Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Υπόσχεται «αναπτυξιακή άνοιξη» για τα «πράσινα» αρπακτικά

Στα εγκαίνια του πάρκου ανεμογεννητριών της «Εnel» βρέθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση φορέων και κατοίκων της Καρύστου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση φορέων και κατοίκων της Καρύστου
«Αποφασισμένος» να ανοίξει και νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας και τα «πράσινα» αρπακτικά εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας φαραωνικής μονάδας αιολικής Ενέργειας που κατασκεύασε η «Enel Green Power» στον Καφηρέα Εύβοιας - έναν τόπο προ πολλού κορεσμένο από την άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών - υποσχόμενος ότι πολύ σύντομα θα παρουσιάσει νέο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα «διευκολύνει» ακόμη περισσότερο από το υπάρχον την εκτέλεση τέτοιου τύπου επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η νέα αυτή μονάδα συνάδει με τους κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή την αντικατάσταση του εγχώριου λιγνίτη από «ηπιότερες» μορφές παραγωγής ηλεκτρισμού και την πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς, μια πολιτική που ισχυρίστηκε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το κυβερνητικό αφήγημα για τα οφέλη που θα προκύψουν από το συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, εμπλουτίστηκε φυσικά από τα «έσοδα» που θα υπάρξουν για τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τέτοιου τύπου μονάδες και που θα τα λαμβάνουν ως «ανταποδοτικό πόρο».

Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, που υλοποιείται αυτή ακριβώς η πολιτική, δηλαδή ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, τίποτα απ' όλα τα παραπάνω δεν έχει συμβεί. Αντίθετα και οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν και οι τιμές του ηλεκτρισμού για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξήθηκαν σε ποσοστά που ξεπερνούν το 150% την τελευταία δεκαετία. Παρά τις αρνητικότατες συνέπειες αυτής της πολιτικής για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, «γκρεμίζοντας» όποια στοιχειώδη μέτρα ελέγχου είχαν απομείνει για την εκτέλεση τέτοιου τύπου επενδύσεων.


Eurokinissi

Ετσι, χτες, παρουσία των στελεχών της «ENEL» υποσχέθηκε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί το νέο «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο» για τις ΑΠΕ, ενώ πριν από την ολοκλήρωσή του, θα υπάρξουν τροποποιήσεις του ισχύοντος, «για την αντιμετώπιση των πολλών αγκυλώσεων που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν».

O Kυρ. Μητσοτάκης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «απλοποίηση» των γραφειοκρατικών διαδικασιών - με την άρση φυσικά και των όποιων τυπικών ελέγχων - για την αδειοδότηση τέτοιου τύπου έργων, ενώ πρόσθεσε ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να κάνει τη ζωή των επενδυτών «πολύ ευκολότερη. Να μπορείτε να προγραμματίζετε καλύτερα τις επενδύσεις σας, να μπορείτε να έχετε προβλεπόμενες αποδόσεις που δεν θα εξαρτώνται από μία γραφειοκρατία η οποία θα παρατείνει αναίτια τον χρόνο αδειοδότησης».

Το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα είναι στην πραγματικότητα μια συστοιχία 7 αιολικών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος 154,1 MW, ενώ σε φάση κατασκευής βρίσκεται και ένα ακόμη, το 8ο, στην ίδια περιοχή που θα συμπληρώσει το έργο, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ στα 168 MW.

«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας»

Το έργο, που περιλαμβάνει 67 ανεμογεννήτριες, καθ' όλη τη διάρκεια κατασκευής του συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, εκπρόσωποι των οποίων έχουν κατά καιρούς καταγγείλει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο τοπίο και το φυσικό περιβάλλον.

Και χτες, φορείς και κάτοικοι της Καρύστου και του Μαρμαρίου, με αφορμή τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Καρύστου, με κεντρικά συνθήματα: «Φτάνει πια! Οχι άλλα αιολικά» και «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ