ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Δεν ήξερε, δεν είδε, δεν άκουσε» ο δήθεν μετανοημένος χρυσαυγίτης

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η απολογία του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, πρώην βουλευτή Λάρισας της Χρυσής Αυγής ο οποίος αποχώρησε από τη ναζιστική οργάνωση το Μάρτη του 2014, όταν κατηγορήθηκε για πρώτη φορά για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σε σχετική δήλωση είχε κάνει λόγο για «σωρεία αποκαλύψεων για τη δράση μελών της, που χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική».

Ο ...μετανοημένος πρώην χρυσαυγίτης ανέφερε ότι εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή το 2012, ενώ πριν ήταν στο ΛΑ.Ο.Σ. Ακολουθώντας την πάγια γραμμή των χρυσαυγιτών ανέφερε ότι ήταν «υποστηρικτής και όχι μέλος», που έγινε μετά την εκλογή του, και ότι δεν υπήρχαν μέλη παρά μόνο στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως είπε, μόνο μετά την εκλογή του γνώρισε και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο, ισχυρισμός που προκάλεσε την εύλογη απορία του δικαστηρίου.

Αναφέρθηκε κι αυτός στο δήθεν μοναδικό καταστατικό για το οποίο κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή και έχει κατατεθεί στον Αρειο Πάγο. Οσο για το καταστατικό που έχει κατατεθεί από τον δημοσιογράφο Δ. Ψαρά και αναφέρεται στην «αρχή του αρχηγού», είπε ότι «κάποιος το έφτιαξε, δεν ξέρω ποιος και δεν ξέρω γιατί. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου»...

Ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής δήλωσε επίσης ότι δεν είχε πάρει χαμπάρι για όσα γίνονταν, ούτε για όσα γράφονταν σε άρθρα από στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, όπως από τον Κασιδιάρη, για τα γενέθλια του Χίτλερ, για το «όταν μπούμε στη Βουλή θα την κάνουμε Αγιο Παντελεήμονα», για το άρθρο του χρυσαυγίτη Γ. Μάστορα που έγραφε ότι «εμείς οι δυνατοί θα λιώσουμε τους άλλους σαν σκουλήκια», για σχετικές ομιλίες περί «σκληρής υπακοής» κ.λπ.

Χαρακτήρισε τα παραπάνω «οξύ πολιτικό λόγο» που τον χρησιμοποίησε και αυτός, εξαπολύοντας κατάρες, γιατί - όπως είπε - και στην Εκκλησία διαβάζονται «οι Χρυσοί Ψαλμοί του Δαβίδ, οι οποίοι είναι κατάρες προς άλλα έθνη», οπότε θεωρούσε ότι και αυτός μπορούσε να το κάνει...

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου για το «θάνατος και κακός ψόφος σε όλους τους άλλους», απάντησε: «Τι με ενδιαφέρουν εμένα τα παιδιά από το Πακιστάν; Δεν θα κάτσω να χολοσκάσω για τους άλλους, εκτός από τα ελληνόπουλα». Προσπαθώντας μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε πως δεν εννοούσε ότι θα τους σκοτώσει.

Κατά τον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή, όλα λίγο ως πολύ πήγαιναν καλώς, μέχρι που είδε «στην τηλεόραση κάποια πράγματα», στη Νίκαια «κάποιες φασαρίες», ειδικότερα τη δολοφονία Φύσσα, την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κ.λπ.

«Ξέρετε, ο αντίλογος είναι: Γιατί να ανεξαρτητοποιηθείτε μόνο όταν διαβάσατε τη δικογραφία, όπου είστε κατηγορούμενος;», ρωτήθηκε χαρακτηριστικά από το δικαστήριο. Τις δε εγκληματικές ενέργειες τις απέδωσε σε ψυχολογικές προεκτάσεις ατόμων που ξέφυγαν προς τον χουλιγκανισμό: «Κάποια άτομα, περιθωριακά από τη ζωή, βρίσκουν ένα χώρο να βγάλουν τα απωθημένα τους», ανέφερε.

Για τα τάγματα εφόδου, σαν όρο τον άκουσε «από την τηλεόραση πρώτη φορά», ισχυρίστηκε, όμως η όλη εμφάνιση (κολλητά μπλουζάκια, εμφανή τατουάζ, προκλητικό στιλ) δεν τον έβρισκε σύμφωνο γιατί παρέπεμπε σε μιλιταρισμό... Μάλιστα, όπως είπε, αυτή η ομάδα με στολές παραλλαγής «έρχονταν από τη Νίκαια και τον Πειραιά».

Επανέλαβε μετά από επίμονες ερωτήσεις του δικαστηρίου αυτά που είχε πει και στην ανάκριση, ότι μπορεί η Χρυσή Αυγή να είχε κρυφή εθνικοσοσιαλιστική ατζέντα, προσπαθώντας όμως να το υποβαθμίσει σε επίπεδο μεμονωμένων στελεχών. Δεν υπήρχε δημόσιος ναζιστικός χαιρετισμός, ανέφερε, αλλά ενδεχομένως σε ιδιωτικούς χώρους, και όταν τον παρέπεμψαν σε σχετικά φωτογραφικά ντοκουμέντα τα χαρακτήρισε γραφικά.

Χτες ολοκλήρωσε την απολογία του και ο Γ. Γερμενής ή «Καιάδας», από τα παλαιότερα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, ο οποίος αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή τον περασμένο Ιούλη, ακολουθώντας τον Ι. Λαγό στο σχηματισμό νέου κομματικού φορέα.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τις ζημιές σε Σκόπελο και Μεσολόγγι

Από τις καταστροφές στην περιοχή του Μεσολογγίου
Από τις καταστροφές στην περιοχή του Μεσολογγίου
Μεγάλες καταστροφές στις περιοχές του Νέου Κλήματος, της Γλώσσας, του Λουτρακίου και του Πανόρμου στη Σκόπελο προκάλεσαν η έντονη βροχόπτωση - χαλαζόπτωση και η ανεμοθύελλα που σημειώθηκαν στις 4 Οκτώβρη.

Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι το νησί εξακολουθεί να παραμένει ανοχύρωτο απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, αφού αντίστοιχες ζημιές έχει υποστεί και στο παρελθόν. Παράλληλα, αναδείχτηκαν οι διαχρονικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων όσο και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δημοτικών αρχών.

Με αφορμή τις μεγάλες ζημιές, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών μεταφέροντας τα αιτήματα των κατοίκων, μεταξύ άλλων για άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών στα σπίτια, στα καταστήματα και καταλύματα και την καταβολή πλήρους αποζημίωσης στους πληγέντες.

Να γίνει επίσης άμεσα εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ στην αγροτική παραγωγή, κύρια στα ελαιόδεντρα, που καταστράφηκαν, να προχωρήσουν άμεσα ο καθαρισμός, η συντήρηση και η αποκατάσταση των καταστροφών στο επαρχιακό και δασικό οδικό δίκτυο, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, στις σχολικές μονάδες και στα λιμάνια στο Λουτράκι και το Νέο Κλήμα από κονδύλια της Περιφέρειας και μέσω έκτακτης κρατικής επιχορήγησης, να δρομολογηθούν άμεσα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των οικισμών της Σκοπέλου, όπως και στα άλλα νησιά των Β. Σποράδων.

Την πληγείσα περιοχή επισκέφτηκε το Σάββατο 5 Οκτώβρη κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σκοπέλου, όπου διαπίστωσε από κοντά τις μεγάλες ζημιές. Στους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής τέθηκαν τα ζητήματα της ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των οικισμών, της διεκδίκησης έκτακτης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των οδικών και κτιριακών υποδομών, ιδίως των σχολείων, όπου πρέπει να γίνουν και εργασίες πρόληψης και προστασίας.

Στο Μεσολόγγι

Μεγάλες είναι οι καταστροφές από τις πλημμύρες και σε όλη την έκταση του δήμου Μεσολογγίου, κυρίως στο Λεσίνι, αλλά και σε Κατοχή, Νεοχώρι, Αιτωλικό, Γουριά, Σταμνά κι αλλού. Κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του Κόμματος, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές στη Δημοτική Ενότητα Οινιαδών.

Ο Νίκος Παπαναστάσης κάλεσε τους κατοίκους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, διεκδικώντας την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Παράλληλα, τους κάλεσε να καταδικάσουν όσους ευθύνονται, την Τοπική Διοίκηση, το δήμο Μεσολογγίου και την Περιφέρεια καθώς και την κυβέρνηση.

Οι καταστροφές αυτές και οι ζημιές «δεν είναι αναπόφευκτες ούτε απόρροια "ακραίων" φυσικών φαινομένων», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μεσολογγίου και προσθέτει: «Είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής, που εφαρμόζεται διαχρονικά, από όλες τις αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της ΕΕ και η οποία θεοποιεί το κέρδος και δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή (...) Κι ας μη χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όσοι υπηρετούν από διάφορες θέσεις τις κυβερνήσεις αυτές, είτε στους δήμους είτε στις Περιφέρειες».

ΕΚ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Ανακοίνωση για τις πλημμύρες

Το απαράδεκτο γεγονός της πρόσφατης πλημμύρας σε Πύλαρο και Θηνιά μέσα σε μόλις μια βδομάδα καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Πραγματικά το θράσος των υπεύθυνων ξεπερνάει τις αντοχές και την υπομονή των κατοίκων, που με το πρώτο σύννεφο τρέμουν και με την πρώτη βροντή κάνουν το σταυρό τους να μην πνιγούν στις λάσπες που αφήνει η "ανάπτυξη" του κεφαλαίου.

(...) Η εκπόνηση υδρολογικής - υδραυλικής μελέτης όλης της περιοχής, μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και τις άλλες παρεμβάσεις στα ρέματα, καθώς και η γενναία χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων (υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες και οριοθετήσεις, αποστραγγιστικές τάφροι, τοίχοι αντιστήριξης, λεκάνες ανάσχεσης ορμής νερού, καθαρισμοί κ.ά.), για την οριστική επίλυση του προβλήματος της απορροής των ομβρίων στην ευρύτερη περιοχή της Αγ. Ευφημίας, είναι έργα πρώτης προτεραιότητας. Αυτά τα έργα δεν χωρούν ούτε στην "ανάπτυξη για όλους" της ΝΔ, ούτε στη "δίκαιη ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ .

(...) Το ΕΚΚΙ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να μη δώσουν άλλη πίστωση χρόνου στους κυβερνητικούς και τοπικούς υπεύθυνους και να διεκδικήσουν τις δικές τους ανάγκες για μια σύγχρονη πολιτική προστασία από όλους τους κινδύνους: Να αποκατασταθούν με κρατικές δαπάνες όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές, να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι ζημιές στις ιδιωτικές υποδομές και στις μικρές επιχειρήσεις. Να εκπονηθεί σύγχρονη και επικαιροποιημένη υδρολογική - υδραυλική μελέτη όλης της περιοχής καθώς και άλλων που δοκιμάζονται στην περιοχή του δήμου Σάμης, να γίνουν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εκκρεμότητα αρκετά χρόνια τώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ