ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕURO 2020
Πολιτικές σκοπιμότητες, ναζιστικά φαντάσματα και ρατσισμός

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η ενέργεια των Τούρκων παικτών στο Παρίσι

Associated Press

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η ενέργεια των Τούρκων παικτών στο Παρίσι
Για άλλη μια φορά τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης έγιναν χώρος «ξεπλύματος» των αποτελεσμάτων των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παράλληλα προώθησης μισαλλοδοξίας και ρατσισμού μέσα από την παρουσία φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων στις εξέδρες. Αυτά ήταν τα δύο βασικά στοιχεία που στιγμάτισαν την 7η και την 8η αγωνιστική της φάσης των προκριματικών ομίλων του Euro 2020, οι οποίες διεξάχθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Τα περιστατικά που έλαβαν χώρα δεν είναι ούτε πρωτόγνωρα ούτε μεμονωμένα στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, όπου πέραν των ανταγωνισμών για τα πρωτεία και τα όλο και μεγαλύτερα κέρδη καλλιεργείται και το έδαφος για επικίνδυνους πειραματισμούς, με απώτερους σκοπούς. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν μεταφερθεί ουκ ολίγες φορές στις εξέδρες των γηπέδων ή ακόμα και μέσα στους αγωνιστικούς χώρους από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, με σκοπό τη δημιουργία ενός «βολικού» κλίματος.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Βόρεια Συρία με την τουρκική επέμβαση, ενώ δεν έλειψαν κρούσματα ρατσισμού ως αποτέλεσμα της παρουσίας φασιστοειδών στις εξέδρες.

Τουρκική προκλητικότητα, σιγή UEFA

Με την τουρκική επέμβαση στη Βόρεια Συρία να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Τουρκίας προχώρησαν σε μια ενέργεια που προκάλεσε αντιδράσεις: Τόσο στον εντός έδρας αγώνα με την Αλβανία όσο και στο Παρίσι κόντρα στην Γαλλία, πανηγύρισαν χαιρετώντας στρατιωτικά, σε ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης της επέμβασης του τουρκικού στρατού. Η ενέργεια αυτή δεν πέρασε ανεκμετάλλευτη από την τουρκική αστική τάξη, εκπρόσωποι της οποίας φρόντισαν να την προβάλουν κατάλληλα, σε μια προσπάθεια να «ξεπλύνουν» τα σχέδιά τους με θύματα τους λαούς της περιοχής.

Το περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με μπροστάρηδες τους Γάλλους, οι οποίοι ζήτησαν από την UEFA την τιμωρία της Τουρκίας. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία όμως, σε μια στάση που προκάλεσε αίσθηση, δεν προχώρησε σε καμία συγκεκριμένη αντίδραση και περιορίστηκε σε δηλώσεις ότι τα περιστατικά «θα εξεταστούν». Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, π.χ. απέναντι σε δράσεις μέσα στα γήπεδα ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία ή σε εκδηλώσεις υποστήριξης του Παλαιστινιακού λαού, η UEFA είχε κινηθεί άμεσα για την τιμωρία ομάδων (π.χ. ΑΕΚ) ή ποδοσφαιριστών (Σέρβοι).

Ναζιστικά φαντάσματα και ρατσισμός

Σε ένα άλλο περιστατικό, στην Σόφια και στον αγώνα της Βουλγαρίας με την Αγγλία, για μια ακόμα φορά στην περιοχή των Βαλκανίων έκαναν την εμφάνισή τους φασιστικές - ναζιστικές νοοτροπίες και ρατσιστικά συναισθήματα. Ο αγώνας διακόπηκε δύο φορές εξαιτίας λεκτικών επιθέσεων ρατσιστικού χαρακτήρα σε βάρος συγκεκριμένων παικτών της ομάδας της Αγγλίας από Βούλγαρους οπαδούς, οι οποίοι προχώρησαν επίσης σε επιδεικτικές πόζες με ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Ο αγγλικός Τύπος αντέδρασε έντονα, ενώ θέση πήρε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, που ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ, όπως και έγινε. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η βουλγαρική αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους στα γραφεία της Ομοσπονδίας μετά τα γεγονότα.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στον αγώνα η UEFA κάλεσε σε απολογία τη Βουλγαρία, με το κατηγορητήριο, εκτός των ναζιστικών και ρατσιστικών συμπεριφορών, να περιλαμβάνει ρίψη αντικειμένων και ασέβεια απέναντι στον αγγλικό εθνικό ύμνο. Σε χτεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ζήτησε «συνεργασία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον πόλεμο για την καταπολέμηση του ρατσισμού», ενώ υποσχέθηκε «να ενισχύσει την αποφασιστικότητα» της Συνομοσπονδίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
«Πέταξε» το Περιστέρι, μπλακ άουτ για ΠΑΟΚ

Μια σπουδαία εκτός έδρας επιτυχία για το Περιστέρι και μια εντός έδρας ήττα για τον ΠΑΟΚ περιλάμβανε από ελληνικής πλευράς η χτεσινή πρεμιέρα της νέας σεζόν του FIBA Champions League με τη διεξαγωγή της 1ης αγωνιστικής των ομίλων.

Το Περιστέρι... γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο την επιστροφή του μετά από 15 χρόνια σε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις επικρατώντας στην Τουρκία της Γκαζιαντέμπ με 70-64 για τον 3ο όμιλο κάνοντας ιδανικό ξεκίνημα σε πρακτικό και ψυχολογικό επίπεδο. Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου χρειάστηκε να κάνουν την ανατροπή από το -16 ανεβάζοντας τους ρυθμούς τους στην επανάληψη. Αρχικά η ελληνική ομάδα, επηρεασμένη και από τη 15λεπτη καθυστέρηση έναρξης (λόγω προβλήματος στο χρονόμετρο), έδειξε να έχει αρκετά προβλήματα κυρίως στην άμυνα, με αποτέλεσμα να μείνει νωρίς πίσω στο σκορ (10-0 στο 3', 25-12 στο 10'). Στο β' μέρος ωστόσο η εικόνα του Περιστερίου άλλαξε αφού με πρωταγωνιστή τον Γκρέι (με 8 συνεχόμενους πόντους) ανέτρεψε την κατάσταση περνώντας μπροστά με 42-46 και έκτοτε δεν έχασε την πρωτοπορία στο σκορ μέχρι τέλους. Ξεχώρισαν από το Περιστέρι οι Σμιθ (13 π.) και Γκρέι (15 π.) ενώ από την Γκαζιαντέμπ ο Κρόφορντ (16 π.).

Στην Πυλαία ο ΠΑΟΚ υπέστη ήττα από την Μπεσίκτας με 69-60 σε παιχνίδι για τον 4ο όμιλο πληρώνοντας το μπλακ άουτ και την έλλειψη αντίδρασης στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Ο «Δικέφαλος» κατάφερε να στέκεται καλά απέναντι στον ισχυρό αντίπαλο για τρεις περιόδους (17-16 στο 10', 33-32 στο ημίχρονο, 49-47 στο 30') με τους Νουλς (11 π.) και Λούις (19 π.) να προσφέρουν πολύτιμες βοήθειες. Ωστόσο στην 4η περίοδο η Μπεσίκτας αντέδρασε, με πρωταγωνιστές τους Γκότσερ (19 π. 5/7 τρίποντα), Τζέιμς Μακ Αντου (12 π.) βρήκε τα μακρινά σουτ και πραγματοποιώντας ένα σερί 14-0 στα τελευταία λεπτά μετέτρεψε το εις βάρος της 60-55 στην τελική της νίκη με 69-65.

Πρεμιέρα στο ΟΑΚΑ για την ΑΕΚ

Προερχόμενη από την ήττα στη Λήμνο από τον Ηφαιστο για το πρωτάθλημα η ΑΕΚ ψάχνει το καλό... ποδαρικό στη διοργάνωση φιλοξενώντας στο ΟΑΚΑ την Ορτέζ για τον 2ο όμιλο (19.30, ΕΡΤ Sports). Κόντρα στο πάλαι ποτέ σπουδαίο όνομα του γαλλικού μπάσκετ ψάχνει την επιτυχία και για ψυχολογικούς λόγους ενόψει και της αναμέτρησης με το Περιστέρι για το πρωτάθλημα που ακολουθεί. Στα αγωνιστικά, στην αποστολή των «κιτρινόμαυρων» επέστρεψε ο Νίκος Γκίκας που αποθεραπεύτηκε, ωστόσο παραμένει εκτός ο Γιάνκοβιτς.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για τα γήπεδα σε Σεπόλια και Αμπελόκηπους

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα γήπεδα μπάσκετ στο 10ο Κέντρο Νεότητας στα Σεπόλια και στο 7ο αντίστοιχο στους Αμπελόκηπους βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης του δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας Χάρη Βουρδουμπά στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Ο Χάρης Βουρδουμπάς τόνισε πως τα συγκεκριμένα Κέντρα βρίσκονται εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να στερούν τη δυνατότητα χρήσης από κατοίκους των δύο γειτονιών αλλά και από τοπικά σωματεία. Ζήτησε δε ενημέρωση από τους αρμόδιους για τις ενέργειες αποκατάστασης της λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε: «Ενα ζήτημα που χρήζει άμεσης επίλυσης αφορά το 10ο Κέντρο Νεότητας στα Σεπόλια (Δυρραχίου & Μανιτάκη) όπου το γήπεδο μπάσκετ δεν είναι σε λειτουργία και η απάντηση από τις υπηρεσίες είναι ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποιους πυλώνες του δήμου. Είναι κλειστό και μη λειτουργικό μετά από event γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών για την προβολή παπουτσιού διεθνούς μπασκετμπολίστα μας. Από τότε και μετά το γήπεδο μπάσκετ δεν λειτουργεί. Η ίδια κατάσταση ισχύει και στο 7ο Κέντρο Νεότητας, στους Αμπελόκηπους, όπου είναι κατεστραμμένη μια μπασκέτα και επίσης λόγω της μπογιάς που έχει χρησιμοποιηθεί στο δάπεδο, αυτό είναι ολισθηρό και επικίνδυνο. Ολα αυτά, μετά από αντίστοιχο event που έγινε τον Ιούνη από την ίδια εταιρεία. Είναι υποδομές που πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα, αφορούν τις γειτονιές και τα αθλητικά σωματεία. Εχει καταθέσει σχετικό έγγραφο στον ΟΠΑΝΔΑ και ο ΑΟ Αμπελοκήπων. Θέλουμε να μας ενημερώσετε αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων εργασιών για την αποκατάστασή τους».

SUPER LEAGUE 2
Σε νέο ΔΣ θα κριθεί το μέλλον της

Το μέλλον του νεοσύστατου πρωταθλήματος της Super League 2, που παραμένει σε αναστολή μετά τη διεξαγωγή της πρεμιέρας, θα συζητηθεί εκ νέου στο προγραμματισμένο για αύριο Πέμπτη 17 Οκτώβρη ΔΣ της Λίγκας Α2 - Β' Εθνικής. Ως γνωστόν, η μη εξεύρεση λύσης μέχρι τώρα στο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων οδήγησε τη Λίγκα της κατηγορίας στη διεξαγωγή της 1ης αγωνιστικής και μετέπειτα στην αναστολή επ' αόριστον του πρωταθλήματος. Το πρόβλημα προέκυψε μετά την απόφαση της ΕΡΤ να προτείνει μείωση 50% (αρχικά είχε προτείνει 60%) στο ποσό που είχε συμφωνηθεί αρχικά τον περασμένο Μάη. Κάτι που δεν αποδέχτηκαν οι ΠΑΕ, οι οποίες αντιπρότειναν μείωση 20% για τους «9» και 12% για τις ΠΑΕ που υποβιβάστηκαν από τη Super League 1. Με το θέμα να παραμένει ανοιχτό η Λίγκα προγραμμάτισε ΔΣ όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το μέλλον του πρωταθλήματος. Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή συμφωνία των δύο πλευρών σε μια μείωση 40%.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ
Η κλήρωση των ελληνικών ομάδων

Βατή για την ΑΕΚ και δύσκολη για τον Ολυμπιακό και τον Αερωπό Εδεσσας ήταν η κλήρωση των ευρωπαϊκών Κυπέλλων χάντμπολ ανδρών.

Συγκεκριμένα, στο HF Cup ο Ολυμπιακός για τη φάση των «32» θα αντιμετωπίσει την ισχυρή Μέλσουνγκεν, από τις παραδοσιακές δυνάμεις του γερμανικού χάντμπολ και με πολλούς διεθνείς στο ρόστερ της. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στη Γερμανία (16-17/11) και η ρεβάνς στου Ρέντη (23-24/11).

Στο Challenge Cup η ΑΕΚ απέφυγε τα μεγάλα ονόματα της διοργάνωσης και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη βοσνιακή Βογκόσκα, ομάδα που θεωρείται στα μέτρα της «Ενωσης», καθιστώντας την το φαβορί για την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Το πρώτο ματς θα γίνει στη Βοσνία (16-17/11) και ο επαναληπτικός στην Ελλάδα (23-24/11).

Τέλος, ο Αερωπός Εδεσσας, επίσης για το Challenge Cup, θα ταξιδέψει στην Αγία Πετρούπολη (16/11) για να αντιμετωπίσει τη Νέβα, από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ