Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Και φέτος είδος πολυτελείας

Με ελαφρώς μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι, αλλά σταθερά υψηλές για τις λαϊκές οικογένειες, ξεκίνησε χτες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τη μέση τιμή του να υπολογίζεται στα 1,02 - 1,05 ευρώ. Πέρυσι, κατά την πρώτη μέρα έναρξης της διανομής, η τιμή ήταν στα 1,15 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, τον Οκτώβρη του 2017 η μέση τιμή κυμαινόταν στα 0,95 ευρώ το λίτρο, ενώ τον χειμώνα του 2015 οι τιμές βρίσκονταν στα 0,83 ευρώ το λίτρο.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει και η έκδοση της Απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του ετήσιου επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά, με τις διαρροές από πλευράς κυβέρνησης να αναφέρουν ότι στόχος είναι τα χρήματα να δοθούν μέχρι τέλος του έτους, αντί του Ιούνη που δίνονταν μέχρι σήμερα για τους δικαιούχους. Αναμένεται επίσης να υπάρξουν μια ελαφρά αύξησή του κατά 10 εκατ. ευρώ, με την οποία θα φτάσει συνολικά τα 68 εκατ. ευρώ, και μια σχετικά μεγαλύτερη αύξηση στους δικαιούχους που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης ζώνης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τις «πενταροδεκάρες» αυτές ως «ανακούφιση» για τα λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια ώρα που ακόμα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα θα στερηθεί και φέτος επαρκή θέρμανση.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2010, φτάνει σήμερα στα 280 ευρώ, επί του οποίου προστίθεται και ο διογκωμένος ΦΠΑ (24%), με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στα 347 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ως «αντάλλαγμα» δίνονται τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης, μόνο για ένα ορισμένο τμήμα του λαού και βέβαια μόνο για ένα ελάχιστο μέρος από τα κλοπιμαία.

Αλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αξιοποιεί ως βάση υπολογισμού η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει επιδείξει σημαντικό «έργο» ακόμα και στην περικοπή αυτού του πενιχρού επιδόματος, από τα 210 εκατ. ευρώ αρχικά, στα 44 εκατ. το 2018. Οσο για την «προκαταβολή» τμήματος από το επίδομα θέρμανσης μέσα στο 2019, σηματοδοτεί την «ελάφρυνση» του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν «δημοσιονομικά κενά» στον νέο προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ