή...», του επισημάνθηκε από το δικαστήριο. Ισχυρίστηκε επίσης ο Λιακόπουλος ότι δήθεν δεν είχαν αντιληφθεί πως ήταν αλλοδαπός γιατί τους έβρισε στα Ελληνικά, ενώ προανακριτικά είχε πει ότι τους έβρισε σε γλώσσα που δεν καταλάβαιναν.

Οι δολοφόνοι του Λουκμάν στις απολογίες τους επέμεναν στα περί κλεισίματος του δρόμου με τα περίφημα ζικ - ζακ από το θύμα, που πήγαινε αχάραγα με το ποδήλατο στη Λαϊκή για να πιάσει δουλειά, στο ότι βγήκαν ξημερώματα μέσα στο χειμώνα με τα στιλέτα - «πεταλούδα» ...για «να στρώσουν το μηχανάκι», χωρίς πινακίδες, και στα περί συμπλοκής, αντιστρέφοντας για ακόμη μια φορά την πραγματικότητα και παρουσιάζοντας το θύμα, τον μεροκαματιάρη Σαχζάτ, ως θύτη... Δεν έπεισαν το δικαστήριο ότι μετά τη δολοφονία επέστρεφαν σπίτι τους από τη... βόλτα και αντί να ακολουθήσουν άλλη πορεία βρέθηκαν να συνεχίζουν τις «βόλτες» στο Σύνταγμα...

Για την Ιστορία, στην τσέπη του Πακιστανού εργάτη βρέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, πέντε ευρώ, ένα φυλακτό και δύο διαφημιστικά φυλλάδια.

ΝΙΚΑΙΑ
Σήμερα η εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από το Μπλόκο, που θα γίνει στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αύριο η εκδήλωση - συγκέντρωση για το ΕΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια, συγκέντρωση - εκδήλωση τιμής για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ. Καλούνται οι αγωνιστές, οι φίλοι και απόγονοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ να συμμετάσχουν μαζικά, με τα λάβαρα και τις σημαίες του αγώνα.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Εκδήλωση για τον ΔΣΕ με την Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ

Το Επιμορφωτικό Κέντρο (Βιβλιοθήκη/Αρχείο) της ΚΕ του ΚΚΕ «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ) και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019, στις 11 π.μ., στο σπίτι του κομμουνιστή ηγέτη (Χ. Φλωράκη 6 - πρώην Πυθίας, Χαλάνδρι), εκδήλωση με θέμα τις «Εξι διαλέξεις για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΚΧΦ. Οι διαλέξεις αυτές βασίζονται στα υλικά μεταπτυχιακού προγράμματος, που είχε τη μορφή MOOC (Massive Open Online Courses - διαδικτυακών μαθημάτων) και πραγματοποιήθηκε με καθοριστική συμβολή του ΕΚΧΦ.

Με τους συντελεστές των μαθημάτων θα συζητηθούν τόσο η αξία αυτού του τρόπου παρουσίασης πλευρών της Ιστορίας, όσο και η ανάγκη ευρύτερης προβολής της δικής μας κοσμοθεωρίας και αντίληψης για την Ιστορία.

  • Η είσοδος γίνεται αυστηρά με προσκλήσεις της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.
ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στους εκτελεσθέντες στο Σταυράκι

Την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη, η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και το ΤΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής, στις 10 π.μ., στο μνημείο εκτελεσθέντων στο Σταυράκι Ιωαννίνων. Θα τιμήσουν την ηρωίδα κομμουνίστρια Ευτυχία Πρίντζου και όλους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους μαχητές του ΔΣΕ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ που εκτελέστηκαν στη συγκεκριμένη τοποθεσία σε τρεις ομάδες στις 27 Ιούλη, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948, ύστερα από φριχτά βασανιστήρια στο παγοποιείο «ΦΙΞ», το «Νταχάου των Ιωαννίνων». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ηπείρου - Λευκάδας - Κερκυρας του ΚΚΕ.

Ενοχλούνται που εργαζόμενοι και νέοι εμπνέονται από την εξέγερση του Νοέμβρη του '73

Ανακοίνωση του ΣΦΕΑ 1967 - 1974

Στις δηλώσεις της συγγραφέα Σώτης Τριανταφύλλου, που πρότεινε την κατάργηση της αργίας της 17ης Νοέμβρη, δήθεν ως μέσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Εξάρχεια, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, και σημειώνει πως η δήλωση αυτή συμβάλλει στο στόχο αυτών που επιδιώκουν «να καταργήσουν την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία». Και συνεχίζει αναφέροντας: «Εκείνο που την ενοχλεί, άσχετα αν προσπαθεί να το κρύψει, είναι το γεγονός πως μετά από 46 χρόνια η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 παραμένει ζωντανή και επιδρά στη διαμόρφωση της συνείδησης των νέων. Την ενοχλεί πως στα σχολεία γίνονται εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Την ενοχλεί που οι εργαζόμενοι και η νεολαία κινητοποιούνται εμπνεόμενοι από εκείνο τον αγώνα. Και ζητά επί της ουσίας την κατάργηση κάθε εκδήλωσης για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Είμαστε βέβαιοι πως απάντηση στις δηλώσεις αυτές θα δώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία, συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν και φέτος, για τον γιορτασμό της 46ης επετείου από την εξέγερση του Νοέμβρη του '73. Σε αυτούς τους αγώνες θα πρωτοστατήσει και φέτος ο Σύνδεσμός μας».

ΚΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Η κόκκινη Ξάνθη του Μεσοπολέμου»

Εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ «Η κόκκινη Ξάνθη του Μεσοπολέμου» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο ΚΑΠΗ του δήμου Ξάνθης.

Η παρουσίαση θα γίνει από στέλεχος της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ. Θα μιλήσουν επίσης ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, για το καπνεργατικό κίνημα του Μεσοπολέμου και ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σήμερα.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Ιταλία

Με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ου Συνεδρίου της FIR (Διεθνής Οργάνωση Αντιστασιακών - Αντιφασιστών) στις 29 Νοέμβρη 2019 στην πόλη Ρέτζιο Εμίλια της Ιταλίας, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει 8ήμερη εκδρομή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις πόλεις Βενετία, Βερόνα και Φλωρεντία.

Οι φίλοι και συναγωνιστές/τριες που επιθυμούν να συμμετάσχουν καλούνται να το δηλώσουν έγκαιρα στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως, τηλ. 2108222952).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ