Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ατελείωτος κύκλος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Λιτότητα και αντεργατικά μέτρα πάνε μαζί διαβεβαίωσαν χτες ο Ολι Ρεν και η Α. Μέρκελ

Την ένταση των αντιλαϊκών ανατροπών και φιλομονοπωλιακών μέτρων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, προανήγγειλε χτες ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν, με συνέντευξη στους «Financial Times».

Περιγράφοντας τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που έχουν αποφασιστεί από το σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, σημείωσε ότι «προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση, πρέπει να συνεχίσουμε την απομάκρυνση των διαρθρωτικών εμποδίων και να δώσουμε χώρο στη βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση, πρέπει να επιδιώξουμε μια συνετή δημοσιονομική εξυγίανση (...) Πρέπει να κρατήσουμε μια σταθερή πορεία και να επιδιώξουμε καθοριστικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη μας και τη βαθύτερη ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ».

Παράλληλα με την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διερευνήσει τρόπους «για να διευκολύνει τις δημόσιες επενδύσεις», ώστε να δοθούν νέες ενισχύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Αν. Μέρκελ, η οποία σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι έχουμε ανακτήσει ακόμη την ανταγωνιστικότητά μας, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν σε πολλές χώρες».

Οι δηλώσεις Μέρκελ και Ρεν έγιναν στη σκιά των εκτιμήσεων για επιβράδυνση της οικονομίας συνολικά στην Ευρωζώνη, αλλά και στη Γερμανία. Σύμφωνα με μηνιαία έκθεση που δημοσιοποίησε χτες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας για το δ' τρίμηνο του 2012.

«Το δυσχερές διεθνές περιβάλλον και κυρίως το ευρωπαϊκό περιβάλλον επιβράδυναν το γερμανικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του έτους και πιθανότατα θα το επιβραδύνουν περαιτέρω κατά το τελευταίο τρίμηνο», σημειώνεται στην έκθεση και επισημαίνεται: «Η πίεση προέρχεται κυρίως από την χαμηλή διάθεση για επενδύσεις καθώς και την ασθενή ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ και η ανάπτυξη των εξαγωγών έχει χάσει την ορμή της».

Σύμφωνα, εξάλλου, με έρευνα της «Manpower Group», προβλέπεται η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και το α' τρίμηνο του 2013. Από τις 42 συνολικά χώρες σε όλο τον κόσμο, στις οποίες διεξάγεται η έρευνα, αναμένεται επιδείνωση της αγοράς εργασίας σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012 στις μισές (21) και βελτίωση μόνο σε 11 από αυτές.

Σύμφωνα με την έρευνα «οι χώρες με τις λιγότερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ολλανδία». Στον αντίποδα οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται στην αναδυόμενες οικονομίες όπως Ταϊβάν, Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό, Κολομβία και Παναμάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα (2014-07-04 00:00:00.0)
Ενδοαστικές κόντρες στην πλάτη του λαού (2013-09-03 00:00:00.0)
Τα ζόρια στη διαχείριση μεγαλώνουν τις αντιθέσεις (2013-04-20 00:00:00.0)
Λιτότητα και μέτρα ανεξάρτητα από «μείγμα» διαχείρισης (2013-01-16 00:00:00.0)
Μεγάλα ζόρια είτε με επεκτατικά, είτε με περιοριστικά μέτρα (2012-08-24 00:00:00.0)
Βομβαρδίζουν το λαό με φοβέρες και απειλές (2012-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ