Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα «μάθημα» διαφορετικό από τα άλλα...

Ιστορικός περίπατος με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης

Εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας σε ένα «μάθημα» διαφορετικό από τα άλλα... Η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Μαθητικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ διοργάνωσαν ιστορικό περίπατο με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας.

Την ξενάγηση έκανε η Νατάσα Αβραμίδου, φιλόλογος, η οποία ανέδειξε το τεράστιο κατόρθωμα της ασίγαστης πάλης με όλες τις μορφές, και βασικά την ένοπλη, κατά της ναζιστικής κατοχής από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους, Ιταλούς και Βούλγαρους, που ήταν έργο των λαϊκών δυνάμεων, με επικεφαλής το ΚΚΕ.

Η εκκίνηση έγινε από την οδό Μέρλιν 6, όπου βρισκόταν το κολαστήριο της Γκεστάπο από το 1941 μέχρι το 1944, και τελευταίος σταθμός ήταν στην οδό Κοραή 4, όπου βρίσκονταν επίσης κρατητήρια της Γκεστάπο, ενώ μετά την Απελευθέρωση μέχρι τον Δεκέμβρη του '44 στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ. Στο ενδιάμεσο οι συμμετέχοντες πέρασαν από πολλά σημεία του κέντρου της Αθήνας, κάνοντας αναφορές και μαθαίνοντας πλευρές της Ιστορίας της περιόδου. Μίλησαν για τη δράση των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, όπως το πογκρόμ των ταγματασφαλιτών ενάντια στους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου, τα καζίνο και τα καμπαρέ που λειτουργούσαν με άδεια της Γκεστάπο και αποτελούσαν σφηκοφωλιά των συνεργατών των ναζί. Μίλησαν ακόμα για τον λιμό του χειμώνα 1941-1942, την πρώτη απεργία στην Κατοχή τον Απρίλη του 1942 από τους υπαλλήλους της Τηλεφωνικής Εταιρείας, των τηλεγραφείων και των ταχυδρομείων, τις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής, όπου έπεσαν νεκρές οι Παναγιώτα Σταθοπούλου, Κούλα Λίλη και Ολγα Μπακόλα, αλλά και τη μάχη του Δεκέμβρη του 1944 από τον ΕΛΑΣ της Αθήνας ενάντια στους Αγγλους κατακτητές.

Στο πλαίσιο του περιπάτου, έγινε κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν αυτήν τη συζήτηση μέσα στα σχολεία και με αφορμή τις ιστορικές επετείους του επόμενου διαστήματος, να απαντήσουν στη διαστρέβλωση και αναθεώρηση της ιστορικής αλήθειας, να οδηγήσουν τους μαθητές να γνωρίσουν την αλήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ