ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Επικίνδυνος εφησυχασμός από την κυβέρνηση

Την ΕΕ και τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές ενώσεις επιχείρησε και πάλι να εμφανίσει ως τάχα «προστάτες» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, όπως και της διεθνούς ειρήνης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά και το χτεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την κατάσταση στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο (βλέπε αναλυτικά σελ. 4-5).

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, ο ΥΠΕΞ μετά το πέρας των εργασιών του ΣΕΥ είπε: «Η ΕΕ σήμερα μίλησε και μίλησε σταθερά και καθαρά. Με μία φωνή η οποία αναφέρεται στις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο. Καταδίκασε την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της εισβολής στη Συρία και με συγκεκριμένη αναφορά σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων, καθώς επίσης και με αναφορά με πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το Προσφυγικό».

«Αλλά μίλησε, επίσης, καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου», πρόσθεσε. «Πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή το οποίο επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά», προσθέτοντας πως «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό».

«Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός όλων μας το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμαστε όλοι και όταν η Τουρκία το παραβαίνει, οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις, για να καταλαβαίνουν όλοι πώς οφείλουν να συναλλάσσονται και να διαβιώνουν τα έθνη», κατέληξε, «φουσκώνοντας» τις αποφάσεις - «χάδι», κλείνοντας τα μάτια στο παζάρι της ΕΕ με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, που δίνει «αέρα στα πανιά» της, και καλώντας τα ιμπεριαλιστικά κέντρα... να διαφυλάξουν το διεθνές δίκαιο που έχουν κάνει κουρελόχαρτο για τα συμφέροντά τους.

Ο ίδιος, εξάλλου, μιλώντας προηγουμένως στην «Καθημερινή», έλεγε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζει Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, πως «έχουμε μια στρατηγική (σ.σ. με την Κύπρο) ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μια στρατηγική υλοποίησης, σε μεγάλο βαθμό, προηγουμένων αποφάσεων της ΕΕ που θέτουν το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία για έκνομες ενέργειες».

Βάζοντας κι άλλους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, ο Ν. Δένδιας έχρισε και τις ΗΠΑ προστάτη των ελληνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων, παραπέμποντας σε δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, που μόνο τέτοια δεν έλεγε: «Και οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στην περιοχή και διακηρύσσουν ότι η ορθή συμπεριφορά εμπεριέχει την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου τασσόμενες υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης. Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι ο κ. Πομπέο πήγε ένα βήμα παραπέρα. Κατονόμασε ποιος είναι ο "ζαβολιάρης", ποιος, με τον τρόπο που λειτουργεί, παραβαίνει τους κανόνες».

Ολα αυτά για τις δηλώσεις με τις οποίες ο Πομπέο παρέπεμπε ευθέως στα σχέδια συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με την ντόπια αστική τάξη πάντως, κατά τον υπουργό Εξωτερικών, να κάθεται στο τραπέζι των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων με... την αυτοπεποίθηση του γεωπολιτικού «μεντεσέ»: «Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός παίκτης, ο οποίος διαθέτει αυτοπεποίθηση. Εμείς βλέπουμε την Τουρκία ως ίσος προς ίσο. Εάν η Τουρκία έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτή είναι ισχυρή και απευθύνεται σε ανίσχυρο συνομιλητή, κάνει τεράστιο λάθος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει βγει από την οικονομική κρίση, αναπτύσσεται, μετέχει στο πιο εξελιγμένο σύστημα κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας, με πάρα πολλούς συνομιλητές, και επανέρχεται στα Βαλκάνια με δυνατότητες επιρροής».

Σημειωτέον, σήμερα, ο Δένδιας και ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, «οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν στην προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που μεταξύ άλλων θα συζητήσει τις εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία, καθώς και την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Ειδικότερα θα εξετασθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την κατάρτιση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027, το Brexit, το Μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή.

  • Την ίδια ώρα, η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει ανενόχλητη στην πράξη τις προκλήσεις της και στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, χτες 8 τουρκικά «F-16», τα 4 οπλισμένα, προχώρησαν σε 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Ακολούθησαν δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
«Αναμορφωμένο» σχέδιο με σταθερά την ανταγωνιστικότητα των ομίλων

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατίθεται σήμερα το «αναμορφωμένο» σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 με σταθερό σημείο αναφοράς τις νέες φοροελαφρύνσεις στις ισχυρές επιχειρήσεις και τους ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με τις άλλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας, όπως αυτές που περιέχονται στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το «ατού» της υπεραπόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στον προϋπολογισμό του 2019, γεγονός βέβαια που οφείλεται στη διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα καθώς και στην πρέσα διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών. Σήμερα επίσης δημοσιοποιούνται τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο φετινό 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης), τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζουν σημαντική υπέρβαση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αξιοποιούνται από την κυβέρνηση στα παζάρια με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» γύρω από το κλείσιμο του «δημοσιονομικού κενού» του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση των δημοσιονομικών περιθωρίων συνδυάζεται με νέα μέτρα στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων με «καμουφλάζ» τις παροχές - ψίχουλα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, όπως για την «αύξηση» του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης σε κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού.

Ο ΣΕΒ, με τη σειρά του, βάζοντας στο αντιλαϊκό «κάδρο» τις «κομβικές αλλαγές που θα προσέδιδαν ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση» επισημαίνει ότι «οι φοροελαφρύνσεις και η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για ιδιωτικές επενδύσεις, αν και αναγκαίες, δεν είναι και από μόνες τους ικανές συνθήκες για την απογείωση της ελληνικής οικονομίας».

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση του «δημοσιονομικού χώρου» μέσω της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής οι εγχώριοι βιομήχανοι τονίζουν: «Το φορολογικό σύστημα παραμένει δέσμιο παρεμβάσεων στήριξης των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα (φόρος εισοδήματος και περιουσίας), χωρίς μετρήσιμες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική επέκταση της φορολογικής βάσης και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους».

Η σύνοδος του ΔΝΤ

Με κεντρικό άξονα τη συγχρονισμένη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην παγκόσμια οικονομία ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την προσεχή Κυριακή στην Ουάσιγκτον οι εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Στο πλαίσιο της συνόδου αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, με έμφαση στην «ανάγκη» κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων στην «αγορά εργασίας», στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα δημοσιονομικά, ενώ η σχετική έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη Οκτώβρη.

Στη «δήλωση συμπερασμάτων» της πρόσφατης αποστολής στην Αθήνα, το ΔΝΤ αξιώνει μεταξύ άλλων τη μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου ορίου και βέβαια την κλιμάκωση των αντιλαϊκών παρεμβάσεων «σε όλους τους τομείς πολιτικής».

Πάγια η θέση του ΚΚΕ για την ψήφο των αποδήμων, δεν προσφέρεται για παζάρια

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων «με ιδιαίτερη ευθύνη, γιατί είναι ένα σύνθετο θέμα», τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ καταρχάς έχει θετική διάθεση, παρά τις αντιρρήσεις στα σημεία, για την ψήφο των ομογενών, τόνισε: «Από τη μια θέλουμε να διευκολυνθούν οι Ελληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, να ψηφίσουν. Από την άλλη, θέλουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις και οι εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν ότι θα ψηφίζουν αυτοί που θα έχουν συνέπειες από την πολιτική που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας».

Ο Μ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τη διαφωνία του ΚΚΕ με την επιστολική ψήφο. Τα άλλα δύο κριτήρια που θέτει το ΚΚΕ για την ψήφο των ομογενών είναι να απουσιάζουν έως 30 χρόνια από την Ελλάδα και να είναι φορολογούμενοι, όχι μόνο με ΑΦΜ αλλά με κάποιο φορολογητέο εισόδημα ή κατοικία, προκειμένου να υφίστανται τις συνέπειες της ψήφου τους. Ανέφερε μάλιστα τα παραδείγματα της Γερμανίας, η οποία έχει ως όριο τα 25 χρόνια και ζητά και τρίμηνη παρουσία, της Βρετανίας, που έχει επίσης χρονικούς περιορισμούς, ενώ στις ΗΠΑ είναι ετήσια η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι θα περιμένει να δει την πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, και βέβαια ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση θα γίνει επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. «Ταυτόχρονα, έχουμε πει ότι θα συνεκτιμήσουμε και τις δεσμεύσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζεται ότι προτάσσει ως «κόκκινη γραμμή» την ισοτιμία της ψήφου, σήμερα αυτή δεν υπάρχει, αφού π.χ. ο αριθμός ψήφων της ΝΔ και ο αριθμός ψήφων του ΚΚΕ δεν οδηγεί σε ανάλογη κοινοβουλευτική δύναμη, σε ισχύ βρίσκονται μέτρα όπως το πλαφόν, που κάθε άλλο παρά ισοτιμία της ψήφου σηματοδοτούν, κ.λπ.

Ο Μ. Παπαδόπουλος έθεσε επιπλέον το ζήτημα της διασφάλισης και με νομοτεχνική θωράκιση, γιατί όπως σημείωσε «μπορεί να παιχτούν παιχνίδια», όπως π.χ. «να διασφαλιστεί ένα "ναι" επί της αρχής και στη συνέχεια να "αδειαστούν" όλοι οι υπόλοιποι όροι ως αντισυνταγματικοί».

Ο Γ. Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επίσης μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» επανέλαβε ότι για το ΚΚΕ κύριο μέλημα είναι η διευκόλυνση όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε να μην υπάρχει αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Τόνισε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει την επιστολική ψήφο και προτάσσει την αυτοπρόσωπη παρουσία, π.χ. σε πρεσβείες, προξενεία κ.λπ., και ότι η πρότασή του είναι ολοκληρωμένη και ενιαία.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένας μετανάστης τέταρτης ή πέμπτης γενιάς, που ενδεχομένως έχει χάσει κάθε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, που δεν έχει υποχρεώσεις στην Ελλάδα, ούτε υπόκειται στις συνέπειες της επιλογής του, να έχει η ψήφος του την ίδια βαρύτητα με των υπολοίπων. Κι αυτό καθώς, υπογράμμισε, στην Ελλάδα υπάρχει συγκεκριμένο δίκαιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα κτήσης της ιθαγένειας, και συνεπώς εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, σε πάρα πολλούς μετανάστες τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς.

«Αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος, όλα τα κράτη τα οποία έχουν θεσπίσει την ψήφο των αποδήμων, δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, υπάρχει μια εμπειρία από άλλα κράτη που το έχουν εφαρμόσει, έχουν βάλει προϋποθέσεις και περιορισμούς», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ