Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Παζαρεύουν συμφωνία μέχρι την τελευταία στιγμή...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Παζάρια μέχρι την ύστατη ώρα συνέχιζαν χτες διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, δηλώνοντας, για πρώτη φορά, ότι υπάρχουν πιθανότητες για τη σύναψη μίας «βάσης συμφωνίας», ώστε να αποτραπεί ένα άτακτο Brexit που θα μπορούσε να αποβεί σημαντικά επιζήμιο και για τις δύο πλευρές.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δήλωναν σε δημοσιογράφους πως καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να έχουν μέχρι σήμερα το απόγευμα έτοιμη μία «νομική φόρμα συμφωνίας», την οποία θα μπορούν να συζητήσουν την Πέμπτη, κατά την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών - μελών. Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, παραδέχτηκε ότι παρέμεναν αρκετά τα σημαντικά ζητήματα τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, λέγοντας: «Είναι καιρός να γίνουν οι καλές προθέσεις ένα νομικό κείμενο».

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ερωτηθείς για τα σχόλια που αποδίδονται στον Μισέλ Μπαρνιέ, ότι πρέπει να συμφωνηθεί ένα νομικό κείμενο, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Τζόνσον γνωρίζει τους χρονικούς περιορισμούς.

Από την άλλη μεριά, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ παρομοίασε τις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με τον «τετραγωνισμό του κύκλου». Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι είναι πρόθυμη να εργαστεί μέχρι «την τελευταία στιγμή» για την εξασφάλιση μίας διατεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Μιλώντας σε βιομήχανους, πρόσθεσε πως πλέον «είναι σαφές πως η Βρετανία θα εξελιχθεί σε ακόμη έναν ανταγωνιστή της Ευρώπης, στο κατώφλι της» και πως γι' αυτό θα πρέπει η ΕΕ «να γίνει ακόμη πιο σθεναρά ανταγωνιστική και να αναλάβει τη γεωπολιτική ευθύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ