Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Βομβαρδίζουν το λαό με φοβέρες και απειλές

Χιμάνε για να τον κάνουν να πιστέψει ότι ο μονόδρομος της πλουτοκρατίας, που τον εξαθλιώνει, είναι και δικός του μονόδρομος

Με μπαράζ πιέσεων και εκβιασμών στο λαό, οι Ευρωπαίοι εταίροι της συγκυβέρνησης προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα χάους σε περίπτωση που δεν περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, παρουσιάζοντας σαν μονόδρομο τις επιλογές της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Σε δηλώσεις του χτες από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, είπε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση συμφωνίας και ότι οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προθεσμίες, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την ανάγκη αναχρηματοδότησης της χώρας και δεν μπορούν να αγνοηθούν. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών», είπε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Χωρίς αυτές, πρόσθεσε, «δεν έχει κανένα νόημα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεδριάζουν, μιλώντας αορίστως».

Πρόκειται για ωμό εκβιασμό στο λαό να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα τη νέα σφαγή του, με δεδομένο ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν ήδη συμφωνήσει στα νέα μέτρα και αυτό είναι σε γνώση πρώτ' απ' όλα της ΕΕ και των οργάνων της. Στο ίδιο πνεύμα, ο Α. Αλταφάζ μίλησε για «τρύπες» στην εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, επισημαίνοντας καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αποκλίσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή. Κοροϊδεύοντας κατάμουτρα το λαό, ισχυρίστηκε ακόμα ότι τα προγράμματα για τη δανειοδότηση της Ελλάδας, προς όφελος της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, είναι «επίδειξη αλληλεγγύης, χωρίς προηγούμενο, προς τον ελληνικό λαό, αλλά η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη»!

Επαληθεύοντας ότι το κέντρο της αντεργατικής προπαγάνδας είναι ενιαίο σε Ελλάδα και ΕΕ, ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 751 ευρώ για 14 μήνες, δηλαδή σε 870 ευρώ μηνιαίως, ενώ, όπως είπε, στην Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 566 ευρώ και στην Ισπανία σε 748 ευρώ. Πρόκειται για αθλιότητες, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα, οι μισθοί (αποπληθωρισμένοι) βρίσκονται στα επίπεδα του 1984, την ίδια περίοδο που οι ντόπιες επιχειρήσεις αύξησαν την περιουσία τους κατά 800 δισ. και έβαλαν στα θησαυροφυλάκια της Ελβετίας άλλα 600 δισ.

Χυδαίοι στην προπαγάνδα τους

Απόλυτα στοιχισμένοι στην επίθεση που εξαπολύουν ενάντια στις λαϊκές συνειδήσεις, προκειμένου να γονατίσουν στα νέα βάρβαρα μέτρα, εμφανίστηκαν μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι η Αγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί. Και οι δυο απείλησαν ότι «ο χρόνος τελειώνει». Προσπάθησαν ακόμα να μετατρέψουν το πρόβλημα της ντόπιας πλουτοκρατίας σε ζήτημα για το λαό, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθούν κεφάλαια, εάν δεν ληφθούν αποφάσεις.

Κατέθεσαν ακόμα την πρόταση να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση ένα ξεχωριστό ταμείο αποπληρωμής του χρέους, στο οποίο θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα, προκειμένου, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνει στάση πληρωμών, αυτή να αφορά το εσωτερικό της χώρας και όχι βέβαια τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές.

Ο Ν. Σαρκοζί είπε ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία» και πως οι Ελληνες ηγέτες έχουν «αναλάβει δεσμεύσεις και πρέπει να τις τηρήσουν, δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Στέλνοντας τελεσίγραφα στο λαό, που τους έχει δυσκολέψει με την πάλη του, η Α. Μέρκελ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα» και πως «όσοι έχουν ευθύνη στην Ελλάδα πρέπει να ξέρουν πως δεν θα αποκλίνουμε από αυτή τη θέση». «Τώρα επαφίεται στα δύο κόμματα, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατέληξε ο Σαρκοζί, λέγοντας ότι τo ζήτημα της Ελλάδας πρέπει να λυθεί «μια και καλή».

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε σε συνέντευξή του στο «Spiegel» ότι αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κρίνουν «πως όλα πηγαίνουν άσχημα στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει νέο πακέτο, κάτι που συνεπάγεται κήρυξη χρεοκοπίας το Μάρτιο».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα τρομοκράτησης, ο οίκος «Fitch» ανακοίνωσε χτες την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η σωτηρία της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολη και η έξοδος από την Ευρωζώνη πιθανή, υποστηρίζει και ο νέος επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα για συναντήσεις. Ο ίδιος καλεί τα κόμματα στην Ελλάδα να σκεφτούν αναβολή των εκλογών, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία της Γιούροστατ, που δόθηκαν χτες, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011, η Ελλάδα εμφάνιζε το υψηλότερο ποσοστό δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη (159,1%), με την Ιταλία (119,6%) να ακολουθεί και τρίτη την Πορτογαλία, με ποσοστό 110,1%. Σε απόλυτα μεγέθη, το 159,1% είναι 361,378 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, το ελληνικό χρέος ήταν 138,8% του ΑΕΠ (346,007 δισ.) και στο δεύτερο φετινό τρίμηνο 154,7% (356,274 δισ. ευρώ). Ακολουθεί η Ιρλανδία με ποσοστό 104,9%. Το δημόσιο χρέος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 87,4% του ΑΕΠ ή 8,19 τρισ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ένας κοβει ο άλλος ράβει στον εβιασμό του λαού (2011-11-03 00:00:00.0)
Αξεπέραστα αδιέξοδα και νέα «πακέτα» (2011-09-13 00:00:00.0)
Δυναμώνει ο καυγάς για τον επιμερισμό της ζημιάς (2011-08-20 00:00:00.0)
Ιδια τα ψευτοδιλήμματα από κυβέρνηση και ΕΕ (2011-06-28 00:00:00.0)
Ταφόπλακα στους λαούς με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» (2011-02-04 00:00:00.0)
Τρίβουν τα χέρια τους επειδή έχουν τα ίδια συμφέροντα (2010-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ