Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ
Τέτοιες δράσεις καθιστούν το ΚΚΕ τον θεματοφύλακα της ιστορικής μνήμης

Ο χαιρετισμός του γλύπτη, Αντώνη Μυρωδιά

Είμαι πολύ συγκινημένος, για να πω πάρα πολλά πράγματα. Πραγματικά βλέπω την υλοποίηση μιας ιδέας, της οποίας μπορεί εγώ να είμαι ο φορέας, ο αρχικός συντελεστής, ωστόσο αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι αν και το Μνημείο φέρει την υπογραφή μου, το αποτέλεσμα είναι μια συλλογική προσπάθεια.

Αυτό που θέλω να πω, και το διαπίστωσα με χαρά στην ολιγοήμερη παραμονή μου στη Γυάρο, είναι η αυτοθυσία όλων των συντελεστών του έργου, κυρίως όμως κατάφερα να δω κι εγώ το Μνημείο και να κατανοήσω τη λειτουργία του στο χώρο. Γιατί, και για εμάς τους καλλιτέχνες, σε πολλές περιπτώσεις ξεκινάμε, ειδικά σε μεγαλεπήβολα έργα, και δεν ξέρουμε πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Είχα την ευκαιρία να το παρατηρήσω επί μακρόν στη λειτουργία του σε σχέση με το χώρο, σε σχέση με τη φυλακή, σε σχέση με τις προθέσεις μου να τιμηθούν όλοι αυτοί οι αγωνιστές που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, έχασαν και τη ζωή τους εδώ. Μπορώ να πω ότι σε αντιπαράθεση με το κτίριο της φυλακής, ως αντιπαραβολή δύο διαφορετικών ιδεολογιών, το Μνημείο λειτουργεί καταλυτικά και χαίρομαι πολύ γι' αυτό.

Θα σας πω δύο λόγια για το ίδιο το γλυπτό. Υπάρχουν δύο χαλύβδινα κελύφη, στα οποία δημιουργούνται ρωγμές, που οφείλονται σε κάποια ανοξείδωτα πρίσματα. Αυτή η αντιπαράθεση υλικών, αυτή η μορφοπλαστική τους χρήση, με εξυπηρετεί και στους συμβολισμούς που ήθελα να δώσω. Υπάρχει το παλιό, υπάρχει το στοιχείο της επιβολής και της κυριαρχίας του καπιταλιστικού συστήματος και υπάρχει το νέο, που έρχεται, είναι αναλλοίωτο. Ευαγγελίζεται το μέλλον και προδιαγράφει ένα θετικό όραμα για το μέλλον.

Σταματάω εδώ. Ετσι κι αλλιώς, αυτές οι στιγμές δεν ανήκουν σε εμένα. Ανήκουν σε όλους αυτούς τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και δεν έκαναν πίσω σε οποιαδήποτε περίπτωση. Επίσης, αυτές οι στιγμές ανήκουν στο ΚΚΕ, που με τέτοιες παρεμβάσεις, με τέτοιες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, είναι ο θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης και της ιστορικής αλήθειας. Καθιστά κάθε αγωνιστή, κάθε κομμουνιστή, μέλος ή φίλος του Κόμματος, επώνυμο, διακριτό και τιμώμενο πρόσωπο σε ένα κοινό όραμα και αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ