Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες προτάσεις για επαναπροσέγγιση με Δαμασκό

Εκτός από τον ηγέτη του ψευδοκράτους, το ίδιο ζήτησε και η αρχηγός του «Καλού Κόμματος»

Ενδοαστικές διεργασίες που «σιγοβράζουν» εδώ και καιρό στην τουρκική αστική τάξη αναδεικνύουν οι συνεχιζόμενες προτάσεις για επαναπροσέγγιση της Αγκυρας με τη Δαμασκό.

Χτες, η αρχηγός του φιλελεύθερου «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ) Μεράλ Αξενέρ δήλωσε ότι «μερικές φορές πρέπει να διαλέγει κανείς το δεύτερο καλύτερο σενάριο. Σήμερα υπάρχουν δύο επιλογές: 'Η θα έρθουμε σε επαφή με τον Ασαντ και θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις με τη Συρία, ή θα γίνουμε θεατές της αποσύνθεσης της Συρίας», κάτι που χαρακτήρισε αρνητικό σενάριο. Υποστήριξε επίσης ότι τίποτα δεν είναι χειρότερο για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας από την περικύκλωσή της από αμερικανικές και ρωσικές βάσεις, και επικρίνοντας την κυβέρνηση Ερντογάν ότι είναι υποχωρητική απέναντι στις ΗΠΑ, παρέπεμψε σε επισημάνσεις του πρώην Προέδρου της χώρας Ισμέτ Ινονού, ότι «το να σχετίζεται κανείς με τα πιο ισχυρά κράτη είναι σαν να πηγαίνει για ύπνο με τις αρκούδες. Μία από τις αρκούδες με τις οποίες κοιμάστε μαζί, κ. Ερντογάν, μας απειλεί με κυρώσεις...».

Επιμένει και ο Ακιντζί

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους στην Κύπρο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε στις διαφωνίες του για την «Πηγή Ειρήνης» και κατηγόρησε όσους αντέδρασαν για «άδικες και δυσανάλογες κριτικές». Επανέλαβε ότι πρέπει να ανανεωθούν οι σχέσεις Τουρκίας και Συρίας, συμπληρώνοντας ότι «αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ουσιαστικής σημασίας», αλλά και ότι «βελτιώνοντας τις σχέσεις της με άλλες χώρες στην περιοχή και την ΕΕ, πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ισχυρότερη».

Υποστήριξε ότι η έκκλησή του «για διπλωματία και διάλογο» διαστρεβλώθηκε και θεωρήθηκε «έκκληση για διάλογο με τρομοκρατικές οργανώσεις», και κάλεσε «όσους σκόπιμα διαστρέβλωσαν το ζήτημα να επιδείξουν κοινή λογική». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στους δεσμούς φιλίας με την Τουρκία και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του προσπάθησε να αναπτύξει αυτές τις σχέσεις με αμοιβαίο σεβασμό, «αλλά δεν είναι πάντοτε δυνατό να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και να επιδεικνύουμε την ίδια συμπεριφορά σε κάθε θέμα... Ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις είναι προϋπόθεση μιας υγιούς σχέσης», είπε.

Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις Ακιντζί και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι «έχουν την ευκαιρία να ζουν στο δικό τους κράτος» γνωρίζοντας καλά τη «συμβολή της Τουρκίας» σε αυτό.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών ερευνών» συνελήφθησαν χτες οι δήμαρχοι των πόλεων Χακάρι, Γιουκσέκοβα, Ερτζίς και Νουσαϊμπίν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι οποίοι εξελέγησαν με τη στήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ