Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Πεδίο αντιθέσεων οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Το θέμα συζητήθηκε στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Πεδίο έκφρασης των αντιθέσεων μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ αποτέλεσε το ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, στη διάρκεια του χτεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν μεταφέρθηκε αυτούσια στα συμπεράσματα, ωστόσο γίνεται φανερό ότι αναζητούν τρόπο για να παρακαμφθεί το ζήτημα της ονομασίας και να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, «το Συμβούλιο θα αξιολογήσει, με βάση έκθεση της Επιτροπής, όχι μόνο τα βήματα για την εκπλήρωση του κριτηρίου της καλής γειτονίας, αλλά και την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Με την επίτευξη λύσης, το Συμβούλιο θα αποφασίσει για να δώσει εντολή στην Επιτροπή για την προετοιμασία του διαπραγματευτικού πλαισίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ».

Κεντρικό στοιχείο σε όλα τα παραπάνω είναι, σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, «η υποστήριξη από το Συμβούλιο της ελληνικής πρότασης προς τα Σκόπια για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης που προσδιορίζει το πλαίσιο και τις ακριβείς παραμέτρους διευθέτησης του ζητήματος της ονομασίας».

Μόλις τον περασμένο Οκτώβρη, παρουσιάζοντας την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος, Στ. Φούλε, είχε αναφέρει ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρόταση για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, στην οποία θα λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας, από τα πρώτα κιόλας στάδια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, ενάντια στην άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τάχθηκαν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ρουμανία. Υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων χωρίς διευθέτηση του ονόματος τάχθηκαν η Αυστρία, η Σλοβενία και η Βρετανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις για το όνομα και ένταξη στην ΕΕ (2014-10-22 00:00:00.0)
Βγαίνει παγανιά στα Δυτικά Βαλκάνια (2013-04-16 00:00:00.0)
Δεδομένη η ελληνική εμπλοκή (2011-12-16 00:00:00.0)
«Διερευνητική» συνάντηση (2009-02-13 00:00:00.0)
Μπορεί να περιμένει... (2007-11-07 00:00:00.0)
Η ΕΕ θα «λύσει» το όνομα της ΠΓΔΜ! (2006-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ