Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Υποκρισία για την τουρκική εισβολή στη Συρία

Η δήθεν αλληλεγγύη στην Κύπρο προκάλυμμα για την προώθηση της συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων στη ΝΑ Μεσόγειο

Στη γνωστή λογική των «ισορροπιών» κινείται το κείμενο Συμπερασμάτων των ΥΠΕΞ της ΕΕ (όπου συμμετείχε ο Ν. Δένδιας), που συνεδρίασαν χτες στο Λουξεμβούργο, σε δύο από τα βασικά θέματα του Συμβουλίου, αυτό της επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία και των παράνομων εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο πρώτο θέμα σημειώνεται ότι «η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία και να αποσύρει τις δυνάμεις της». Οι υπουργοί δεν μιλάνε καν για επέμβαση της Τουρκίας, αλλά για «στρατιωτική δράση», που την «καταδικάζουν» γιατί «υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν, να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Κάνει πιο δύσκολες τις προοπτικές της πολιτικής διαδικασίας του ΟΗΕ για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία. Και επίσης υπονομεύει σημαντικά την πρόοδο που έχει πετύχει ο Διεθνής Συνασπισμός για την ήττα του "Ισλαμικού Κράτους" και διατηρεί την απειλή του ΙΚ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως και για την ασφάλεια της Τουρκίας, την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

Αυτά λέγονται από τους εκπροσώπους της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που συνέβαλε μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που αιματοκύλισε τη Συρία, βύθισε στη φτώχεια και την προσφυγιά τον λαό της.

Και η υποκρισία συνεχίζεται στα Συμπεράσματα, λέγοντας ότι τάχα η ΕΕ είναι υπέρ «της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας». Επίσης, σημειώνεται, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ότι «η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σημαντικός παράγοντας στη συριακή κρίση και στην περιοχή» και ότι «οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται η ανοχή στη νέα σφαγή που είναι σε εξέλιξη και κατά τα άλλα ζητούνται «επειγόντως οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας ώστε να σταματήσουν οι στρατιωτικές μονομερείς ενέργειες».

Επίσης, υποτίθεται υπήρξε δέσμευση από κράτη - μέλη για σταμάτημα της εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία, αλλά δεν επιβλήθηκε ευρωπαϊκό εμπάργκο.

Τέλος, οι υπουργοί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται η ΕΕ «να συμβάλει στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη βοήθειας σε περιοχές όπου παραβιάζονται ή αγνοούνται τα δικαιώματα των ντόπιων πληθυσμών», μια σαφή προειδοποίηση ότι δεν θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο της λεγόμενης ελεύθερης ζώνης όπου θέλει η κυβέρνηση της Τουρκίας να στείλει τους Σύρους πρόσφυγες που έχει στο έδαφός της.

Στόχος η συνδιαχείριση

Σε ό,τι αφορά την επιθετικότητα της Τουρκίας με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι υπουργοί μιλούν για «παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και επιβεβαιώνουν «την πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Και το Συμβούλιο υπενθυμίζει παλιότερα συμπεράσματα της 15ης Ιούλη 2019, που ουσιαστικά προβάλλουν το ζήτημα της συνδιαχείρισης των πόρων της κυπριακής ΑΟΖ και της περιοχής, «αφού η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνει μέσω καλόπιστου διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ετσι υποτίθεται ότι το Συμβούλιο συμφωνεί για «τη θέσπιση καθεστώτος - πλαισίου περιοριστικών μέτρων έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές και καλεί την ύπατη εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν σχετικές προτάσεις το ταχύτερο». Δηλαδή, οι όποιες κυρώσεις αφήνονται να καταληχθούν μετά από παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων και ανάλογα με τα συμφέροντά τους με την Τουρκία και τη δράση των μονοπωλιακών τους ομίλων.

Αργότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ «παράνομες» και «μεροληπτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ