Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ» ΗΠΑ - ΕΕ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Πόρισμα του ΠΟΕ για «αθέμιτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις» στην «Airbus» έδωσε το πράσινο φως για επιβολή αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα

Η ευρωπαϊκή «Αirbus» «κόκκινο πανί» για τα αμερικανικά μονοπώλια

Copyright 2019 The Associated

Η ευρωπαϊκή «Αirbus» «κόκκινο πανί» για τα αμερικανικά μονοπώλια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που εισάγονται από την ΕΕ στις ΗΠΑ ανακοίνωσε, προχτές το βράδυ, η αμερικανική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στην πολυετή διαμάχη ΗΠΑ - ΕΕ, για «αθέμιτες» ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία και συγκεκριμένα στην «Airbus».

Ετσι, η απόφαση του ΠΟΕ δίνει το «ελεύθερο» στις ΗΠΑ από τις 18 Οκτώβρη να επιβάλουν δασμούς 10% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά αεροσκάφη και 25% σε πολλά άλλα προϊόντα, αξίας 7,5 δισ. δολαρίων (6,9 δισ. ευρώ), το υψηλότερο ποσό εισαγωγών για το οποίο ο ΠΟΕ έχει εγκρίνει δασμούς, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Στο επίκεντρο της 15ετούς διένεξης ΗΠΑ - ΕΕ στον ΠΟΕ βρισκόταν το ζήτημα αν η ΕΕ έδωσε στην «Airbus» για την κατασκευή του μοντέλου «A380» ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω κρατικών επιχορηγήσεων ή αν έδωσαν οι ΗΠΑ «πλεονέκτημα» στην «Boeing».

Από τους δασμούς πλήττεται σοβαρά η αεροναυπηγική βιομηχανία και συγκεκριμένα τα νέα αεροπλάνα και πολεμικά αεροσκάφη που κατασκευάζονται στην ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία). Επηρεάζονται επίσης πολυάριθμα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα με δασμούς 25%. Ο κατάλογος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ περιλαμβάνει από τυριά και βρώσιμα έλαια, πλήττοντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι πορτοκάλια, τσάντες, ρούχα, γαλλικά κρασιά, σκοτσέζικα και ιρλανδικά ουίσκι, μηχανήματα και εργαλεία από Γερμανία και Βρετανία, κ.ά.

Ενδεικτικά, η ιταλική ένωση αγροτών «Coldiretti» εκτίμησε ότι οι δασμοί θα επηρεάζουν ιταλικά αγροτικά προϊόντα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Τα ιταλικά κρασιά και το ελαιόλαδο εξαιρέθηκαν, αλλά αυξημένοι δασμοί θα επιβληθούν στα τυριά, στα οινοπνευματώδη ποτά και το επεξεργασμένο κρέας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΠΟΕ, οι δασμοί μπορούν να επιβάλλονται μέχρι η ΕΕ «να εξαλείψει τις εμπορικές στρεβλώσεις», κάτι που οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι έχει ήδη γίνει και οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΕ το εξετάζουν.

Αναμένεται κλιμάκωση της «εμπορικής διαμάχης»

Η εξελισσόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης - που κρύβει βαθύτερες γεωπολιτικές και οικονομικές αντιθέσεις - αναζωπυρώνεται με αυτόν το νέο γύρο δασμών. Μέχρι τώρα είχαν επιβληθεί δασμοί στις εισαγωγές ευρωπαϊκού αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση απειλούσε με δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τη Γερμανία. Μέσα στους προσεχείς μήνες αναμένεται μια άλλη απόφαση του ΠΟΕ για ενδεχόμενους δασμούς της ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας ακόμη και 12 δισ. δολαρίων (από εξαρτήματα αεροσκαφών, έως κέτσαπ και κονσόλες παιχνιδιών).

«Μεγάλη νίκη για την Αμερική» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την απόφαση του ΠΟΕ, προσθέτοντας ότι «για πολλά χρόνια οι άλλες χώρες εξαπατούσαν τις ΗΠΑ». Σε μια πρώτη αντίδραση η Κομισιόν υπογράμμισε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι κοντόφθαλμοι και αντιπαραγωγικοί και ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδιώξουν μια δίκαιη συμφωνία. Θυμίζουμε ότι ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται εδώ και περίπου ένα χρόνο σε διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία.

Στο μεταξύ, χτες, ο προτεινόμενος επίτροπος για οικονομικά και φορολογικά θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται έναν φόρο σε ξένες ρυπογόνες εταιρείες, έναν «συνοριακό φόρο άνθρακα» συμβατό με τους κανόνες του ΠΟΕ. Στόχος είναι να θωρακιστούν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απέναντι σε ανταγωνιστές σε χώρες με πιο χαλαρό πλαίσιο «προστασίας του περιβάλλοντος», κάτι που θα μπορούσε να πλήξει αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τη μείωση εκπομπών ρύπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ