ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στο συριακό λαό! Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Διαδηλώσεις και πικετοφορίες την Παρασκευή 18 Οκτώβρη

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
«Κάτω τα χέρια από τον συριακό λαό! Καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!».

Με αυτό το σύνθημα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική καλούν σε μαζική καταδίκη της νέας, τρίτης κατά σειρά εισβολής της ΝΑΤΟικής Τουρκίας και «στρατηγικού εταίρου» της ΕΕ στο έδαφος της Συρίας.

Εκφράζοντας αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας, μεταξύ άλλων και στον κουρδικό πληθυσμό, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν τις τραγικές συνέπειες του 8χρονου πολέμου στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη σε όλη την περιοχή, την Παρασκευή 18 Οκτώβρη οι Οργανώσεις του Κόμματος διαδηλώνουν σε όλη την Αττική:

-- Προπύλαια, 6.30 μ.μ.

-- Πειραιάς, πλατεία Κοραή, 6.30 μ.μ.

-- Νίκαια, Περιβολάκι, 6.30 μ.μ.

-- Κερατσίνι, πλατεία Νίκης (Ζαρντέν), 6.30 μ.μ.

-- Κορυδαλλός, πλατεία Ελευθερίας, 6.30 μ.μ.

-- Περιστέρι, πλατεία Δημαρχείου, 6.30 μ.μ.

-- Αιγάλεω, πλατεία Εσταυρωμένου, 6.30 μ.μ.

-- Ιλιον, κεντρική πλατεία, 7.30 μ.μ. Τα ραντεβού των Οργανώσεων: Πετρούπολη, πλατεία Ηρώ, 7 μ.μ., Ιλιον, πλατεία Γεννηματά, 7 μ.μ., Αγιοι Ανάργυροι, στρογγυλή πλατεία, 7 μ.μ.

-- Ταύρος, πλατεία Αττάλειας, 6.30 μ.μ.

-- Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη, 6.15 μ.μ.

-- Μπραχάμι, πλατεία Ελενας Βενιζέλου, 7 μ.μ.

-- Αλιμος, Δωδεκανήσου 57, 7 μ.μ.

-- Αργυρούπολη - Ελληνικό, πλατεία Αγ. Τριάδας, 6.30 μ.μ.

-- Ζωγράφου, πλατεία Τερζάκη, 7.30 μ.μ.

-- Ηλιούπολη, πλατεία Κανάρια, 7 μ.μ.

-- Νέα Ιωνία, πεζόδρομος Μ. Ασίας, 6.30 μ.μ.

-- Μαρούσι, πλατεία ΗΣΑΠ, 6.30 μ.μ.

-- Χαλάνδρι, κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.

-- Μενίδι, κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.

-- Ελευσίνα, πλατεία Ηρώων, 7 μ.μ.

-- Λαύριο, Αγαλμα Μεταλλωρύχων, 6.30 μ.μ.

-- Γέρακας, πλατεία, 7 μ.μ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή

Στην πρεσβεία της Τουρκίας, αύριο Πέμπτη 17 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ.

Σε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει αύριο 17 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην πρεσβεία της Τουρκίας (Β. Γεωργίου Β' 11 - Αθήνα), ενάντια στην τουρκική εισβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία, καλεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, την οποία συγκροτούν εργατικά συνδικάτα, η ΕΕΔΥΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΓΕ, η ΑΣΓΜΕ και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά της, η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την τρίτη κατά σειρά δολοφονική εισβολή στη Συρία με την ονομασία "Πηγή Ειρήνης", που έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες άμαχους νεκρούς και σε μεγάλο αριθμό ξεριζωμένων. Αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που κάνει ορατό τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με την κάλυψη των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ. Πρόκειται για πόλεμο γεωπολιτικών συμφερόντων με στόχο τη διαμόρφωση νέου χάρτη με αλλαγή συνόρων στη Μ. Ανατολή.

Οι ΗΠΑ άναψαν το "πράσινο φως" για την επίθεση ενάντια στο συριακό λαό και στον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής. Στον περιλάλητο, άλλωστε, "Στρατηγικό Διάλογο" ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες, αποτυπώνεται ανάγλυφα η σύμπραξη Ελλάδας - ΗΠΑ σε πολεμικές επιχειρήσεις, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της αστάθειας, της τρομοκρατίας, φωτογραφίζοντας ιδιαίτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει στην κυριολεξία έκθετη τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και όλους τους άλλους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αθήνα, για την ανανέωση της Συμφωνίας για τις Βάσεις. Καταρρίπτονται στην πράξη ο επικίνδυνος εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, καθώς και τα επιχειρήματα περί "προστασίας" που θα παρέχουν στη χώρα μας οι ΗΠΑ από την τουρκική επιθετικότητα.

Καμία αναμονή - κανείς εφησυχασμός! Δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη!

Καταδικάζουμε την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία με την κάλυψη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αλληλεγγύη στο συριακό λαό!».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τον άθλιο εφησυχασμό και το «ξέπλυμα» ΕΕ και ΝΑΤΟ

Συνεχίζει η κυβέρνηση την επιχείρηση εφησυχασμού όσο και τον εξωραϊσμό ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ για το βρώμικο ρόλο τους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τις εξελίξεις στη Συρία, που δίνει «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας.

Στον απόηχο των όσων συζητήθηκαν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας προχτές αργά το βράδυ στον «ΑΝΤ1», κάνοντας «γαργάρα» το ρόλο των ΗΠΑ στην υπόθεση, καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συντάσσεται «απόλυτα» με την ΕΕ για άμεση κατάπαυση πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών, οι οποίες προεξόφλησε ότι «θα ξαναδώσουν οξυγόνο στον ISIS».

Εκτίμησε, εξάλλου, ότι «η Ευρώπη (...) στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει δυναμικά, όπως θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων υδρογονανθράκων», με «κλιμάκωση και του πλαισίου των κυρώσεων που ήδη έχει αποφασιστεί», εναντίον της Τουρκίας, και με αίτημα της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς «να υπάρξει επιτέλους μία αντίδραση κατά κινήσεων που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».

Επέμεινε ότι «οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω, ναι, ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την ΕΕ, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία».

Βέβαια, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ «Real» και δίνοντας και μια εικόνα του... συμβολικού χαρακτήρα των μέτρων και κυρώσεων, είπε πως «το εμπάργκο όπλων ασφαλώς και δεν θα σταματήσει την τουρκική εισβολή στη Συρία, όμως θα τους κάνει να σκεφτούν λίγο παραπάνω τι γίνεται όταν μία συμπεριφορά έχει και συνέπειες στη διεθνή τάξη (...) Ασφαλώς και πάντα θα υπάρχει το ζήτημα αν οι κυρώσεις ή η καταδικαστική ρητορική όλης αυτής της συμπεριφοράς φέρνουν τελικά και την αποτροπή».

Παραπέρα, μιλώντας για τάχα «διστακτικότητα» όσον αφορά το ξεδιάντροπο ιμπεριαλιστικό παζάρι με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, ο υπουργός Αμυνας είπε πως «ασφαλώς και η αντίδραση της Ευρώπης δεν ήταν αυτή που περιμέναμε, αλλά αυτό ισχύει περίπου σε όλα τα ζητήματα. Η Ευρώπη εμφανίζεται λίγο δυσλειτουργική, λίγο διστακτική, λίγο αργή στο να καταδικάσει αποφασιστικά παράνομες, έκνομες συμπεριφορές "παικτών", όπως η Τουρκία».

Ως ...ελπιδοφόρα σημάδια παρουσίασε τον ερχομό στην κυπριακή ΑΟΖ και άλλων πολεμικών μονάδων, από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έρχονται να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους: «Φαίνεται ότι υπάρχουν όρια σε όλα και κάτι γίνεται. Λάβετε υπόψη και τις αντιδράσεις της Γαλλίας μεμονωμένα, να αποστείλει μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο στο "επίδικο" "οικόπεδο" 7. Ενδεχομένως, θα ακολουθήσουν και οι Ιταλοί. Εχω την πληροφόρηση ότι κι ένα ιταλικό υποβρύχιο κατευθύνεται ή βρίσκεται ήδη στο "οικόπεδο" 7».

Ο υπουργός Αμυνας κλήθηκε να σχολιάσει και σενάριο της γερμανικής «Die Welt», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, αν ο Ασαντ της επιτεθεί. Η απάντησή του ήταν ότι «αυτό θα αποτελούσε πραγματικά μία εξέλιξη που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο μία ήδη περιπεπλεγμένη κατάσταση».

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη χτες το πρωί στον «ΣΚΑΪ», που επί της ουσίας «ξεγύμνωσε» την κυβερνητική - αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα ότι οι αμερικανικές βάσεις μαζί και οι περιλάλητοι άξονες με Ισραήλ και Αίγυπτο τάχα διασφαλίζουν τη χώρα.

Συγκεκριμένα, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι στα κύματα προσφυγιάς που κινούνται προς τη χώρα κρύβονται και ισλαμιστικά στοιχεία, είπε, θέλοντας να καταδείξει γιατί πιθανόν η Ελλάδα να γίνει στόχος τους: «Είμαστε σύμμαχοι των Αμερικανών, έχουμε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις στη Μεσόγειο, είμαστε σύμμαχοι του Ισραήλ, είμαστε σύμμαχοι της Αιγύπτου που είναι αντίθετη (σ.σ. η κυβέρνησή της) σε τέτοια φαινόμενα».

ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
«Η Ελλάδα κινδυνεύει να έχει τη μοίρα των Κούρδων της Συρίας»...

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει την ίδια τύχη με τους Κούρδους της Συρίας, που τους «άδειασαν» οι ΗΠΑ, παρά την προηγούμενη στενή συμμαχία τους, έκανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Vladimir Chizhov, μιλώντας στο πρακτορείο «TASS».

Ο διπλωμάτης ανέφερε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τους Κούρδους της Συρίας πως οι Αμερικανοί θα τους «αδειάσουν» και πρόσθεσε: «Και εδώ, στη Ρόδο (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε στη διάρκεια ενός φόρουμ στο νησί) μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά τους Ελληνες γι' αυτό, να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα», εξαιτίας της συμμετοχής της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

Στο ίδιο πνεύμα, χαρακτήρισε «λάθος» την υπογραφή από την Ελλάδα της ανανεωμένης Στρατιωτικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «θα πρέπει να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά για τους λόγους που το έκανε». Εκτίμησε πάντως ότι η απόφαση πάρθηκε «εν μέσω εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην κάνει τη συγκεκριμένη απόφαση συνετή για το μέλλον».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Vladimir Chizhov σημείωσε ότι οι θέσεις της Ρωσίας και της ΕΕ συμπίπτουν σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη βορειοανατολική Συρία μέσω διαλόγου, αλλά «η ΕΕ δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση της Δαμασκού στις διαπραγματεύσεις, ενώ εμείς φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε». Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της Ρωσίας να μεσολαβήσει μεταξύ Αγκυρας και Κούρδων και μεταξύ Κούρδων και Δαμασκού.

Στη συνέντευξη έγινε αναφορά και στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον Ρώσο διπλωμάτη να «μπαίνει σφήνα», λέγοντας ότι «οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να υποστηρίξουν τη Λευκωσία. Και τι θα συμβεί τώρα - θα δούμε».

Υποστήριξε τέλος ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα πυρηνικά «δεν στρέφεται μόνο εναντίον μας, αλλά και κατά της Κίνας» και ότι η Ρωσία έχει ήδη αποστείλει στην ΕΕ την πρόταση να εισαγάγουν μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μέσης και μικρότερης εμβέλειας (INF), περιμένοντας την απάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ