Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
«Αναμορφωμένο» σχέδιο με σταθερά την ανταγωνιστικότητα των ομίλων

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατίθεται σήμερα το «αναμορφωμένο» σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 με σταθερό σημείο αναφοράς τις νέες φοροελαφρύνσεις στις ισχυρές επιχειρήσεις και τους ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με τις άλλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας, όπως αυτές που περιέχονται στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το «ατού» της υπεραπόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στον προϋπολογισμό του 2019, γεγονός βέβαια που οφείλεται στη διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα καθώς και στην πρέσα διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών. Σήμερα επίσης δημοσιοποιούνται τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο φετινό 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης), τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζουν σημαντική υπέρβαση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αξιοποιούνται από την κυβέρνηση στα παζάρια με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» γύρω από το κλείσιμο του «δημοσιονομικού κενού» του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση των δημοσιονομικών περιθωρίων συνδυάζεται με νέα μέτρα στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων με «καμουφλάζ» τις παροχές - ψίχουλα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, όπως για την «αύξηση» του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης σε κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού.

Ο ΣΕΒ, με τη σειρά του, βάζοντας στο αντιλαϊκό «κάδρο» τις «κομβικές αλλαγές που θα προσέδιδαν ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση» επισημαίνει ότι «οι φοροελαφρύνσεις και η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για ιδιωτικές επενδύσεις, αν και αναγκαίες, δεν είναι και από μόνες τους ικανές συνθήκες για την απογείωση της ελληνικής οικονομίας».

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση του «δημοσιονομικού χώρου» μέσω της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής οι εγχώριοι βιομήχανοι τονίζουν: «Το φορολογικό σύστημα παραμένει δέσμιο παρεμβάσεων στήριξης των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα (φόρος εισοδήματος και περιουσίας), χωρίς μετρήσιμες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική επέκταση της φορολογικής βάσης και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους».

Η σύνοδος του ΔΝΤ

Με κεντρικό άξονα τη συγχρονισμένη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην παγκόσμια οικονομία ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την προσεχή Κυριακή στην Ουάσιγκτον οι εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Στο πλαίσιο της συνόδου αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, με έμφαση στην «ανάγκη» κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων στην «αγορά εργασίας», στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα δημοσιονομικά, ενώ η σχετική έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη Οκτώβρη.

Στη «δήλωση συμπερασμάτων» της πρόσφατης αποστολής στην Αθήνα, το ΔΝΤ αξιώνει μεταξύ άλλων τη μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου ορίου και βέβαια την κλιμάκωση των αντιλαϊκών παρεμβάσεων «σε όλους τους τομείς πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ