ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Βαφτίζουν την ένταση της καταστολής ... «δημοκρατική αυστηρότητα»

Copyright 2016 The Associated

Την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να κλιμακώσει τον αυταρχισμό και την καταστολή κατά ανυπεράσπιστων ανθρώπων, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που συνυπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Περιγράφοντας τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, ο Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας», προσθέτοντας πως στο εσωτερικό της χώρας θα υπάρξουν πολιτικές «αποτροπής της μετανάστευσης» και «αυστηρής διαχείρισης».

Προκειμένου δε να δικαιολογήσει τον δραστικό περιορισμό - σε σημείο εξαφάνισης - του δικαιώματος του ασύλου, εξέφρασε τον έωλο ισχυρισμό πως οι τελευταίες αφίξεις είναι τέτοιες που δείχνουν πως «αυξάνεται το μεταναστευτικό προφίλ και μειώνεται το προσφυγικό προφίλ». Μάλιστα, σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού, ισχυρίστηκε πως όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας «θα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες» και να κρατούνται στα κλειστά κέντρα, λες και οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι είναι εγκληματίες!

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει καλύτερη κατανομή μεταξύ των κρατών - μελών και περισσότερες επιστροφές. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Κύπρος θα θέσουν από κοινού το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης, σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος μεταβαίνει στην Αγκυρα για επαφές με Τούρκους αξιωματούχους, με βασικό στόχο την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως το τελευταίο πεντάμηνο οι ροές αυξήθηκαν κατά 200%, ενώ απέδωσε αυτήν την αύξηση στο γεγονός ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση «περνάνε σε όλο και πιο δύσκολη φάση», στις επιχειρήσεις - «σκούπα» που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη κατά των μεταναστών, στις συγκρούσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και στις πιέσεις που δέχονται οι αφγανικοί πληθυσμοί του Ιράν.

Οι προθέσεις αυτές της κυβέρνησης βρήκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ένθερμους συμπαραστάτες στα άλλα αστικά κόμματα και πρώτα και κύρια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, όπως βέβαια οι εκπρόσωποι και των υπόλοιπων, δεν ανέφερε κουβέντα για τις αιτίες του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, προφανώς για να μη δυσαρεστήσει τους συμμάχους του κόμματός του, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Μίλησε αόριστα για πολέμους, είπε, ενισχύοντας το κλίμα συναίνεσης ότι «δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση για την αύξηση των ροών», ενώ θεώρησε αυτονόητη την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Στο μεταξύ, σύσκεψη για το Μεταναστευτικό, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι τη δημόσια επικοινωνία για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Προδιαγράφουν περισσότερους νεκρούς και κατατρεγμένους

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ότι η στρόφιγγα ανοιγοκλείνει σε συνδυασμό με το παζάρι των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Τουρκία.

Πρόσθεσε πως είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης που εφαρμόζουν την απάνθρωπη και επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά. Οπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον διπλό εγκλωβισμό τους στα νησιά.

Αναφερόμενη στα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, σημείωσε πως είναι απαράδεκτα, αντιδραστικά και θα έχουν ως αποτέλεσμα να είναι περισσότεροι οι νεκροί και οι κατατρεγμένοι. «Δεν είναι εγκληματίες αυτοί οι άνθρωποι για να τους στερείτε την ελευθερία τους», είπε, ενώ ως προς το μεταναστευτικό προφίλ που - κατά την κυβέρνηση - έχουν οι περισσότεροι που έρχονται στη χώρα μας, ανέφερε πως ανατρέπει τη θεμελιώδη αρχή της εξατομικευμένης προσέγγισης που πρέπει να έχει η εξέταση ενός αιτήματος παροχής ασύλου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος ενάντια στις συμφωνίες για τον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, για το κλείσιμο των hot spots, για τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα σε ανθρώπινες συνθήκες, κ.λπ. Επίσης, έθεσε το θέμα των εργαζομένων στα hot spots και τις άλλες δομές των οποίων λήγουν οι συμβάσεις.

Μετά την ενημέρωση από τον υπουργό και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, η συζήτηση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στις μητέρες που ζουν στους καταυλισμούς

Copyright 2016 The Associated

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στέκεται αλληλέγγυα στις γυναίκες και τις μητέρες, πρόσφυγες και μετανάστριες, που βιώνουν μια αληθινή κόλαση, ενώ κρατούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στο hot spot της Λέσβου και σε παρόμοιες δομές στη νησιωτική ή την ηπειρωτική χώρα.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Στεκόμαστε στο πλάι κάθε προσφυγομάνας βροντοφωνάζοντας: Φτάνει πια! Οχι άλλοι θάνατοι μανάδων που καίγονται σαν κέρινα ομοιώματα μαζί με τα παιδιά τους εκεί που θα έπρεπε να βρίσκουν ανακούφιση, προστασία, γνήσια αλληλεγγύη. Οχι άλλοι θάνατοι μικρών παιδιών. Πώς να δεχτούμε ότι κάποια παιδιά ζουν σε συνθήκες που μαζί με το τελευταίο τους "παιχνίδι" αφήνουν και την τελευταία τους πνοή;...

Στεκόμαστε αλληλέγγυες στις γυναίκες κάθε ηλικίας που ο κατατρεγμός του πολέμου τις έφερε στο κατώφλι της πόρτας μας και οι πολιτικές των κυβερνήσεων τις αφήνουν έρμαια να διαβιούν σε συνθήκες κόλασης. Απαιτούμε να κλείσουν όλα τα hot spots και να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας. Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος και απροστάτευτος. Να προχωρήσουν οι οικογενειακές επανενώσεις και να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να τηρηθούν όλα τα δικαιώματα των προσφύγων με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, καθώς και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και μεταναστών. Η αλληλεγγύη μας είναι και θα είναι αμέριστη, έμπρακτη, σταθερή και διαρκής».


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Αφορμή για νέα ευρω-τουρκικά παζάρια

Σε Τουρκία και Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών

ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ωθηση στα ευρω-τουρκικά παζάρια αναμένεται να δώσουν οι εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, με επίκεντρο τους όρους εφαρμογής αλλά και (πιθανής) επανεξέτασης της συμφωνίας που ΕΕ - Τουρκία υπέγραψαν το 2016. Ενώ τις τελευταίες βδομάδες έχουν αυξηθεί εκτιμήσεις και προτάσεις για την ανάγκη «επικαιροποίησης» της ευρω-τουρκικής συμφωνίας και με φόντο την αδιέξοδη κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνικά νησιά, χτες το βράδυ αναμενόταν να φτάσει στην Αγκυρα και να ξεκινήσει επαφές για το Μεταναστευτικό ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, που στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένο να έχει επαφές και στην Αθήνα. Τον Ζεεχόφερ είχε σχεδιαστεί να συνοδεύει και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ κανονικά αναμενόταν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, που ωστόσο ανέβαλε το ταξίδι.

Επίσης, στην Αγκυρα βρέθηκε χτες και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, που συνάντησε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Μιλώντας στη γερμανική «Suddeutsche Zeitung», ο Γ. Κουμουτσάκος είπε: «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος με τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Και πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί την περαιτέρω στήριξη της Τουρκίας. Οχι χωρίς όρους, αλλά το θεωρώ σημαντικό».

Πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε κι αυτός ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει απόλυτα άδικο» και ότι «πολλές φορές είχαμε την ευκαιρία να αναρωτηθούμε, εάν η καταβολή χρημάτων (σ.σ. που η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταβάλει στην Τουρκία για το Μεταναστευτικό) θα μπορούσε να γίνει ίσως πιο γρήγορα». Ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών, Στεφάν Μάιερ, είπε μάλιστα ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει πιθανή πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία. Το θέμα αυτό συντονίζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Από τη μεριά της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ έκρινε σκόπιμο να δηλώσει ότι η ευρω-τουρκική συμφωνία του 2016 «δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε».

Νέα φάση στα αντιλαϊκά παζάρια προμηνύει και η «Πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου», που οι τρεις χώρες θα υποβάλουν από κοινού στο επόμενο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7-8 Οκτώβρη στο Λουξεμβούργο. Μεταξύ άλλων, «οι τρεις χώρες συνηγορούν στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας 2016» και ενθαρρύνουν ΕΕ και λοιπά κράτη - μέλη «να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση κοινώς συμφωνημένων δεσμεύσεων». Οπως δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, πρόκειται μάλιστα για «ελληνική πρωτοβουλία» και ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συνδιαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ