ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση εφαρμογών των εικαστικών τεχνών

Εγκαινιάστηκε, το περασμένο Σάββατο, η νέα έκθεση που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, στάση Μετρό «Κεραμεικός») και αφορά: «Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Κόσμημα, Μάσκες θεάτρου».

Η συγκεκριμένη έκθεση, όπως και οι άλλες εκθέσεις που διοργανώνει το ΕΕΤΕ, είναι βήμα επικοινωνίας για τους σύγχρονους εικαστικούς δημιουργούς, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς αισθητικούς αποκλεισμούς. Τους επισκέπτες στα εγκαίνια καλωσόρισε εκ μέρους του ΔΣ του ΕΕΤΕ η πρόεδρος, ζωγράφος - χαράκτρια, Εύα Μελά. Για το σκεπτικό της έκθεσης μίλησε ο Εφορος Διακοσμητικής του ΕΕΤΕ, αγιογράφος, ψηφιδογράφος Ευθύμης Παπαϊωάννου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «με τις εκθέσεις εφαρμογών των Εικαστικών Τεχνών, οι εικαστικοί καλλιτέχνες αναλαμβάνουν το μέρος που τους αναλογεί ώστε να αναδείξουν την κοινωνική, πνευματική και χρηστική λειτουργία των έργων».

Παράλληλα με την Εκθεση θα διεξαχθούν και ενδιαφέρουσες διαλέξεις και εργαστήρια. Πιο συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 18.00, στο υπόγειο σινεμά (αίθουσα κινηματογράφου) στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Ανάδειξη της συμβολής των εικαστικών τεχνών διαχρονικά στις παραστατικές τέχνες μέσα από τις έννοιες, τους ορισμούς, αλλά και μέσα από την ίδια τη σκηνική και θεατρική πράξη».

Την Πέμπτη 17 Οκτώβρη, στις 17.30, στο εργαστήριο Γυψοτεχνίας - Χαλκοχυτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών διάλεξη του γλύπτη Μάρκου Γεωργιλάκη με θέμα «Η Μάσκα στη ζωή και στην Τέχνη».

Το Σάββατο 19 Οκτώβρη, από τις 17.00 έως τις 20.00, στο «Μελίνα» εργαστήριο θεάτρου σκιών με τους καραγκιοζοπαίκτες Αγγελο και Αλέξανδρο Αλυμπέρτη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτώβρη και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Δ. Καταλειφός στον «Θάνατο του Εμποράκου»

Το αριστούργημα του Αμερικανού συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ ανεβαίνει από την Παρασκευή 18 Οκτώβρη στο Θέατρο «Εμπορικόν» (Σαρρή 11, Αθήνα) σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με τον Δημήτρη Καταλειφό στον εμβληματικό ρόλο του Γουίλι Λόμαν.

Το έργο ανεβαίνει εβδομήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του, το 1949 στη Νέα Υόρκη. Είναι η τρίτη φορά που ο Μίλερ σε έργο του καταπιάνεται με το αμερικανικό κραχ του 1929, επιχειρώντας να βρει τις αντίστοιχες αναλογίες με την εποχή που γράφει. Στον «Θάνατο του Εμποράκου» παρακολουθούμε την πορεία του Γουίλι Λόμαν, που μετά από τριάντα χρόνια δουλειάς σε μια εταιρεία απολύεται πριν από την ώρα της συνταξιοδότησής του, πριν εξοφλήσει την τελευταία δόση του στεγαστικού δανείου του. Πάντα υπήρχε κάτι το «ασταθές» στο χαρακτήρα του και τη δουλειά του. Αλλά ξαφνικά αυτή η «αστάθεια» γίνεται καθολική και τον συντρίβει... Το ζωηρό βήμα έφυγε, και μαζί το χαμόγελο από το πρόσωπό του και η εγκάρδια ζεστασιά από την προσωπικότητά του. Είναι τελειωμένος. Η ζωή του στοίχειωσε και τον πρόλαβε. Αφραγκος, ταπεινωμένος, απελπισμένος και λόγω του άνεργου γιου του, στα όρια της νευρικής κατάπτωσης, αγωνίζεται να αποδείξει στον εαυτό του και στους άλλους πως είχε δίκιο, πως οι αρχές του και όλα όσα πίστευε στη ζωή του ήταν σωστά. Ο Μίλερ με το έργο του παίρνει σαφή θέση ότι το «αμερικάνικο όνειρο» περί ίσων ευκαιριών στην εργασία και τη ζωή είναι μια τεράστια απάτη του κεφαλαίου...

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Ζιόβας, Χρήστος Ευθυμίου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Χρύσα Γκινίκη, Ιοκάστη - Αγαύη Παπανικολάου.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 20.30, Τετάρτη και Κυριακή 19.00.

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr.

Κινηματογραφικές προβολές για εκπαιδευτικούς και σχολεία

Από την ταινία της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους»
Από την ταινία της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους»
Επιμορφωτικές κινηματογραφικές προβολές που αφορούν στα πολιτιστικά προγράμματα κινηματογράφου αλλά και στην ευαισθητοποίηση πολιτιστικών σχολικών ομάδων διοργανώνει στις 22 και 23 Οκτώβρη ο Τομέας Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Οι προβολές εντάσσονται στο πλαίσιο του Δικτύου «Ο Πειραιάς στην Αντίσταση», που άρχισε πέρσι και θα λειτουργήσει και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Σκοπός του Δικτύου είναι η ανάλυση της περιόδου της Κατοχής στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας καθώς και της οργάνωσης και ανάπτυξης του αντιστασιακού κινήματος του ΕΑΜ στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των γύρω νησιών. Στο πλαίσιο του Δικτύου, πέρσι, είχε πραγματοποιηθεί επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Ο Πειραιάς στην Αντίσταση: Λογοτεχνία - Θέατρο», όπου παρουσιάστηκαν οι λογοτέχνες Στέλιος Γεράνης, Εκτωρ Κακναβάτος και ο ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης, ενώ σχετικές δράσεις έγιναν και στα σχολεία της πόλης που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Οι κινηματογραφικές ταινίες που θα προβληθούν τώρα είναι:

  • Τρίτη 22/10:10.00 - 13.00«Ενα τραγούδι για τον Αργύρη» - «Ein Lied fur Argyris», Stefan Haupt.
  • Τετάρτη 23/10:10.00 - 12.00«Πουλιά στο βάλτο», Αλίντα Δημητρίου. 12.00 - 13.00«Η ζωή στους βράχους», Αλίντα Δημητρίου.

Οι εκπαιδευτικοί - υπεύθυνοι κινηματογραφικών ομάδων και όσοι άλλοι υπεύθυνοι πολιτιστικών ομάδων επιθυμούν να προμηθευτούν υποστηρικτικό υλικό των ταινιών και να συμμετάσχουν στις προβολές, χρειάζεται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά φόρμα συμμετοχής και να την αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση polthdepeir@sch.gr.

Δωρεάν θέσεις για ανέργους

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει 300 δωρεάν θέσεις σε ανέργους, στη γενική δοκιμή της όπερας του Βιντσέντζο Μπελλίνι«Η υπνοβάτις», την Πέμπτη 10 Οκτώβρη, στις 19.00, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Η διανομή των δωρεάν θέσεων για τη γενική δοκιμή - με την επίδειξη δελτίου/βεβαίωσης ανεργίας και δελτίου ταυτότητας - θα γίνει στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), αύριο Τετάρτη, από τις 12.00 έως τις 17.00. Σημειώνεται ότι ο κάθε κάτοχος δελτίου/βεβαίωσης ανεργίας μπορεί να πάρει έως και δύο θέσεις για τη γενική δοκιμή. Για πληροφορίες μπορεί κανείς να καλέσει στο τηλέφωνο 2130885700.

Με αυτή την όπερα σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθεσία Μάρκο Αρτούρο Μαρέλλι εγκαινιάζεται η νέα σεζόν της Λυρικής. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Κρατικής Οπερας της Βιέννης και της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου, η οποία θεωρείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αναγνώσεις πάνω στο αριστούργημα του Μπελλίνι. Παραστάσεις θα δοθούν στις 11, 13, 16, 18, 20, 25, 27 και 29 Οκτώβρη.

H «Υπνοβάτις» αποτελεί μια ειδυλλιακή εικόνα αθωότητας και ευαισθησίας, μοναδική στην ιστορία του λυρικού θεάτρου. Η δε Αμίνα εξακολουθεί να είναι μια από τις πλέον συγκινητικές ηρωίδες της ιταλικής όπερας του 19ου αιώνα. Ειδικότερα η τελευταία της σκηνή συγκαταλέγεται στις πιο τρυφερές και ευαίσθητες του ρεπερτορίου. Η υπόθεση της όπερας διαδραματίζεται στις ελβετικές Αλπεις και αφορά τον έρωτα ανάμεσα στη χωριατοπούλα Αμίνα και τον αγαπημένο της Ελβίνο...

Μετά από μια μακρά περίοδο, όπου ερμηνευτές και λυρικά θέατρα είχαν λησμονήσει την «Υπνοβάτιδα», η αναβίωση της όπερας του Μπελλίνι για την Κάλλας, το 1955, στη Σκάλα του Μιλάνου, σε σκηνοθεσία του Λουκίνο Βισκόντι, υπήρξε αποκαλυπτική.

«Αρχιμάστορας Σόλνες» στα «Ιλίσια»

Ο Γρηγόρης Βαλτινός είναι ο Χάλβαρντ Σόλνες στο αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Χένρικ Ιψεν «Αρχιμάστορας Σόλνες» (1892), που έκανε πρεμιέρα χτες στο θέατρο «Ιλίσια» (Παπαδιαμαντοπούλου 4). Η μετάφραση, η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.

Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ενας ώριμος και φημισμένος αρχιτέκτονας παλεύει με την τρέλα των τύψεων που έχει για το παρελθόν και τη γυναίκα του. Τρέμει πως κάποιος νεότερος θα τον αντικαταστήσει. Ο ξαφνικός έρωτας για ένα κορίτσι θα τον οδηγήσει να αντιμετωπίσει το φόβο του για τα νιάτα και το φόβο του ύψους. Με ρυθμούς ψυχολογικού θρίλερ η εξέλιξη της ιστορίας θα φωτίσει την αλήθεια...

Μαζί με τον Γρηγόρη Βαλτινό οι Κατερίνα Λέχου, Αντίνοος Αλμπάνης, Ιώβη Φραγκάτου, Μιχάλης Αεράκης, Κατερίνα Κρέπη και Κώστας Καστανάς.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 18.15, Πέμπτη στις 20.00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ