Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Αφορμή για νέα ευρω-τουρκικά παζάρια

Σε Τουρκία και Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών

ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ωθηση στα ευρω-τουρκικά παζάρια αναμένεται να δώσουν οι εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, με επίκεντρο τους όρους εφαρμογής αλλά και (πιθανής) επανεξέτασης της συμφωνίας που ΕΕ - Τουρκία υπέγραψαν το 2016. Ενώ τις τελευταίες βδομάδες έχουν αυξηθεί εκτιμήσεις και προτάσεις για την ανάγκη «επικαιροποίησης» της ευρω-τουρκικής συμφωνίας και με φόντο την αδιέξοδη κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνικά νησιά, χτες το βράδυ αναμενόταν να φτάσει στην Αγκυρα και να ξεκινήσει επαφές για το Μεταναστευτικό ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, που στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένο να έχει επαφές και στην Αθήνα. Τον Ζεεχόφερ είχε σχεδιαστεί να συνοδεύει και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ κανονικά αναμενόταν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, που ωστόσο ανέβαλε το ταξίδι.

Επίσης, στην Αγκυρα βρέθηκε χτες και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, που συνάντησε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Μιλώντας στη γερμανική «Suddeutsche Zeitung», ο Γ. Κουμουτσάκος είπε: «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος με τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Και πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί την περαιτέρω στήριξη της Τουρκίας. Οχι χωρίς όρους, αλλά το θεωρώ σημαντικό».

Πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε κι αυτός ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει απόλυτα άδικο» και ότι «πολλές φορές είχαμε την ευκαιρία να αναρωτηθούμε, εάν η καταβολή χρημάτων (σ.σ. που η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταβάλει στην Τουρκία για το Μεταναστευτικό) θα μπορούσε να γίνει ίσως πιο γρήγορα». Ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών, Στεφάν Μάιερ, είπε μάλιστα ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει πιθανή πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία. Το θέμα αυτό συντονίζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Από τη μεριά της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ έκρινε σκόπιμο να δηλώσει ότι η ευρω-τουρκική συμφωνία του 2016 «δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε».

Νέα φάση στα αντιλαϊκά παζάρια προμηνύει και η «Πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου», που οι τρεις χώρες θα υποβάλουν από κοινού στο επόμενο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7-8 Οκτώβρη στο Λουξεμβούργο. Μεταξύ άλλων, «οι τρεις χώρες συνηγορούν στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας 2016» και ενθαρρύνουν ΕΕ και λοιπά κράτη - μέλη «να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση κοινώς συμφωνημένων δεσμεύσεων». Οπως δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, πρόκειται μάλιστα για «ελληνική πρωτοβουλία» και ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συνδιαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ