Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Γαλλία έστειλε πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

Η φρεγάτα «Lafayette» συμμετείχε την Κυριακή σε γαλλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση, ενώ στη Λάρνακα κατέπλευσε και η φρεγάτα «Auvergne»

Από γαλλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση τον περασμένο Ιούνη
Από γαλλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση τον περασμένο Ιούνη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Κοινή στρατιωτική άσκηση έκαναν την Κυριακή η Κύπρος και η Γαλλία, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε μία περίοδο που κλιμακώνονται οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί και τα παζάρια σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα «Lafayette» συμμετείχε στα γαλλο-κυπριακά γυμνάσια, ενώ στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσε και η φρεγάτα «Auvergne», δείχνοντας ότι το Παρίσι παίρνει τα μέτρα του για να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να υπερασπιστεί το ρόλο του στην περιφέρεια, όπως αναδεικνύουν και οι αντιδράσεις του για τις στρατιωτικές εξελίξεις στη Συρία (βλέπε σχετικό θέμα). Η «κινητικότητα» που ενισχύεται στρατιωτικά αλλά και διπλωματικά γύρω από την Κύπρο αποτελεί μέρος ευρύτερων ανταγωνισμών, σε μια περίοδο που φουντώνει η διαπραγμάτευση και μεταξύ Ευρωπαίων και Τούρκων για πολλά μέτωπα, όπως οι όροι συνεργασίας για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής. Θυμίζουμε ότι εδώ και μέρες έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη η άφιξη του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο «οικόπεδο» 7 της κυπριακής ΑΟΖ (για την εκμετάλλευση του οποίου η κυπριακή κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία με κοινοπραξία της γαλλικής «Total» και της ιταλικής «Eni»), ωστόσο και η χτεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ (βλ. σχετικό θέμα) επιβεβαίωσε ότι ζητούμενο δεν είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου ούτε φυσικά των συμφερόντων των δύο λαών.

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δήλωσε για τις ασκήσεις ότι «θέλουμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που ανήκουν στην κυριαρχία της».

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης, υποστήριξε ότι η παρουσία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) «δείχνει τη στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης», ενώ απαντώντας σε ερώτημα για την έλευση και ιταλικής φρεγάτας στην κυπριακή ΑΟΖ είπε πως «είμαστε σε επαφή και σε απόλυτο συντονισμό και με τη Γαλλία αλλά και με την Ιταλία».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες της κυπριακής (όπως και της ελληνικής) κυβέρνησης να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η ανάμειξη των Ευρωπαίων προμηνύει κάτι θετικό για τους λαούς, το αντίθετο συμβαίνει. Είναι ενδεικτική η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της «Eni», Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, που σημείωσε πως δεν ανησυχεί για την εμφάνιση του «Γιαβούζ», προσθέτοντας όμως ότι «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις (...) Σίγουρα δεν θέλω να ξεσπάσουν πόλεμοι για να κάνω γεωτρήσεις».

Θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες έχει αποκαλυφθεί πως ειδικά η «Eni» (αλλά και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου, όπως και αμερικανικές) βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» και με το ψευδοκράτος, εξετάζοντας «εναλλακτικές» και περιθώρια για διάφορες συνεργασίες στην Ενέργεια.

Γι' αυτό άλλωστε και ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κ. Οζερσάι, έσπευσε να χαρακτηρίσει «θετική εξέλιξη» τη δήλωση Ντεσκάλτσι, αναφέροντας πως «η εταιρεία συνειδητοποίησε ότι η Τουρκία μιλάει σοβαρά για το ζήτημα και ότι κι εμείς ως τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε έτοιμοι για ένα συμβιβασμό αν αυτές οι έρευνες διεξαχθούν πριν από μια λύση (του Κυπριακού). Ελπίζω όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών εταιρειών, να αρχίσουν να δίνουν στην ελληνοκυπριακή ηγεσία τα σωστά μηνύματα για το φυσικό αέριο. Μια αποφασιστική στάση με αποτρεπτικότητα στην εξωτερική πολιτική μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αποτελεσμάτων...».

Οπως είναι φυσικό, η δήλωση Ντεσκάλτσι θορύβησε τη Λευκωσία, ωστόσο ακόμα και οι «εξηγήσεις» που έδωσαν στελέχη της «Eni» δεν άλλαξαν κάτι. Ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, προσπάθησε να αντιστρέψει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι ο Ντεσκάλτσι εννοούσε ότι «δεν θέλουν να προκληθεί οποιοδήποτε επεισόδιο» και πρόσθεσε ότι η «δέσμευση της "Eni" στην Κύπρο είναι δεδομένη», οι προετοιμασίες για το ερευνητικό πρόγραμμα προχωρούν κανονικά και ήδη έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για το γεωτρύπανο που θα κάνει τις γεωτρήσεις των «Total» - «Eni».

Να σημειωθεί πάντως ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, με νέα NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύοντας μέρος της κυπριακής ΑΟΖ για άσκηση που προγραμμάτιζε τη Δευτέρα, από τις 4 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ., εντός των «οικοπέδων» 1, 5, 6 και 7, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά δημοσιεύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ