ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις διώξεις σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας

Οι εθνικιστές και νεοφασίστες ενισχύονται από τις ουκρανικές αστικές κυβερνήσεις, την ίδια ώρα που διώκονται οι κομμουνιστές

Copyright 2017 The Associated

Οι εθνικιστές και νεοφασίστες ενισχύονται από τις ουκρανικές αστικές κυβερνήσεις, την ίδια ώρα που διώκονται οι κομμουνιστές
Την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας και της εφημερίδας του κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο, η οποία έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην τοποθέτησή του ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:

«Στις 16 Ιουλίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας επέβαλε την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας. Στις 19 Αυγούστου απαγορεύτηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου η κυκλοφορία της εφημερίδας "Rabochaya Gazeta" (Εφημερίδα των Εργατών) του ΚΚ Ουκρανίας. Επίσης του απαγορεύτηκε το δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές. Τα παραπάνω αποδεικνύουν τα υποκριτικά συνθήματά σας περί "ελευθερίας", "ανθρώπινων δικαιωμάτων" και "πολιτικών ελευθεριών".

Η κυβέρνησή σας, όπως και οι προηγούμενες, κάνει τις πλάτες σε φασιστικές συμμορίες και, όπως ειπώθηκε και προηγουμένως εδώ, συμμετέχει σε συναντήσεις και τιμά πολιτικούς απόγονους των ναζί, ενώ προκλητικά και ανιστόρητα, με τη στήριξη της ΕΕ, εξισώνει τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού.

Πώς τοποθετείστε, λοιπόν, απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες και εξοργιστικές αποφάσεις και στο αναφαίρετο δικαίωμα στην πολιτική δραστηριότητα των κομμουνιστών, στην ανεμπόδιστη διάδοση των ιδεών τους;».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ αναγκάστηκε να παραδεχτεί τις διώξεις σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας, τις απέδωσε όμως στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ισχυρίστηκε υποκριτικά ότι «σε θεωρητικό επίπεδο, σας καταλαβαίνω απόλυτα και συμφωνώ μαζί σας, στη βάση ότι καμία ιδεολογία δεν θα πρέπει να απαγορεύεται», ενώ στη συνέχεια, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησής του, παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την άρση των απαγορεύσεων και των διώξεων, κάνοντας λόγο γενικά και αόριστα για «μετάθεση σε μελλοντικό χρόνο της εφαρμογής» τέτοιων μέτρων. Επιπρόσθετα, σχετικά με τη στήριξη των ναζιστικών συμμοριών από την κυβέρνησή του, όπως και από τις προηγούμενες, ανέφερε προκλητικά: «Γίνεται συχνά αυτή η ερώτηση, γιατί έχουμε πολλούς εξτρεμιστές. Αλλά έτσι είναι όταν σου κλέβουν τα εδάφη, τους ανθρώπους, όταν σκοτώνεται ο λαός σου, χρειάζεται να αξιοποιείς και τους εξτρεμιστές»...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εθνικιστών και νεοναζί

Αναμένεται η απάντηση του Ρωσικού Πατριαρχείου προς την Ελληνική Εκκλησία, που αναγνώρισε την «αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία»

ΚΙΕΒΟ.--

Κραυγάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία», χιλιάδες νεοναζί και εθνικιστές, μαζί με βετεράνους του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία και μέλη των «εθελοντικών ταγμάτων», διαδήλωσαν τη Δευτέρα το βράδυ στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αντιτίθενται στη «φόρμουλα Σταϊνμάγερ» (παρακλάδι των συμφωνιών του Μινσκ) για «ειδικό καθεστώς» και διεξαγωγή εκλογών στο Ντονμπάς, καθώς και στη συμφωνημένη απεμπλοκή των στρατευμάτων στις περιοχές Ζολότε (Λουγκάνσκ) και Πετρόφσκι (Ντονέτσκ), η οποία ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί, καθώς βετεράνοι και «εθελοντές» έχουν εντείνει τη δράση τους στη γραμμή επαφής με το Ντονμπάς.

Ξανά τα εκκλησιαστικά ως μέρος του γεωπολιτικού ανταγωνισμού

Στο μεταξύ, ξεκάθαρη θέση στις γεωπολιτικές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ευθυγραμμιζόμενη με την ευρωατλαντική κυβερνητική πολιτική, πήρε το περασμένο Σάββατο η σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τη νέα αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία το Ρωσικό Πατριαρχείο χαρακτηρίζει σχισματική. Είχε προηγηθεί η εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν από περίπου ένα χρόνο, ενώ μετά την απόφαση του Σαββάτου ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον τελευταίο να εκφράζει την ικανοποίησή του. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς επτά ιεράρχες διαφώνησαν, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα περίπου δέκα μητροπολίτες διαφωνούν και ετοιμάζουν ανοιχτή επιστολή.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση της «δεξαμενής σκέψης» «Βαλντάι», αποκαλύπτοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις: «Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στις Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, και όταν δεν βλέπουν την επιθυμία να υπακούσουν, προσπαθούν μέσω απειλών να διασπάσουν την τοπική τους Εκκλησία».

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αύριο Πέμπτη θα απαντήσει εκ μέρους του Πατριαρχείου Μόσχας για τις συνέπειες που θα έχει η απόφαση της Ελληνικής Εκκλησίας να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στη «νέα Εκκλησία» της Ουκρανίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δεκάδες τραυματίες στις διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη

Ενάντια στις καταδίκες των αυτονομιστών πρώην ηγετών της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, στις διαδηλώσεις που έγιναν προχτές στη Βαρκελώνη, με κλείσιμο δρόμων, σιδηροδρόμων και του αεροδρομίου, ενάντια στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας να καταδικάσει 12 αυτονομιστές πολιτικούς, επιβάλλοντας στους 9 από αυτούς ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια.

Τρία άτομα τραυματίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας και άλλα 75 στις συγκρούσεις στον τερματικό σταθμό Τ1 του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης «Ελ Πρατ». Η αστυνομία της Καταλονίας (Mossos d' Esquadra) προσπάθησε να εμποδίσει με τη βία την είσοδο των διαδηλωτών στο αεροδρόμιο και σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής τηλεόρασης τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν. Αναφέρθηκε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν από αστυνομικούς πλαστικές σφαίρες. Εξαιτίας της διαδήλωσης στο «Ελ Πρατ» ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις. Μέχρι χτες το απόγευμα η κατάσταση στη Βαρκελώνη ήταν ήρεμη, αν και αναφέρονταν ορισμένα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων.

Στο μεταξύ, ο νυν Πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα, επίσης αυτονομιστής, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις «κατά της άδικης απόφασης καταδίκης των κρατούμενων πολιτικών».

O πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, σοσιαλδημοκράτης Οριόλ Ζουνκέρας, που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση για στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος εξαιτίας της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας (1/10/2017), δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters», από τη φυλακή όπου βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια, πως οι δικαστικές ποινές μόνο θα δυναμώσουν «το κίνημα της ανεξαρτησίας». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αργά ή γρήγορα ένα δημοψήφισμα θα είναι αναπόφευκτο» και τόνισε ότι «δεν θα παραιτηθούμε». Ο ίδιος και άλλοι καταδικασθέντες σχεδιάζουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Εκφράζουν στην Καταλονία το τμήμα εκείνο της αστικής τάξης που βλέπει τα συμφέροντά του να ικανοποιούνται καλύτερα εκτός Ισπανίας και εντός ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα, καταφέρνει να χειραγωγεί λαϊκά στρώματα.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις νέες πρόωρες εκλογές στην Ισπανία (10 Νοέμβρη), το θέμα που έχει τεθεί με την κίνηση της Καταλονίας για ανεξαρτησία «χθες, σήμερα και αύριο θα παραμείνει ένα πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί», αναγνώρισε ο Ισπανός υπηρεσιακός ΥΠΕΞ και προτεινόμενος για επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι δουλειά των δικαστών να επιλύσουν το πολιτικό πρόβλημα». Ο ίδιος κάλεσε σε διάλογο στο πλαίσιο του Συντάγματος, που δεν προβλέπει δημοψηφίσματα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας από το ισπανικό κράτος.

Πάντως ο Τόρα διαμήνυσε ότι η περιφερειακή κυβέρνηση «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα της Καταλονίας για αυτοδιάθεση», υποστήριξε ότι «το δημοψήφισμα είναι η πιο θετική λύση» και αναρωτήθηκε τι προτείνει η ισπανική κυβέρνηση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων σε βάρος της Λιβύης ζήτησε χτες με συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ» ο στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, υποστηρίζοντας ότι η ένοπλη οργάνωσή του «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» θα μπορούσε να είχε εξαλείψει την τρομοκρατία χρόνια πριν, εάν είχε πρόσβαση σε κατάλληλα όπλα, ενώ αντίθετα οι τρομοκρατικές οργανώσεις εξοπλίζονται άνετα από λαθρέμπορους.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Μια επταώροφη πολυκατοικία κατέρρευσε στις 10.30 π.μ. τοπική ώρα χτες στην πόλη Φορταλέζα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ενώ συγγενείς αναζητούν άλλους 10 ένοικους, που φαίνεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια και δεκάδες είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τα αίτια αυτής της κατάρρευσης ερευνώνται.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, δεκάδες σπίτια και εκατοντάδες εκτάρια δασικής έκτασης έγιναν παρανάλωμα πυρός από το απόγευμα της Δευτέρας στη διάρκεια πυρκαγιών που ξέσπασαν σε χωριά νότια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού, καθώς και σε συνοριακές περιοχές της Συρίας. Η λιβανέζικη κυβέρνηση ζήτησε επειγόντως τη βοήθεια γειτονικών χωρών, με την Κύπρο να στέλνει πρώτη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Αληθινό κολαστήριο, όπου δεκάδες παιδιά και ενήλικες βιάζονταν και βασανίζονταν συστηματικά σε υποτιθέμενο σχολείο για την εκμάθηση του Κορανίου, ανακάλυψαν οι νιγηριανές αρχές σε επιδρομή που έκαναν χτες στην περιοχή Κατσίνα της βόρειας πολιτείας Καντούνα. Στο σπίτι του τρόμου εντοπίστηκαν 69 άνθρωποι ηλικίας από 7 έως 40 ετών δεμένοι με αλυσίδες. Κάπου 150 άλλοι είχαν καταφέρει να αποδράσουν μετά από εξέγερση.

ΡΙΑΝΤ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε χτες ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, σε μία προσπάθεια να παίξει «μεσολαβητικό» ρόλο μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Αναβλήθηκε χτες η δίκη του πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, που βαρύνεται με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε με περίπου 240.000 ευρώ, σε μία παλιά υπόθεση για συμβόλαιο εξοπλισμών από το γαλλικό πολεμικό μονοπώλιο «Τhales». Οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολλές φορές αποσυρθεί και στη συνέχεια έχουν απαγγελθεί εκ νέου έπειτα από προσφυγές και αμφιλεγόμενες αποφάσεις της Γενικής Εισαγγελίας.

ΜΟΣΧΑ.-- Την υποβολή του Αυστραλού δημοσιογράφου και ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks» Τζούλιαν Ασάνζ σε βασανιστήρια στις βρετανικές φυλακές κατήγγειλε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι «Rossiya-24», αναφερόμενος στο υποκριτικό ενδιαφέρον δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία. Ζήτησε από τη Βρετανία να απελευθερώσει τον Ασάνζ και από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του πρώην υπαλλήλου - χάκερ της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, που έχει καταφύγει στη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ