Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τον άθλιο εφησυχασμό και το «ξέπλυμα» ΕΕ και ΝΑΤΟ

Συνεχίζει η κυβέρνηση την επιχείρηση εφησυχασμού όσο και τον εξωραϊσμό ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ για το βρώμικο ρόλο τους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τις εξελίξεις στη Συρία, που δίνει «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας.

Στον απόηχο των όσων συζητήθηκαν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας προχτές αργά το βράδυ στον «ΑΝΤ1», κάνοντας «γαργάρα» το ρόλο των ΗΠΑ στην υπόθεση, καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συντάσσεται «απόλυτα» με την ΕΕ για άμεση κατάπαυση πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών, οι οποίες προεξόφλησε ότι «θα ξαναδώσουν οξυγόνο στον ISIS».

Εκτίμησε, εξάλλου, ότι «η Ευρώπη (...) στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει δυναμικά, όπως θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων υδρογονανθράκων», με «κλιμάκωση και του πλαισίου των κυρώσεων που ήδη έχει αποφασιστεί», εναντίον της Τουρκίας, και με αίτημα της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς «να υπάρξει επιτέλους μία αντίδραση κατά κινήσεων που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».

Επέμεινε ότι «οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω, ναι, ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την ΕΕ, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία».

Βέβαια, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ «Real» και δίνοντας και μια εικόνα του... συμβολικού χαρακτήρα των μέτρων και κυρώσεων, είπε πως «το εμπάργκο όπλων ασφαλώς και δεν θα σταματήσει την τουρκική εισβολή στη Συρία, όμως θα τους κάνει να σκεφτούν λίγο παραπάνω τι γίνεται όταν μία συμπεριφορά έχει και συνέπειες στη διεθνή τάξη (...) Ασφαλώς και πάντα θα υπάρχει το ζήτημα αν οι κυρώσεις ή η καταδικαστική ρητορική όλης αυτής της συμπεριφοράς φέρνουν τελικά και την αποτροπή».

Παραπέρα, μιλώντας για τάχα «διστακτικότητα» όσον αφορά το ξεδιάντροπο ιμπεριαλιστικό παζάρι με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, ο υπουργός Αμυνας είπε πως «ασφαλώς και η αντίδραση της Ευρώπης δεν ήταν αυτή που περιμέναμε, αλλά αυτό ισχύει περίπου σε όλα τα ζητήματα. Η Ευρώπη εμφανίζεται λίγο δυσλειτουργική, λίγο διστακτική, λίγο αργή στο να καταδικάσει αποφασιστικά παράνομες, έκνομες συμπεριφορές "παικτών", όπως η Τουρκία».

Ως ...ελπιδοφόρα σημάδια παρουσίασε τον ερχομό στην κυπριακή ΑΟΖ και άλλων πολεμικών μονάδων, από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έρχονται να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους: «Φαίνεται ότι υπάρχουν όρια σε όλα και κάτι γίνεται. Λάβετε υπόψη και τις αντιδράσεις της Γαλλίας μεμονωμένα, να αποστείλει μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο στο "επίδικο" "οικόπεδο" 7. Ενδεχομένως, θα ακολουθήσουν και οι Ιταλοί. Εχω την πληροφόρηση ότι κι ένα ιταλικό υποβρύχιο κατευθύνεται ή βρίσκεται ήδη στο "οικόπεδο" 7».

Ο υπουργός Αμυνας κλήθηκε να σχολιάσει και σενάριο της γερμανικής «Die Welt», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, αν ο Ασαντ της επιτεθεί. Η απάντησή του ήταν ότι «αυτό θα αποτελούσε πραγματικά μία εξέλιξη που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο μία ήδη περιπεπλεγμένη κατάσταση».

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη χτες το πρωί στον «ΣΚΑΪ», που επί της ουσίας «ξεγύμνωσε» την κυβερνητική - αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα ότι οι αμερικανικές βάσεις μαζί και οι περιλάλητοι άξονες με Ισραήλ και Αίγυπτο τάχα διασφαλίζουν τη χώρα.

Συγκεκριμένα, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι στα κύματα προσφυγιάς που κινούνται προς τη χώρα κρύβονται και ισλαμιστικά στοιχεία, είπε, θέλοντας να καταδείξει γιατί πιθανόν η Ελλάδα να γίνει στόχος τους: «Είμαστε σύμμαχοι των Αμερικανών, έχουμε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις στη Μεσόγειο, είμαστε σύμμαχοι του Ισραήλ, είμαστε σύμμαχοι της Αιγύπτου που είναι αντίθετη (σ.σ. η κυβέρνησή της) σε τέτοια φαινόμενα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλει «διάλογο προσανατολισμένο στο αποτέλεσμα» (2021-01-15 00:00:00.0)
Η ΕΕ στρώνει χαλί στην τουρκική προκλητικότητα (2020-08-20 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο πόλεμος (2019-10-16 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται με φόντο σύνθετες ενεργειακές και γεωπολιτικές κόντρες (2018-10-19 00:00:00.0)
ΙΣΤΟΡΙΑ; ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ! (2004-05-08 00:00:00.0)
Προβλήματα διαφορετικών χειρισμών για το Κουρδικό (1996-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ