Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Χωρίς ημερομηνία για Σκόπια και Τίρανα

Χωρίς να καταλήξει σε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία έγινε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. Αιτία οι ενστάσεις από Γαλλία και Ολλανδία, που επέμεναν να αναθεωρηθεί πλήρως το σύστημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με υποψήφια κράτη, αλλά και ο τρόπος πιστοποίησης και παρακολούθησης «μεταρρυθμίσεων».

Γαλλία και Ολλανδία υποστήριξαν ότι πρέπει να εξεταστεί αν και κατά πόσο οι δύο χώρες όντως πληρούν τα κριτήρια του λεγόμενου «κράτους δικαίου». Υπενθυμίζεται ότι η σχετική έκθεση της Κομισιόν συνιστούσε στο Συμβούλιο το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων.

Η Tytti Tuppurainen, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας και προεδρεύουσα του ΣΓΥ, δήλωνε κατόπιν ότι το ΣΓΥ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση, και πλέον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ετοιμάζεται να βάλει το θέμα για συζήτηση και απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

«Η αρχική μας θέση ήταν να πούμε "ναι". Κάποια μέλη όμως ήταν διστακτικά και ειδικά ένα μέλος αρνητικό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα και μακάρι να πάρει θετική θέση και για τις δύο χώρες», είπε η προεδρεύουσα, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις αν η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε «πολιτική αστάθεια» σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Ο Γ. Χαν, απερχόμενος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, εμφανώς δυσαρεστημένος από την εξέλιξη, είπε ότι 25 χώρες ήταν υπέρ, ήδη από τον Ιούνη, για την απόδοση ημερομηνίας σε Τίρανα και Σκόπια, αλλά τελικά χτες στο ΣΓΥ δεν υπήρξε «κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Τώρα πρέπει να πάρει αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί συμφωνία. Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών - μελών υιοθέτησαν τις συστάσεις της Κομισιόν, αλλά είμαστε ακόμα εδώ, και λυπάμαι γι' αυτό».

Δίνοντας δε τη γενική εικόνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είπε ότι κάθε παραπέρα αναβολή στην απόδοση ημερομηνίας «θα μειώσει την αξιοπιστία της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και την ικανότητά μας να σταθούμε σαν παγκόσμιος παίκτης. Αν δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις για την επικράτειά μας, πώς θα ανοιχτούμε παραπέρα;». Προειδοποίησε επίσης τους λοιπούς της ιμπεριαλιστικής ένωσης ότι έτσι «θα δώσουμε χώρο σε άλλους παίκτες να εμφανιστούν στην ευρύτερη περιοχή».

Εξέφρασε πάντως μια ελπίδα ότι τις επόμενες δυο μέρες οι ηγέτες των κρατών - μελών «θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη διεύρυνση, την επανένωση της Ευρώπης, την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε το 1989».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (2019-10-17 00:00:00.0)
«Φρενάρουν» την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων (2019-06-19 00:00:00.0)
Συναντήσεις για το όνομα και ένταξη στην ΕΕ (2014-10-22 00:00:00.0)
Πεδίο αντιθέσεων οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις (2012-12-12 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη τα ευρωπαζάρια (2006-09-27 00:00:00.0)
Στήριξη «χωρίς όρους» από κυβέρνηση (2004-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ