Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕURO 2020
Πολιτικές σκοπιμότητες, ναζιστικά φαντάσματα και ρατσισμός

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η ενέργεια των Τούρκων παικτών στο Παρίσι

Associated Press

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η ενέργεια των Τούρκων παικτών στο Παρίσι
Για άλλη μια φορά τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης έγιναν χώρος «ξεπλύματος» των αποτελεσμάτων των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παράλληλα προώθησης μισαλλοδοξίας και ρατσισμού μέσα από την παρουσία φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων στις εξέδρες. Αυτά ήταν τα δύο βασικά στοιχεία που στιγμάτισαν την 7η και την 8η αγωνιστική της φάσης των προκριματικών ομίλων του Euro 2020, οι οποίες διεξάχθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Τα περιστατικά που έλαβαν χώρα δεν είναι ούτε πρωτόγνωρα ούτε μεμονωμένα στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, όπου πέραν των ανταγωνισμών για τα πρωτεία και τα όλο και μεγαλύτερα κέρδη καλλιεργείται και το έδαφος για επικίνδυνους πειραματισμούς, με απώτερους σκοπούς. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν μεταφερθεί ουκ ολίγες φορές στις εξέδρες των γηπέδων ή ακόμα και μέσα στους αγωνιστικούς χώρους από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, με σκοπό τη δημιουργία ενός «βολικού» κλίματος.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Βόρεια Συρία με την τουρκική επέμβαση, ενώ δεν έλειψαν κρούσματα ρατσισμού ως αποτέλεσμα της παρουσίας φασιστοειδών στις εξέδρες.

Τουρκική προκλητικότητα, σιγή UEFA

Με την τουρκική επέμβαση στη Βόρεια Συρία να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Τουρκίας προχώρησαν σε μια ενέργεια που προκάλεσε αντιδράσεις: Τόσο στον εντός έδρας αγώνα με την Αλβανία όσο και στο Παρίσι κόντρα στην Γαλλία, πανηγύρισαν χαιρετώντας στρατιωτικά, σε ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης της επέμβασης του τουρκικού στρατού. Η ενέργεια αυτή δεν πέρασε ανεκμετάλλευτη από την τουρκική αστική τάξη, εκπρόσωποι της οποίας φρόντισαν να την προβάλουν κατάλληλα, σε μια προσπάθεια να «ξεπλύνουν» τα σχέδιά τους με θύματα τους λαούς της περιοχής.

Το περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με μπροστάρηδες τους Γάλλους, οι οποίοι ζήτησαν από την UEFA την τιμωρία της Τουρκίας. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία όμως, σε μια στάση που προκάλεσε αίσθηση, δεν προχώρησε σε καμία συγκεκριμένη αντίδραση και περιορίστηκε σε δηλώσεις ότι τα περιστατικά «θα εξεταστούν». Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, π.χ. απέναντι σε δράσεις μέσα στα γήπεδα ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία ή σε εκδηλώσεις υποστήριξης του Παλαιστινιακού λαού, η UEFA είχε κινηθεί άμεσα για την τιμωρία ομάδων (π.χ. ΑΕΚ) ή ποδοσφαιριστών (Σέρβοι).

Ναζιστικά φαντάσματα και ρατσισμός

Σε ένα άλλο περιστατικό, στην Σόφια και στον αγώνα της Βουλγαρίας με την Αγγλία, για μια ακόμα φορά στην περιοχή των Βαλκανίων έκαναν την εμφάνισή τους φασιστικές - ναζιστικές νοοτροπίες και ρατσιστικά συναισθήματα. Ο αγώνας διακόπηκε δύο φορές εξαιτίας λεκτικών επιθέσεων ρατσιστικού χαρακτήρα σε βάρος συγκεκριμένων παικτών της ομάδας της Αγγλίας από Βούλγαρους οπαδούς, οι οποίοι προχώρησαν επίσης σε επιδεικτικές πόζες με ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Ο αγγλικός Τύπος αντέδρασε έντονα, ενώ θέση πήρε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, που ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ, όπως και έγινε. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η βουλγαρική αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους στα γραφεία της Ομοσπονδίας μετά τα γεγονότα.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στον αγώνα η UEFA κάλεσε σε απολογία τη Βουλγαρία, με το κατηγορητήριο, εκτός των ναζιστικών και ρατσιστικών συμπεριφορών, να περιλαμβάνει ρίψη αντικειμένων και ασέβεια απέναντι στον αγγλικό εθνικό ύμνο. Σε χτεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ζήτησε «συνεργασία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον πόλεμο για την καταπολέμηση του ρατσισμού», ενώ υποσχέθηκε «να ενισχύσει την αποφασιστικότητα» της Συνομοσπονδίας προς αυτήν την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ