Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δεκάδες τραυματίες στις διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη

Ενάντια στις καταδίκες των αυτονομιστών πρώην ηγετών της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, στις διαδηλώσεις που έγιναν προχτές στη Βαρκελώνη, με κλείσιμο δρόμων, σιδηροδρόμων και του αεροδρομίου, ενάντια στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας να καταδικάσει 12 αυτονομιστές πολιτικούς, επιβάλλοντας στους 9 από αυτούς ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια.

Τρία άτομα τραυματίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας και άλλα 75 στις συγκρούσεις στον τερματικό σταθμό Τ1 του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης «Ελ Πρατ». Η αστυνομία της Καταλονίας (Mossos d' Esquadra) προσπάθησε να εμποδίσει με τη βία την είσοδο των διαδηλωτών στο αεροδρόμιο και σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής τηλεόρασης τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν. Αναφέρθηκε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν από αστυνομικούς πλαστικές σφαίρες. Εξαιτίας της διαδήλωσης στο «Ελ Πρατ» ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις. Μέχρι χτες το απόγευμα η κατάσταση στη Βαρκελώνη ήταν ήρεμη, αν και αναφέρονταν ορισμένα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων.

Στο μεταξύ, ο νυν Πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα, επίσης αυτονομιστής, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις «κατά της άδικης απόφασης καταδίκης των κρατούμενων πολιτικών».

O πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, σοσιαλδημοκράτης Οριόλ Ζουνκέρας, που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση για στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος εξαιτίας της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας (1/10/2017), δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters», από τη φυλακή όπου βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια, πως οι δικαστικές ποινές μόνο θα δυναμώσουν «το κίνημα της ανεξαρτησίας». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αργά ή γρήγορα ένα δημοψήφισμα θα είναι αναπόφευκτο» και τόνισε ότι «δεν θα παραιτηθούμε». Ο ίδιος και άλλοι καταδικασθέντες σχεδιάζουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Εκφράζουν στην Καταλονία το τμήμα εκείνο της αστικής τάξης που βλέπει τα συμφέροντά του να ικανοποιούνται καλύτερα εκτός Ισπανίας και εντός ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα, καταφέρνει να χειραγωγεί λαϊκά στρώματα.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις νέες πρόωρες εκλογές στην Ισπανία (10 Νοέμβρη), το θέμα που έχει τεθεί με την κίνηση της Καταλονίας για ανεξαρτησία «χθες, σήμερα και αύριο θα παραμείνει ένα πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί», αναγνώρισε ο Ισπανός υπηρεσιακός ΥΠΕΞ και προτεινόμενος για επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι δουλειά των δικαστών να επιλύσουν το πολιτικό πρόβλημα». Ο ίδιος κάλεσε σε διάλογο στο πλαίσιο του Συντάγματος, που δεν προβλέπει δημοψηφίσματα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας από το ισπανικό κράτος.

Πάντως ο Τόρα διαμήνυσε ότι η περιφερειακή κυβέρνηση «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα της Καταλονίας για αυτοδιάθεση», υποστήριξε ότι «το δημοψήφισμα είναι η πιο θετική λύση» και αναρωτήθηκε τι προτείνει η ισπανική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ