Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Ερχεται τσουνάμι με αυξήσεις έως και 48,7%!

Παιχνίδια εντυπώσεων από κυβέρνηση - Επιχείρηση - ΡΑΕ για να καταπιεί ο λαός τη νέα αφαίμαξη

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΔΕΗ με αίτημα να μειωθούν τα τιμολόγια για τη λαϊκή κατανάλωση
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΔΕΗ με αίτημα να μειωθούν τα τιμολόγια για τη λαϊκή κατανάλωση
Με τη γνωστοποίηση των ποσοστών αύξησης από 14,5% έως 48,7% στο οικιακό τιμολόγιο που ζητά η ΔΕΗ για το «ανταγωνιστικό» τμήμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ξεκίνησε χτες το επικοινωνιακό παιχνίδι για τις - σε κάθε περίπτωση - μεγάλες ανατιμήσεις που αναμένονται το 2013.

Παρότι κύκλοι της ΔΕΗ διέψευδαν χτες πως η Επιχείρηση πρότεινε συγκεκριμένα ποσοστά αύξησης, υποβάλλοντας τη Δευτέρα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα κοστολογικά στοιχεία της, η ΡΑΕ με ανακοίνωσή της, χτες το απόγευμα, τα «έβγαλε στη φόρα», αναλαμβάνοντας το δικό της ρόλο στο προπαγανδιστικό παιχνίδι που στήνουν στις πλάτες του λαού.

Κι αυτό ενώ είναι χιλιοπαιγμένο το σενάριο όπου η ΡΑΕ «πιέζει» λίγο τις απαιτήσεις της ΔΕΗ και το υπουργείο τις προτάσεις της ΡΑΕ, τάχα υπέρ των καταναλωτών, παρότι οι τελικές αποφάσεις είναι πάντα επιβαρυντικές για το λαϊκό εισόδημα.

Τον ίδιο ακριβώς στόχο, να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του κόσμου οι όποιες αυξήσεις γίνουν, υπηρετεί και η δημοσιοποίηση των «αντικειμενικών» τάχα και αδιαμφισβήτητων στοιχείων που παρουσιάζει η ΔΕΗ για να δικαιολογήσει κάθε φορά τις ανατιμήσεις που προτείνει.

Αφαίμαξη σε τρεις δόσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ, η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις σε 3 δόσεις: 1η του Γενάρη 2013, μεσοσταθμική αύξηση 10,8% στο συνολικό λογαριασμό. 1η του Μάη, μεσοσταθμική αύξηση 6,3% και 1η του Ιούλη μεσοσταθμική αύξηση 6,1%, ώστε «τα τιμολόγιά της στη χαμηλή τάση (ανταγωνιστικές χρεώσεις) να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας» τον Ιούλη του 2013.

Η συνολική προτεινόμενη μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης ανέρχεται σε 24,9% επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος ενός καταναλωτή. Ειδικά, όμως, για το οικιακό τιμολόγιο χαμηλής τάσης, οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%. Επίσης, θα δημιουργηθεί νέο κλιμάκιο 801 έως 2.000 kWh ανά τετράμηνο στην αρχή και στο τρίτο βήμα, ένα νέο, ενιαίο κλιμάκιο 0 έως 2.000 kWh ανά τετράμηνο.

Γεγονός παραμένει ότι οι αυξήσεις που έρχονται, σε συνδυασμό με τη φοροαφαίμαξη και την κατακρήμνιση των εισοδημάτων, θα καταστήσουν το ρεύμα αγαθό πολυτελείας για μεγάλη μερίδα των λαϊκών νοικοκυριών, που αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη.

Το 2011 έγινε λόγος για «μεσοσταθμική» αύξηση κατά 7,5%, αλλά οι αυξήσεις σε πάγια - για ορισμένες κατηγορίες κατανάλωσης -, στο αγροτικό ρεύμα και στο νυχτερινό ξεπέρασαν τελικά το 40%. Το 2012, η αύξηση ξεπέρασε το 15%. Συνακόλουθα, οι αυξήσεις το 2013 μπορεί να ξεπεράσουν και τα ποσοστά που διαρρέονται, ενώ τηρείται «σιγή ιχθύος» για τη διαμόρφωση των χρεώσεων του μη ανταγωνιστικού τμήματος των τιμολογίων, για τα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ) που ήδη «μουρμουρίζεται» η ...ανάγκη αύξησής του στα 18,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν το 2009 ήταν 30 λεπτά.

Πάρτι τα μονοπώλια και ο λογαριασμός στο λαό

Σε ό,τι αφορά στα κόστη που επικαλούνται, πολλά από αυτά έχουν προκύψει από νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις διασφάλισης υψηλών αποζημιώσεων και εγγυημένων κερδών για τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, είτε από μονάδες φυσικού αερίου, είτε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και με υψηλούς φόρους.

Η ίδια η ΔΕΗ κάνει λόγο για τέτοιες επιβαρύνσεις, όπως: Το αυξημένο κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Εμπορίας της ΔΕΗ μέσω της Χονδρεμπορικής Αγοράς από μονάδες τρίτων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Την κάλυψη του μεταβλητού κόστους παραγωγής τρίτων. Το κόστος του φυσικού αερίου των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ (που έχει επιβαρυνθεί με φόρους). Το κόστος αγοράς πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος τρίτων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΙ). Το φόρο στο φυσικό αέριο (ΕΦΚ), μαζούτ, ντίζελ και το τέλος λιγνίτη.

Ακόμα, η ΔΕΗ εκτιμά το αυξημένο κόστος για την αγορά - πλέον - δικαιωμάτων εκπομπής αέριων ρύπων στα 300 εκατ. ευρώ το 2013. Ολα τα παραπάνω είναι βασικοί λόγοι επίπλαστης και χάριν του ιδιωτικού συμφέροντος αύξησης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, ενώ αποκρύπτεται ότι από τον ερχόμενο Ιούλη, με την «απελευθέρωση» των τιμολογίων, η ΔΕΗ θα μπορεί να διαμορφώνει ελεύθερα το λεγόμενο «ανταγωνιστικό» τμήμα των χρεώσεων.

Την ίδια ώρα, οι μεγαλοβιομήχανοι ζητούν ελάφρυνση ενεργειακών φόρων, τελών και τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργοστάσιά τους, στέλνοντας το «φουσκωμένο» λογαριασμό στα νοικοκυριά, ενώ η ΡΑΕ πιέζει για τη διασύνδεση της Κρήτης, επίσης με επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Επιστολή για το χαράτσι

Στο μεταξύ, λόγους «δημοσίου συμφέροντος» επικαλείται ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στην επιστολή που έστειλε στη διοίκηση της ΔΕΗ το βράδυ της Δευτέρας, με την οποία της ζητά να συνεχίσει να συμπεριλαμβάνει το χαράτσι ακινήτων στους λογαριασμούς που εκδίδει και να το εισπράττει. Από την πλευρά της ΔΕΗ, στελέχη της σημείωναν χτες ότι θα συμμορφωθεί με την υπουργική εντολή.

Ετσι, όλοι μαζί «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» τη σχετική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, επειδή τώρα αυτό εξυπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική τους, ενώ άλλες φορές αντιμετωπίζουν ως «ιερές γραφές» τις δικαστικές αποφάσεις, όταν είναι βολικές για τα μονοπώλια και το κράτος τους. Το υπουργείο έχει προαναγγείλει την κατάθεση αίτησης αναίρεσης της δικαστικής απόφασης στον Αρειο Πάγο, διαδικασία που ενδεχομένως να δρομολογούνταν χτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πεσκέσι» στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (2016-01-26 00:00:00.0)
Κάνουν τη ΔΕΗ φτηνή στο κεφάλαιο ακριβή για το λαό (2013-07-24 00:00:00.0)
Πλησιάζει το πρώτο «ηλεκτροσόκ» (2012-12-21 00:00:00.0)
Προμελετημένο «έγκλημα» οι ανατιμήσεις (2007-11-23 00:00:00.0)
Προτείνει «απελευθέρωση» των τιμολογίων της ΔΕΗ (2007-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ