Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
Παλιοί και νέοι «κόφτες» για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού»

Με «ανοιχτό» ζήτημα τον τρόπο κάλυψης του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, και όπως όλα δείχνουν τα αντιλαϊκά παζάρια με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Την ύπαρξη «δημοσιονομικού κενού» επιβεβαίωσε χτες υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε βεβαίως να αντιμετωπιστεί στο επόμενο διάστημα». Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτώβρη. Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει και η διαδικασία έγκρισης για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου προς το ΔΝΤ.

Τα παζάρια για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζονται σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ζήτημα της νέας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα εφαρμοστεί από 1η Γενάρη 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, αν και έχει αποφασιστεί ότι θα ισχύσει ο νέος συντελεστής 9% (από 22%) για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η έκπτωση φόρου (777 ευρώ), που μετατρέπεται σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ, θα «σβήνει» σταδιακά από τα 20.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω, όπως ισχύει σήμερα, ή αν ο «δημοσιονομικός κόφτης» θα ξεκινήσει από χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου βέβαια να στηριχθεί η κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού».

Πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι διεργασίες γύρω από την τελική διαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου - «σκούπα» για την απαλλαγή των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και για τις άλλες «εκκρεμότητες» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε σε χτεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των 4 «συστημικών» τραπεζικών ομίλων. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η παροχή και νέας δέσμης κρατικών εγγυήσεων - ύψους 9 δις - που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που οι τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι «επενδυτές» εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο της διαχείρισης των κάθε είδους προβληματικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα κρατικών εγγυήσεων συζητήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι με τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.

Εξάλλου, στην Αθήνα βρίσκεται από χτες ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί και σήμερα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ